Dood.

Dood is een gewoon woord. Maar als je kind van drie het gebruikt kun je je toch wat ongemakkelijk gaan voelen. Twee maanden geleden kwam Hans er voor het eerst mee. Toen ging het nog over een 'kak' die hij doodtapt had. Wij hebben daar gelijk tegen opgetreden zodat hij nu een 'lak' niet meer doodtapt maar netjes op een blaadje in de struiken terugzet. U ziet, zijn gedrag en zijn uitspraak verbeteren gestaag.

Afgelopen vrijdag is Bo, één van de twee Jack Russels van de buren, ingeslapen.

"Papa?"
"Ja Hans?"
"Bo is dood."
"Eeh..ja. Die is nu bij Old Shep."

Hans bracht het onderwerp de afgelopen dagen steeds weer ter tafel en wij voelden ons er niet helemaal gelukkig mee. Hij is nog een beetje klein voor zo'n woord dat hij bovendien leek te begrijpen als iets ergs. Mevrouw Mack vroeg mij zelfs of ik geen ander woord wist voor dood. Iets wat een beetje vriendelijker klonk. Ik groef in mijn parate kennis: de pijp uit, het hoekie om, een tuin op je buik hebben, de maden aan het voeren, naar de eeuwige jachtvelden, het rottingsproces ingezet hebben, om zeep geholpen…nee, dat was het allemaal niet.

Maar, 'o opluchting, het hoeft niet meer. Hans heeft zelf de nare betekenis van dood afgezwakt getuige de volgende vraag die hij vandaag aan mevrouw Mack stelde.

"Mama?"
"Ja Hans?"
"Is Bo nog steeds dood?"

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

22 gedachten over “Dood.”

 1. je vergeet ; Maarten pijpen.
  Is best lachen als ze over een tijdje op school over dat onderwerp gaan praten. “nee, oma is Maarten aan het pijpen”.

  Like

 2. Hermanus: Hahahahaha, hoe krijg je het toch altijd weer voor elkaar, nou?
  Mack: Ik zeg wel gewoon altijd dat “ie” dood is. Ik weet niet hoe oud Hans is maar eerst zeiden we dat hij (vlieg, spin, opa) kapot was. Maar aangezien mijn man timmerman is en hier altijd klust, moest hij van het grut al die dooie dieren en mensen maken. Moet je dat weer uitleggen, weet je wel.
  O enne, ik weet niet of ik hier een weblogwet overtreed en dat je dit niet gepast vindt maar ik wil jullie vanaf mijn pc veel succes en geluk wensen met de aanstaande bevalling.(vorige was niet echt goed gegaan las ik) Het is vreemd want uiteindelijk hoe je het ook bekijkt zijn jullie volslagen vreemden maar ik vind het wel erg spannend (misschien ook wel omdat ik ook zo`n ellendige bevalling had en de kinderen een slechte start, maar ik ga het nu niet over mezelf hebben)
  Ik hoop wel op een foto van de pasgeborene!
  Zet hem op Mevrouw Mack!

  Like

 3. Hermanus: Hahahahaha, hoe krijg je het toch altijd weer voor elkaar, nou?
  Mack: Ik zeg wel gewoon altijd dat “ie” dood is. Ik weet niet hoe oud Hans is maar eerst zeiden we dat hij (vlieg, spin, opa) kapot was. Maar aangezien mijn man timmerman is en hier altijd klust, moest hij van het grut al die dooie dieren en mensen maken. Moet je dat weer uitleggen, weet je wel.
  O enne, ik weet niet of ik hier een weblogwet overtreed en dat je dit niet gepast vindt maar ik wil jullie vanaf mijn pc veel succes en geluk wensen met de aanstaande bevalling.(vorige was niet echt goed gegaan las ik) Het is vreemd want uiteindelijk hoe je het ook bekijkt zijn jullie volslagen vreemden maar ik vind het wel erg spannend (misschien ook wel omdat ik ook zo`n ellendige bevalling had en de kinderen een slechte start, maar ik ga het nu niet over mezelf hebben)
  Ik hoop wel op een foto van de pasgeborene!
  Zet hem op Mevrouw Mack!

  Like

 4. Onder de groene zoden, het gras van de verkeerde kan aan het bekijken, er zijn er vast nog wel meer maar het is net zoiets als bij de belastingdienst: makkelijker kunnen we het niet maken en leuker lukt ook al niet zo best

  Like

 5. Ik een onwijs vehaal getikt, word ik afgerekend op het feit dat ik over het woordje drie lees!!! Grom….
  Maar inderdaad, ik kom hier alleen omdat ik:
  1) stiekum verlieft ben op Hermanus en
  2) omdat hij zelf geen weblog heeft. Dus dan moet je wat, nietwaar?

  Like

 6. Hans is er tamelijk vroeg bij vind ik, met zijn interesse in de dood. Zelfs al wordt hij er via de buurhond mee geconfronteerd. Er zijn namelijk volgens mij genoeg driejarige kinderen die het niet zo zou bezighouden. Voor volwassenen is ‘dood’ al erg abstract en, hoe gewoon dood ook is, toch een emotioneel beladen begrip. Ik zag dat er een kinderboek over is: “Dood zijn, hoe lang duurt dat?” van Werner Storms.

  Like

 7. Jack ass Russels gaan zonder twijfel naar de eeuwige jachtvelden.
  Da’s naast de hondenhemel, want zeg nou zelf, daar horen ze niet echt 😉
  Volgens mij is het voor een kind (ook al is hij ‘pas’ drie) niet anders om de dood te leren begrijpen dan welk ander natuurfenomeen ook. Alle eventueel bijkomende gevoelens en emoties is een ander verhaal. Maar ja, ik mag natuurlijk niet meepraten, ik ben pas drie maanden moeder 🙂

  Like

 8. @Pauline: Deze Jack ass heeft 5 jaar geleden onze kater Theo doodgebeten. Dus hij zal zich eerst moeten verantwoorden voor hij het hondenparadijs binnen mag.
  Finn heeft trouwens haar alsof hij al twee jaar is.

  Like

 9. @Mack: Precies mijn punt. En nog 5 jaar reservetijd gehad, tijd om ‘m eens flink op te laten jagen daarboven ergens.
  Ja, en Finn heeft een moeder alsof hij al zeker 12 is 😉
  @Hermanus: De verwachtingen worden wel steeds hoger natuurlijk, en zo grappig ben je nou ook weer niet. (Je blijft aan ’t strelen met zo’n ego)

  Like

 10. @Eva: Dank je, het zal er vanzelf (met een beetje hulp denk ik) wel uitkomen. Hopen dat het een beetje ‘normaal’ gaat allemaal..
  @Pauline: Jeetje, is dat kind van jou? Gewéldige kop met haar joh! Mack liet me vorige week een foto zien en ik geloofde echt niet dat het een kind van drie maanden oud was. Je kan gewoon al schuimgel hanteren!! Petje af! Lekker koppie!

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.