HSP

Ik werd gewezen op mogelijke hoog-sensitiviteit door een vrouw die het waarschijnlijk is, en bij wie het kwartje ineens viel toen ze erover las en aan mijn persoontje dacht. Ik deed de test en ja, volgens de test ben ik mogelijk HSP (high sensitive person). Nu hoef je er niets aan te laten doen, want het schijnt een aangeboren eigenschap te zijn, net zoals linkshandigheid. En ik scoorde ook niet maximaal, maar net twee punten over de HSP grens. Maar toch. Bij mij vielen ineens ook een hoop kwartjes.

Het is helemaal niet gek dat ik over de zeik ga van druk bellende verkopers. Van die keiharde decibellen komen er uit hun mond, en dat is wat mij betreft ook het enige. Voor de rest is het een hoop herhaling van wat er reeds gezegd is en ja, dat irriteert me en houdt mij van mijn werk. Ik kan zelfs over de zeik gaan van laagsensitieve mensen, zoals mijn vorige baas, die onverstoorbaar kon werken als de deur stond te klapperen. Nog meer van het feit dat hij die deur niet hoorde, dan dat ik die deur wel hoorde ging ik over de pis.

Nu ga ik niet ineens verder door het leven als HSP met wie rekening gehouden dient te worden, maar grappig vind ik het wel. Ook niet heel verrassend. Ik wilde té graag commando zijn. Commando’s zijn niet hoogsensitief. Toen ik jaren geleden tegen de betreffende vrouw mijn commandograpje voor het eerst maakte (toen ik bij de commando’s zat..) schoot ze gelijk in de lach. Want ze wist gelijk dat dat niet waar was, omdat ik allesbehalve een commandotype ben. En dat irriteerde me natuurlijk, maar goed, dat is mijn HSP stempel. Snel geïrriteerd.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

23 gedachten over “HSP”

 1. HSP-ers (m/v) zijn vaak artistiek/ creatief, goed in muziek maken of schrijven. Weet je ook weer waar die mooie blogjes vandaan komen.

  Stempels, vakjes, hokjes, ja… dat gevoel is een risico (maar ja, een HSP-er voelt nu eenmaal veel 😉), maar met een beetje gezond verstand kun je over een dergelijk cliché wel heenstappen toch? In mijn gezin lopen incl. mijzelf vier ADD-ers onderling opgesierd met HSP, Syndroom van Asperger, dyslexie, hoogbegaafd en de twee die geen ADD als diagnose hebben ontvangen is er iig één HSP. Het is immers erfelijk. De jongste heeft nog geen stempel gekregen behalve dan epilepsie en mij wordt wel eens gevraagd of hij soms ADHD heeft, maar van een officiële diagnose is het nog nooit gekomen.

  Hoewel hij dus nog onbestempeld is zie ik hem niet als een normaal kind en de rest abnormaal. Uiteindelijk is het zoals je zelf al schrijft… er verandert niks.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoe luidt de uitspraak tegenwoordig dan? De twintigcentmuntjes vielen? Zo plat als tien cent? (een muntje dat zo plat niet is)

   Overigens zijn er ook vele lengtematen niet meer van deze tijd, maar we gebruiken ze nog wel in uitspraken.

   Like

  1. Nou Francien, ik denk dat ik weet wat je bedoelt maar “het irriteert me”, is goed hoor. Ik ben hooggevoelig voor mensen die zich ergeren aan een stijlfout die goed blijkt te zijn. 😉

   Like

        1. Een maand lang zal ik je niet meer storen met kleinigheden.
         Wij gaan kijken of de diesel al helemaal op is in Frankrijk.
         We gaan van oost naar west. Maar als je op het nieuws iemand een caravan met auto ziet duwen, weet je hoe laat het is.

         Like

          1. Dank. En ik had dat wel begrepen hoor.
           Af en toe een plaagstootje kan Mack wel hebben.
           Ik ben al lang blij dat hij nog steeds blijft schrijven.

           Geliked door 2 people

          2. Oh ja. Ligt er een beetje aan van wie, maar in jouw geval geen probleem. Zeker niet als ik zo’n compliment krijg.

           Like

 2. Toen ik jaren geleden de kenmerken van hsp las dacht ik dat het over mij ging, ik scoorde dan ook bijna in de top. Hoe ouder ik word hoe erger het wordt maar ook geef ik er meer aan toe. Waarom zou ik mij steeds moeten aanpassen aan de ongevoelige rest?

  Like

 3. Het element dat ik erin herkende toen ik het boek las dat Margo me aanraadde, is dat ik niet teveel evenmenten achter elkaar moet hebben. Ik plan hoogstens één ding per weekend en dan niet elk weekend.

  Like

   1. Ik heb altijd het probleem dat àls ik iets plan, er later iets anders onvermijdbaars bij komt en dan zit ik dus toch weer met twee dingen tegelijk.

    Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: