Schaak

Een bijna smekende president Zelensky. Hij wil alleen een no fly zone om zijn burgers te beschermen. De NAVO gaat er niet op in omdat Poetin al heeft gedreigd dat hij een no-fly zone op zal vatten als een oorlogsverklaring van de NAVO. Het westen is bang omdat dan het risico op een Derde Wereldoorlog aanwezig is. Dus laten we Poetin zijn gang gaan, opdat wij hier onbezorgd verder kunnen leven.

Ik vraag me af of dit juist is. Je eigen belangen beschermen tegen een prijs die eigenlijk onaanvaardbaar is. Als iemand iets kan doen is het de NAVO. Nu toekijken hoe de bevolking van Oekraïne wordt weggevaagd en hopen dat de oorlog snel wordt beëindigd vind ik een schandvlek waar we mee moeten leven, en ik weet niet of dit de manier is. Ik begrijp de risico’s, en ik snap dat het instinct zegt dat het ver van ons bed is, maar is dit niet waar de mensheid over gaat? Als je niet meer opkomt voor de weerlozen, de zwakkeren, wat is het leven dan eigenlijk waard?

Instellen die no-fly zone, en dezelfde dreigementen gebruiken als Poetin. Als de Russen het flikken om toch te vliegen boven de zone, worden ze onmiddellijk neergehaald. En als ze domme dingen in hun hoofd halen, krijgen ze te maken met krachten die de wereld niet eerder heeft gezien.

Ik heb misschien makkelijk praten. Misschien is het wel de beste optie om de Oekraïeners op te offeren voor de wereldvrede, maar mij zit het totaal niet lekker.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

7 gedachten over “Schaak”

  1. Ik vind dat een moeilijke vraag. Ik voel me er door aangevallen, alsof ik schijnheilig, racistisch en onwetend ben. Maar ik weet niet of de situaties vergelijkbaar zijn. Ik heb geen betrouwbare informatie over de Oeigoeren. Worden ze gedood, met raketten bestookt? Er is daar sprake van een binnenlandse aangelegenheid, ik weet niet of dat vergelijkbaar is. De Turken hoor je er niet over, het is hun broedervolk? Ik vind in elk geval dat je het ijzer moet smeden als het heet is. En nu is Oekraïne heet. Door deze vraag te stellen impliceer je dat je eigenlijk met niks en niemand moet bemoeien. Of met iedereen. Zo werkt het niet. Er is ergens een druppel die de emmer doet overlopen.

   Like

   1. Je moet je je niet aangevallen voelen. Ik stel de vraag ook aan mezelf. Jouw blogpost roept die vraag ook bij me op. Ik nam het voorbeeld van de Oeigoeren omdat het daar er nog niet zo bloedig aan toe gaat, zouden we niet juist eerder, voor het te laat is, ons moeten bemoeien met anderen in andere situaties? Ik las pas dat we de Oekraine al in de steek gelaten hebben toen we Nordstream 2 ondertekenden. En verder ook de eigen verantwoordelijkheid van de mensen in de Ukraine: in 1994 leverden ze hun kernwapens in in ruil voor veiligheidsgaranties door Rusland. Hebben ze toen ons om raad gevraagd, eerlijk gezegd weet ik niet het antwoord op deze vraag van mij.
    Een ander voorbeeld, de situatie van vrouwen in Noord Korea is denk ik niet rooskleurig, we hebben zoiets als de universeel verklaarde rechten van de mens, en toch vallen we even niet binnen, ik denk vanwege voorkomen van risico voor ons zelf. Als het daar bloedig wordt, wordt het risico voor ons niet kleiner en zullen we helemaal niet meer ingrijpen.
    Al met al reden om voorzichtig te blijven met sprookjes als universele rechten van de mens.
    No se preocupe, ik kan uren vertoeven bij oorlogsgraven als Margraten in Limburg, vol ontzag voor delen van onze geschiedenis.

    Misschien juist minder globaal denken, vooral bemoeien met misstanden in je eigen cultuur, in je eigen taalgebied?

    Verder kan ik een aantal antwoorden van jou erg waarderen: wantrouw wat in het nieuws komt, kies voor media die door de lezer/kijker wordt betaald ipv commersjele bedrijven. CNN, BBC, de spaanse CNN stuiten me al tegen de borst wegens het mannetjesmaken en vrouwtjesmaken van hun oorlogsverslaggevers met helmen op en opflikkerende achtergronden.Dat zijn vette druppels boven in de emmer.

    Like

 1. De frustratie is heel groot om zo’n misdadiger zomaar zijn gang te laten gaan. In het geval van de oorlog in Joegslavië begin jaren negentig voelde ik me enorm gefrustreerd en beschaamd, omdat er toen wel degelijk krachtig opgetreden had kunnen worden zonder risico op een kernoorlog. In dit geval vind ik het moeilijk te beoordelen, omdat als Poetin rationeel zou zijn hij deze operatie om te beginnen nooit aangevangen had. Hij kan dit misschien militair winnen (alhoewel deskundigen zeggen dat hij zijn hele militaire macht nodig zal hebben om alleen al Kiev te kunnen overweldigen), maar hij gaat Oekraïne nooit onder controle krijgen. Daar is enerzijds Rusland niet groot genoeg en economisch te zwak voor, en anderszijds Oekraïne te groot.

  Maar daarom is het juist gevaarlijk Poetin in het nauw te dringen, want als hij niet rationeel reageert, wat kunnen we dan verwachten?

  Geliked door 1 persoon

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: