België

G.W. Bush kon het niet laten om in de nadagen van zijn carrière als president van Amerika, nog even China te pesten met wat kritiek op hun politieke systeem. De democratie is volgens Bush het systeem wat ook in China moet komen. Als ik de Chinese president was had ik hem toch even om z'n oren geslagen met België, wat tenslotte ook een democratie heeft.

Want daar gaat toch iets niet helemaal goed. Vlamingen en Walen lijken wel protestanten en katholieken in Noord-Ierland geworden. Spakenburg tegen de IJsselmeervogels. De ene groep vindt dat de andere niet meer deugt en het land is in crisis. Een journalist uit Nederland vroeg aan een Vlaamse mevrouw hoe het nu verder moest met België. "We komen in elk geval niet bij jullie" was haar commentaar.

Ik vind dat een beetje ondankbaar. Bovendien vind ik een Belgisch staatsburger niet in de positie daar iets over te zeggen. Het is aan ons, inwoners van het koninkrijk der Nederlanden, of we onze zuiderburen erbij nemen of niet. Liever niet natuurlijk, in de praktijk pakt zoiets altijd slecht uit voor het meest welvarende land. Kijk maar naar West-Duitsland en de DDR. Toen zij fuseerden is het heel hard achteruit gegaan met die Mannschaft. Het Duitse voetbal was het lachertje van de Europese competitie. Ik wil daar wel voor waarschuwen.

Maar als we dan toch met dictatoriale meerderheid besluiten om de Belgen (ook de Walen) erbij te nemen, verwacht ik ook een beetje nederigheid en dankbaarheid van onze zuiderburen. Dus, de eerste 50 jaar geen stemrecht, daarna kijken we bij goed gedrag verder. En misschien is het een idee dat de Belgen elke keer als ze een Nederlander tegenkomen, een lichte buiging moeten maken? Is zoiets nu teveel gevraagd? Ik vind het een kleine prijs voor het gebodene. Want wij zijn ook op slag ál onze Belgenmoppen kwijt!

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

12 gedachten over “België”

 1. Hmm, nee, ik wil Belgie niet bij het Koninkrijk der Nederlanden hebben, ik wil gewoon met de aangename wetenschap blijven leven dat er èrgens op de wereld een landje bestaat waar webontwerpers “Allee dat doe’k effekes” zeggen als je ze iets vraagt (zoals de XS4-collega’s destijds in Gent, boven hun “Azerty-klavier”) ..Stel je voor dat ze onze Nederlandse cultuur (onderwijs, medische zorg en en) ook zouden overnemen..! Waar moet je dan nog naartoe als Nederlander ;-)!

  Like

 2. Ik zag die dame ook die domme uitspraak doen. Volgens mij hebben alleen Nederlanders het recht om zo ondoordacht over te komen. Waarschijnlijk had ze dus al een uitburgeringscursus gevolgd.

  Like

 3. Door de open grenzen zit België eigenlijk al aan Nederland vastgeplakt, wat maakt het dan uit of we ze er wel of niet officieel bij krijgen. Ik vind het wel dom dat er zo’n haat bestaat tussen Vlaanderen en Wallonië, maar eigenlijk vind ik zo’n apart België ook wel weer charmant. Maar het kan ook nog zijn dat wij van België worden in plaats zij van ons, het lijkt onwaarschijnlijk, maar uitgesloten is het niet. Er gebeuren zoveel rare dingen dat ik er niet van zou opkijken als wij binnen nu en 50 jaar bij België zijn ingelijfd.

  Like

 4. Hè getsie nee. Het was juist zo mooi, met Limburg als bufferzone er nog een beetje tussen. Kan Limburg niet afsplitsen en bij een zelfstandig Vlaanderen betrokken worden? Dan is dat onesthetische uitsteeksel weg van de kaart, de gemiddelde intelligentie van beide naties stijgt en wij houden onze moppen.

  Like

 5. Vlaanderen bij Nederland lijkt mij geen goed idee, dat is heel slecht voor de economie én voor de staatskas. We zijn dan gelijk een heleboel drugstoeristen kwijt en de opbrengst van de verkeersovertredingen die ze maken.

  Like

 6. Vlaanderen bij Nederland lijkt mij geen goed idee, dat is heel slecht voor de economie én voor de staatskas. We zijn dan gelijk een heleboel drugstoeristen kwijt en de opbrengst van de verkeersovertredingen die ze maken.

  Like

 7. Dit is het plan: Ik ga vanavond jouw verhaal hierboven eens uitprinten en ophangen – met je foto erbij – aan het prikbord op mijn werk. Dat is in Gent, België. Oost-Vlaanderen, om precies te zijn.
  Ik zal ze ook even uitleggen waar Vaassen ligt. En Duiven, mocht je willen vluchten. Daarna is het aan jou om te bukken, hoe je dat ook op wilt vatten.
  ;-D

  Like

 8. Potverdikke, da’s toch wel effe schrikken! Lees ik hier al een hele tijd met veel plezier deze weblog … krijg ik hier totaal onverwacht een dolkje in mijn Vlaamse ziel geploft.
  Het lag natuurlijk in de lijn der verwachtingen na je “Vakantie 2008 in het schitterende België”! In de toekomst toch maar wat voorzichtiger omspringen met ons inheems gerstenat … indien niet ingeënt tast dit, nog tot ver na de pubertijd, de grijze massa aan. (Klinische test hebben uitgewezen dat “gevoelige personen” na verloop van tijd, overal onderdanige Belgen gaan waar nemen!)

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: