Van kwaad tot luchtig

Ik las een stuk over het ontstaan en de werking van de guillotine. Een manier om een pijnloze dood te veroorzaken, en vooral bedoeld als gelijke berechting voor iedereen, in het kader van de Franse revolutie. Dat pijnloos werd later in twijfel getrokken omdat het nog tot dertig seconden kon duren voordat de hersenen het bewustzijn verloren. Waardoor er allerlei spookverhalen de ronde gingen doen van hoofden waarvan de ogen nog zouden knipperen, en gezichten die duidelijke emoties toonden. Praten was we echter niet bij, ik denk omdat er spieren worden aangestuurd vanuit het lichaam. Deze ontdekkingen zijn gedaan door een arts, die de onthoofdingen nauwkeurig volgde om uit te vogelen of het inderdaad zo was, dat onthoofdingen door middel van de guillotine pijnloos waren. Ik vind het een wat vreemd verhaal omdat als je hart ermee stopt, je ook gelijk het bewustzijn verliest. En je kunt rustig stellen dat je hart er gelijk mee stopt als je het hoofd verliest. Maar wellicht dat je nog dertig seconden droomt, mocht zoiets gebeuren. Ik heb het in de film Bruce Almighty gezien.

In Frankrijk werd de laatste executie in 1977 uitgevoerd. Ik wist niet wat ik las. Toen was ik dus al in Frankrijk geweest! En de doodstraf bestond daar nog steeds. Ik las over de laatste beul van Frankrijk, die in 2008 is overleden, en die vijf jaar lang hoofd-beulzaken is geweest. In die tijd heeft hij twee terechtstellingen uitgevoerd. Niet echt veel, want in de eerste paar jaren na ingebruikname werden er alleen al 40.000 mensen onschuldig met de guillotine ter dood gebracht. Maar toch. De betreffende beul nam zijn zoon ook mee naar zijn werk voor eventuele opvolging. Maar toen onder Mitterand in 1981 de doodstraf werd afgeschaft zat er geen toekomst meer in het vak, en moest de beul, gedesillusioneerd, op zoek naar wat anders. Hij werd drukker. Ik bedoel daarmee niet dat hij op eigen houtje nog meer hoofden ging afhakken, maar dat hij bij een drukkerij ging werken als drukker.

Wel Marcel, eens even kijken in je C.V. Ah, dat ziet er goed uit. Heb je ook een aanbeveling van je vorige werkgever? Kijk aan, prima. Nou, ik denk dat we er wel uit zijn. Hoe laat kun je maandag aan de slag? En dan heb je ineens een collega die op zijn vorige werk koppen liet rollen. Daar wil je toch ook niet mee blijven overwerken?

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

Eén gedachte over “Van kwaad tot luchtig”

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: