Vooruitgang is stilstand

Ik las laatst zo’n mooi Engels citaat, dat voor mij ook zo waar is dat ik het even wil delen: “there’s no atheist on a sinking ship.” Voor mij geldt dat in elk geval. 50 jaar leven in een vrije, welvarende democratie kan ook zijn tol eisen. De vooruitgang zit niet stil, zoals de naam al zegt. De ontwikkeling van mijn hersenen door de tijd hebben mijn wereldbeeld compleet anders gemaakt, en niet alleen het mijne. De waarheid is ingewikkeld, zullen we maar zeggen.

De wetenschap heeft mij persoonlijk niet heel veel gebracht, vanaf de tijd dat ik klein was tot nu, of het moet internet zijn. Maar internet is nu juist zo’n voorbeeld dat een ongecompliceerd wereldbeeld compleet om zeep kan helpen. Je kunt natuurlijk zeggen dat het fijn is dat de medische wetenschap zoveel verder is dan 40 jaar terug. Mensen leven daardoor langer maar ook dat is niet zonder nadelen. Ze leven nu zo lang dat ze ziektes ontwikkelen die ze anders nooit zouden hebben gekregen. De aarde zucht en steunt onder al die menselijke druk. Ondertussen wemelt het van de nerds die in hun eigen theoretische wereld leven. Die zo intelligent zijn dat ze de mensen mijden en verzinken in diepe, diepe lagen van Wikipedia om vervolgens hun theoretische gelijk tentoon te spreiden, over een nieuw ontdekt element waarmee ze nooit in hun leven te maken krijgen. Ikzelf haal mijn schouders op over veel technologische vooruitgang. Als ik kijk naar het onderdeel in de technologie dat mij aanspreekt, auto’s, dan zijn ze technisch beter geworden en binnenkort kunnen ze zelf rijden, maar dat wil ik helemaal niet! En mijn Peugeootje zonder ABS systeem gaf me het meeste rijplezier van allemaal. De mobiele telefoon, we kunnen niet meer zonder, maar het gevoel dat iedereen je altijd en overal weet te vinden staat me niet aan. Om niet te spreken van de verdwenen romantiek.

Als ik nu terugga naar het citaat wat ik aanhaalde, vroeger geloofde ik in God. Zo ben ik grootgebracht en zo zit het in mijn systeem. Ik doe er weinig meer mee, maar het was wel handig. Net als dat er meer waarheden handig waren in die tijd. Als mijn moeder iets zei, dan was dat zo, daar hoefde je verder niet over na te denken. Als de onderwijzer iets vertelde, uitstekend, weer iets geleerd. Als men in het dorp zei dat iemand niet helemaal goed was, dan nam je dat aan. Nu zou ik in dat laatste geval zelf willen beoordelen wat ze nu bedoelden met dat iemand niet goed was. Misschien is hij wel te goed en zou ik daar achter komen. Terwijl mijden en voor waar aannemen mij veel minder moeite zou kosten en me waarschijnlijk een evolutionair voordeel zou opleveren.

Het leven in gezondheid en in een vrije, welvarende democratie is ook niet altijd makkelijk, dat wil ik maar zeggen. Daar moet je ook sterk voor in je schoenen staan als je tenminste gelukkig wilt blijven. Zeker als je een gevoelig persoon bent die zich het lot van de wereld aantrekt. Dat raad ik ook ten zeerste af. We zijn toch afhankelijk van grote tech-bedrijven die de koers bepalen. Eigenlijk kun je er geen fuck aan veranderen en moet je erin mee. En als je het niet doet dan ben je die persoon waarvan het dorp zegt: “Die is niet helemaal goed.” En daar schuilt precies de hoop. Er is eigenlijk niets veranderd de afgelopen vijftig jaar.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

7 gedachten over “Vooruitgang is stilstand”

 1. De rol van: ‘die is niet helemaal goed’ past mij uitstekend.

  Soms hoor ik het zeggen.
  Soms zie ik het mensen denken.

  Een godsbeeld heb ik niet meegekregen van huis uit.
  Wel probeer ik mijn hele leven al te begrijpen hoe dit voor anderen werkt.

  Ach, voor mij is het zo wel goed.
  Wat anderen zeggen en denken is meer en meer relatief.

  Vredelievende groet,

  Geliked door 2 people

 2. Wat we nu ook zien is hoe het werkt als mensen iets niet snappen. Vroeger wisten we niet waar onweer en weerlicht door ontstonden en dacht men dat ze de goden getergd hadden. Niet meer doen dus. Allerlei natuurverschijnselen werden toegeschreven aan de ‘toorn Gods’. Tegenwoordig hebben we complottheorieën om dingen te verklaren die we niet snappen. Natuurlijk hebben we de wetenschap, maar sommige mensen zijn daar te dom voor en geloven liever in ‘alternatieve feiten’. En nu hebben we Corona en moet eerst ontdekt worden wat het is en hoe we er vanaf komen. Daar is de wetenschap druk mee bezig. Vroeger zouden we gezegd hebben dat we de goden boos hebben gemaakt, en vaker naar de kerk moeten, of offers brengen, dat mocht ook. Maar nu zijn de dommeriken ervan overtuigd dat er complotten achter Corona schuilen. Dat er helemaal geen Corona is bijvoorbeeld, of dat het door een kwaadwillige uit een laboratorium in Verweggistan is losgelaten. Dat is makkelijker want dan hoeven ze niet na te denken, of hun meerdere erkennen in de wetenschappers. En maar gewoon doen waar ze zelf zin in hebben.

  Like

 3. We zouden meer kunnen gaan beseffen afhankelijk te zijn van de natuur. Wanneer in de natuur een evenwicht verstoord is dan lost de natuur dat zelf op. Stel nu dat de pandemieën een oplossing zijn van de natuur om een evenwicht te herstellen moet de wetenschap dan die pandemie verijdelen en daarmee het verstoorde evenwicht in stand houden. Hoe lang kunnen wij het blijven opnemen tegen de natuur die uiteindelijk toch de langste adem heeft, er zijn vaker soorten en rassen compleet uitgestorven.

  Like

 4. een heel mooi verhaal, het onderschrijft mijn mensbeeld. En het is heel mooi opgeschreven ook, met een slotzin die konkludeert dat er helemaal niets is veranderd. Maar de goeie lezer leest dat nu Mack onderwerp van het gesprek is van de groep rond de dorpspomp.

  Ik lees het alsvolgt: Er is inderdaad niets veranderd, ook de huidige liberaal humanistische medemens die vindt dat iedereen gelijk en gelijkwaardig is geboren, een ander niet mag aanspreken, en zelf ook niet aangesproken mag worden, dat is ook een religie. Een religie waarbij de aangesloten leden onderling hebben afgesproken dat ze geen religie zijn en elkaar niet mogen aanspreken op hun meningen of handelingen. De religie heet: het liberale humanisme.

  Min of meer uitgevonden aan het einde van de middeleeuwen toen alleen meningen van waarde waren van mensen die grondbezit hadden. Wie dat niet had was lijfeigene, van iemand die grond bezat.

  De filosoof van de Verlichting verzon een filosofie voor de tijd na de middeleeuwen: ook mensen die geen grondbezit hebben, hebben het recht om te bestaan, alleen al omdat ze gelijk en gelijkwaaqrdig zijn geboren. Op grond van hun geboorte ziijn ze in principe ook uit het goede hout gesneden.
  Deze filosofie heeft haar waarde, maar de Verlichting behoeft een aanpassing: de individuele mens leeft veel meer in groepen dan de liberaal humanisten denken, En die groepen hebben hun overlevingsdrang, die sterker is dan de overlevingsdrang van het individu. De dorpspomp regeert.

  Mensen zijn niet gelijk, degene die de dorpspomp teveel irriteert, verdwijnt in het gekkenhuis. Ook andere culturen dan de westelijke hebben hun andere gekkenhuizen, ook culturen verschillen. Nederland heeft zelfs gekkenhuizen gebouwd in Indonesieje, voor mensen die in voor de Indonesiejers helemaal niet gek waren.

  Geliked door 1 persoon

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: