Oprjochte Fries

Er was gedoe met Johan Derksen, want Johan Derksen geeft nu eenmaal gedoe. Het zou gaan om een racistische uitspraak en ik heb even teruggeluisterd. Of de uitspraak racistisch was dat weet ik niet, het neigt er wel naar. Maar het werd er natuurlijk weer uitgelicht, terwijl de aanleiding, het volgens Derksen verkwisten van miljoenen, naar de achtergrond werd geschoven.

Het “slachtoffer”, kamerlid Habtamu De Hoop (met adoptie achtergrond) kaatste (Fries) geweldig terug. Hij sprak Johan Derksen in het Fries toe, en liet merken dat hij wel een oprjochte Fries was. Hij liet het daarbij en ging ook geen aangifte doen tegen Derksen. (Anderen wel) Hij had belangrijkere dingen te doen. En gelijk heeft hij. Derksen is geen racist, tenzij hij in z’n garage allemaal nazivlaggen heeft hangen waar ik niet van weet. Een boze witte man hooguit, zoals ik dat ook ben. Maar dat hij wit is daar kan hij niks aan doen, dat hij man is kan hij weinig aan doen, en dat hij boos is, daar kan hij ook niet zoveel aan doen, want hij wordt meer boos gevonden dan dat hij het is.

Ik ken een of twee racisten. Die zijn niet te vergelijken met Derksen. Dat zijn stiekeme mensen waarbij je je hoogst ongemakkelijk voelt als ze een racistische grap maken. Ze lachen daar zelf het hardst om. Je voelt dat ze ook zouden lachen als de grap die ze vertelden een waargebeurde situatie betrof. Ze verzamelen niet zelden nazi-artikelen, zogenaamd om de historische waarde ervan.

Voor mij is racisme iets heel lastigs. Het zit in een mens om alles wat vreemd is te wantrouwen. Je kunt alle uitspraken en grappen compleet uit de context halen zodat we een haast onleefbare, humorloze samenleving krijgen met alleen nog maar maatschappelijk correcte gesprekken en juridische procedures over en weer, óf je kunt een persoon of situatie zelf beoordelen.

Derksen benoemt nog dingen met z’n reptielenbrein en durft ze ook te benoemen, en ik vind dat prima. Als hij een keer uit de bocht vloog zoals hier, dan is het ook prima dat hij even te kakken wordt gezet in dit geval door Habtuma de Hoop. Zoals Habtuma zei: laat niemand je vertellen wie of wat je bent.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

10 gedachten over “Oprjochte Fries”

  1. Helemaal mee eens, je moet op je hoede zijn en uiterst voorzichtig in je uitlatingen want we zijn oh zo snel beledigd. We verdienen immers zonder meer aanzien des persoons vanwege het alom geprezen ‘respect’. We kunnen niks meer van onze koude kleren laten afglijden. Daarmee lijken we af te stevenen naar een humorloze samenleving. Daarbij lijkt het er vaak op dat door ergens over te vallen er een reden gevonden is aan de quintessence, datgene wat er nou eigenlijk echt gezegd wil zijn, voorbij te kunnen gaan.

    Geliked door 1 persoon

  2. Op mij maakt meneer de Hoop helemaal geen slachtofferige indruk. Hij is een stoere Fries en die maak je de pis niet gauw lauw. Hij gaf dan ook een mooie reactie in vlekkeloos Fries en ging daarna weer aan het werk. Maar de woke-groep nam het allemaal hijgend van hysterie over en renden zich de benen uit het lijf om aangifte te doen. Je ziet ze smullen van een inderdaad wat ongelukkige uitspraak door een oude man, die wel meer onzin raaskalt. Alsof die veelgeprezen vrijheid van meningsuiting alleen maar mag als iedereen het overal over eens is. De rechtspraak kan de grote misdaden amper aan.

    Geliked door 1 persoon

  3. Ik ga niet beweren dat ik er ook maar iets van weet of snap. Kijk nooit naar het programma. Weet wel dat Wilfred Genee de presentator is. Die ken ik dan weer van BNR op vrijdag. Genee zuigt enorm. Kan me voorstellen dat Derksen in dat gezuig trapt en dan uitlatingen doet, waar anderen moeite mee hebben.

    Geliked door 1 persoon

  4. Even iets heel anders. Momenteel kan ik niet bij de blogs van blogspot komen.

    Ik volg Zuinig aan en elke keer geeft het aan dat ik de naam moet veranderen. en dat is bij alle blogs van blogspot.

    Echtgenoot kan mij niet helpen. Wie o wie kan mij een tip geven?

    Like

      1. Hij schudde niet zijn hoofd gelukkig. Er was een systeemfout. Maar ik realiseerde me wel dat ik nu toch wel hoogbejaard ben, nu de kinderen zaken voor mij gaan opknappen.

        En ik niet meer zonder laptop kan.

        Groet, Francien.

        Geliked door 1 persoon

Zegt u het maar

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.