Ontgroening

Wat ik van mijn hele leven nooit begrepen heb, zijn ontgroeningsrituelen. Ik heb ze gelukkig ook nooit meegemaakt, ik zat niet in dienst, en ik heb niet aan een universiteit gestudeerd. Nu ik ouder ben snap ik dat je als je een ontgroening uitvoert, je iemand klaar maakt voor de echte wereld. Tenminste, dat is hoe jij het rechtvaardigt. Want je bent natuurlijk gewoon een klootzak. Je bent simpelweg een verachtelijk mens, want je kent geen medelijden en doet dit omdat het je aanzien geeft van andere verachtelijken, wat dat betreft een prima voorbereiding op een topfunctie bij een bedrijf dat megawinsten maakt.

Ik las in de krant over een ontgroening waarbij iemand om het leven was gekomen. Afgezien van dat ik denk, “stel je dan ook niet zo afhankelijk op, laat je niet in met dat waardeloze volk,” denk ik ook dat het afschuwelijk is wat daar gebeurt. Het is sadistisch en je zou het waarschijnlijk goed gedaan hebben als bewaker in een concentratiekamp. Want eerst dwing je iemand tot het drinken van anderhalve liter sterke drank, daarna sluit je ze op en sluit de watervoorziening af zodat ze hun kater niet weg kunnen krijgen. Misselijkmakende praktijken. En toen ging er eentje dood. En nu moet je hopelijk de gevangenis in. Jij met je veelbelovende rechtenstudie plus strafblad. Je verdient natuurlijk niet beter.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

18 gedachten over “Ontgroening”

 1. je schrijft over een ontgroening meemaken en over een ontgroening uitvoeren. Wezenlijk van een ontgroening is eerst een ontgroening ondergaan en vervolgens er eentje helpen uitvoeren. Je komt nooit in een situatie een ontgroening uit t voeren als je er nooit eentje hebt ondergaan. Je mag nooit de mores van een groep uitvoeren als je niet eerst als lid van een groep bent aangenomen, dat is wezenlijk in het systeem.. Ik heb wel beide stappen meegemaakt, niet in het leger, niet aan de universiteit, maar op een hogere technische school, waar de behoefte bestond om de omgeving van een universiteit na te bootsen.. Na mijn opleidinng aan de hogere technische school volgde ik een universitaire opleiding en had genoeg geleerd om daar niet meer mee te doen aan de vorming van een hechte groep onderdrukkers. Als je weet wat pesten is op de middelbare school, is ontgroening een professionele vorm van pesten. Ook in een milde vorm, als je je daarbij iets kunt voorstellen werkt het nog steeds.

  Like

  1. Als je er een hebt meegemaakt, en je doet daarna mee aan de uitvoering, heb je er niks van geleerd. Op universiteiten vind ik het helemaal een raar verschijnsel, daar doorsta je die vernederingen vrijwillig om een bepaalde positie te bereiken. Levensgevaarlijke denkwijze.

   Geliked door 1 persoon

   1. het is anders, wat het leren betreft: het jaar erop waren de methoden van de vernederingen aangepast, er mocht niet meer lichamelijk opgetreden worden, alleen geestelijk. Het jaar daarop is de ontgroenig afgeschaft op de school waar ik het over had. Het betreffende Corps ging terziele omdat de studentenbelangen werden behartigt door een nieuwe vereniging, meer als vakbond van studentenbelangen, ik heb het over midden jaren zestig van de vorige eeuw. Het Corps liep leeg omdat de leden niet twee keer contributie wilden betalen, maar ook omdat een kleine schoolgemeenschap niet twee besturen van twee belengenvereniging kunnen ophoesten. Het vormen van een bestuur kost namelijk wel tijd. Je krreg er studietijd voor gedeeltelijk via de normen van de studietoelage destijds. Ontgroening is een veelal afgeschafte oudetwetse rite, waarbij een groep de interne hiearchie bepaald en de normen binnen de groep stevig worden gevestigd, zoals riten in afrikaanse stammen. Het vormen van de hearchie binnen een groep en het vaststellen van de groepsnorm, het handhaven van de norm binnen een groep gebeurt nog steeds en overal via straf en beloning, maar meer subtiel en niet meer dmv geestelijk en/of lichamelijk geweld. Of soms nog wel, als er een homo in elkaar geslagen wordt. Of een schrijfster een onderduikadres moet nemen, of een politicus.

    Like

 2. Zelf heb ik wel een (relatief milde) ontgroening meegemaakt toen ik aan de universiteit ging studeren. Het was / is een vrij zinloze vertoning.
  Daarna ben ik afgehaakt voor de studentenvereniging. Als ontgroener zou ik er nooit aan mee willen doen.

  Like

  1. @pjotr: als volwassene die lessen trekt uit zijn ervaringen kun je tot jouw beslissing komen, waarbij je de consequenties accepteert. In mijn eerste reaktie maakte ik de vergelijking met het pesten op de middelbare school. Op die leeftijd wanneer je zelf op onderzoek bent naar normen die anders zijn dan die van je ouders, is het veel moeilijker om af te wijken van de norm in de klas. Bijvoorbeeld het weigeren om kleding te dragen met de merken die op dat moment vereist worden door de klas. De consequenties trekken en simpel accepteren dat je er niet meer bijhoort is niet iets wat je met je geboorte hebt meegekregen. Ook die eigenschap is grotendeels aangeleerd, door andere opvoeders.dan je klasgenoten.

   Like

 3. Ik ben het met je eens dat jongeren zich beter niet zo afhankelijk op kunnen stellen. Deze ontgroeningsrituelen horen bij 18-jarigen. Op die leeftijd moet je toch al redelijk onafhankelijk kunnen denken.
  Op de lagere huishoudschool deden ze niet aan ontgroeningen, wel aan pesten. Heel kort heb ik dat zelf ondervonden. De pester was iemand die zich genegeerd of afgewezen voelde. Ze was kennelijk emotioneel afhankelijk van mijn vriendschap.
  Ben jij commando geweest, maar niet in het het leger?

  Like

  1. @raam open: als de vraag aan mij is gesteld, ik heb niet in het leger gezeten, niet vrijwillig en was ook niet dienstplichtig. Je hebt zeker gelijk dat de diensplicht ook een voorbeeld is van een “ontgroening, ik ben dus nooit man geworden eigenlijk, alsthans niet door de dienstplicht. Maar je kunt ook boeken lezen..
   En was ook nooit commando ergens anders. wel ben ik meewerkend voorman van een groepje van twee dat mij regelmatig helpt mijn huis schoon te houden. Heel erg lang geleden had ik een serie over: “huishouden, liefde en veiligheid”, ongweveer in het jaar 2006.

   Like

    1. @Raam Open: jouw opmerking “dit is zijn blog” doet me denken aan de Middeleeuwen, in die tijd was de grond in het bezit van de Adel en de Kerk. En wie geen grond in bezit heeft, heeft geen recht van spreken. Sinds die tijd is er gelukkig veel veranderd, ik waardeer het dat Mack zijn overwegingen publiek etaleert, ook aan mensen die geen grond of een blog bezitten. In de Middeleeuwen had je buiten de grondbezitters die recht van spreken haddeen, alleen nog de lijfeigenen van de grondbezitters en die waren eigendom van de grondbezitters em beperkten zich tot het uitspreken van ja en amen..

     Jij nu Raam Open lijkt te beweren dat dat alleen de lijfeigenen van Mack moegen reageren op Mack op zijn grondgebied, en dat andere lijfeigenen elders niet onderling mogen discussieren, dus niet jij en ik, dat is ten strengsten verboden. Dat zou de macht van de de grondbezitter Mack op zijn blog maar kunnen aantasten.

     Ik denk dat Mack daar heel anders over denkt, met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig, ik vraag aan jou dat raam nu eens echt open te zetten.

     Like

     1. Jan, of je met een ander hier discussieert zal me inderdaad een zorg zijn, maar wat mij wel logisch lijkt is dat als iemand hier een vraag stelt zonder vermelding aan wie dat is, dat ik dan bedoeld word. Vind ik het nog geen probleem als jij dan antwoordt, maar hier heb ik het gevoel dat Karin het om een of andere reden niet prettig vindt. Misschien weet je daar zelf meer van, dat weet ik niet, maar dan zou ik hier geen toenadering tot haar zoeken, dat wordt wat ongemakkelijk. Ik ken je niet goed genoeg, maar schat jou in als erg intelligent maar tegelijkertijd heb je wat opmerkelijke eigenschappen die ik nog niet helemaal kan plaatsen.

      Like

      1. Mack, ik neem je woorden ter harte. Ik ken Raam Open niet, ook niet als Karin, wist ook niet dat ze vrouw is, ik las haar tekst als de tekst. Als zij dat belangrijk vindt kan ze ook een vrouwennaam kiezen, ik denk dat ze dat niet belangrijk vindt..
       Ik zoek in het geheel geen toenadering tot hem, bestrijd slechts wat ik nogal middeleeuwse standpunten vind, Vindt hij dat niet prettig, sta ik open voor min of meer rationele argumenten.
       Ik gun jou, en ook anderen de tijd om mij beter te leren kennen, ik denk dat het ongemakkelijke is dat ik het algemeen aanvaarde liberaal humanisme bekritiseer, dat ik daar vragen aan stel. Deze religie, het liberaal humanisme wordt gedeeld door heel veel nederlanders, zonder dat ze het zelf zien als religie. Ik ben geduldig, ik deed er zelf ook erg lang over om er afstand van te nemen..

       Geliked door 1 persoon

  2. Ik ben niet in dienst geweest, maar doe altijd wel net alsof ik bij de commando’s heb gezeten. Toen mijn blog begon, werd ik al snel boekhoudcommando genoemd. Die laatste titel droeg ik met verve en tot aan vandaag word ik soms zo genoemd.

   Geliked door 1 persoon

   1. Aha, vandaar dat ik de indruk had dat je in dienst was geweest. Boekhoudcommando klinkt als een eretitel.
    Volgens Wikipedia heeft een commando een zware training ontvangen en kan hij/zij daardoor in alle omstandigheden met alle middelen werken.

    P.S. Dank.

    Geliked door 1 persoon

 4. Niet in dienst begrijp ik niet goed. Onze oudste zoon was in 1994 klaar met zijn studie op zijn dissertatie na. Die heeft hij twee jaar op de plank laten liggen, omdat hij, zolang hij studeerde, niet in dienst hoefde. En in 1996 is hij afgestudeerd en hoefde inderdaad niet meer in dienst. (Dat zou in deze tijd ook niet meer kunnen, financieel gezien.)
  Maar jij bent van 1969. Toen was er toch nog dienstplicht?

  Like

 5. Ik heb hetzelfde onbegrip. Ik had al nooit zo de behoefte ergens per s bij te moeten horen, en me dan dergelijke vernederingen te moeten laten welgevallen om bij een zelfbenoemd eliteclubje te kunnen horen zeker?

  Like

  1. het is breder dan een zelf benoemd elite-clubje, ook de “hele maatschappij” stelt het op prijs dat groepen zich op hun belangen organiseren. Werkgevers hebben er zelf belang bij dat er vakbonden bestaan. Een school van een bepaald tiepe heeft er belang bij de de studerende en afgestuurdeerden promotie maken voor het tiepe school, ( detail: ontgroeningen vinden grotendeels ook plaats in de openbare ruimte). Vandaar ook dat bestuurswerk door de overheid wordt gewaardeerd met studiepunten.. Tegelijk heeft de maatschappij als geheel langzamerhand ook natuurlijk een mening over de mate waarin de intredingsriten grof mogen zijn. Tijdens de dienstplicht is nog algemeen aanvaard dat de pas aangekomen soldaatjes eerst mogen worden “afgebroken”, alvorens op de witte kaart hen de gewenste normen wordt aangeleerd.Daarbij speelt natuurlijk ook de algemene opvatting dat de leden van een verdedigingsleger van een land niet eerst drie uur gaat vergaderen onderling, met een lunchpauze van een half uur, alvorens -pakweg de duitsers- weerstand te bieden. In veel groepen bestaat het idee dat de groep enigszins hiearchisch georganiseerd moet worden, waarbij het vooral belangrijk is dat alle betrokkenen van de groep dat vinden. Dit in het belang van het voortbestaan van de groep, waar je ook Nederland als geheel kan verstaan.De overlevingswil van een groep is per definitie sterker dan de overlevingskracht van een lid van de groep. Dit kan tot gevolg hebben dat afzonderlijke leden uitgesloten worden, dat gaat soms met grof geweld. Anderzijds kan de groep haar leden bescherming bieden. Inez Weski zegt het zo: de groep kan je beschermen en de groep kan je vermorzelen. Voor mij betekent dit dat iedereen zich moet bemoeien met de normen en de ontwikkeling van de normen van de vele groepen waarin een individu leeft. Dat hoeft niet persee als klokkenluider, maar de houding van: ik ben principjeel geen lid van een een vakbond, dan ben je dief van je eigen omdat je denkt dat jouw overlevingskracht het op kan nemen tegen de overlevingskracht van de groep. Dat geldt misschien voor Maxima en haar dochters.

   Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: