Sticker

In 2005 werd Hans geboren en nu, 19 jaar later sluiten we een fase af. Hij heeft zijn opleidingen voltooid en start vandaag bij defensie. Voortaan komt hij alleen nog in de weekenden thuis. Hij gaat dit jaar ook niet meer mee op vakantie dus dat worden hele veranderingen. Ik vind het jammer maar de tijd hou je niet tegen. Als ik dat kon zou het tegen beter weten in het eerste zijn wat ik zou doen. Linda zat het op een verjaardag met gepaste trots te vertellen, ik doe dat minder. Niet dat ik hem minder waardeer, maar ik ben meer afwachtend.

Een andere vader maakte een opmerking die Linda niet hoorde, maar ik wel. Hij zei iets als: zoiets lijkt leuk, totdat Iran Israël aanvalt en ze er massaal naartoe moeten. Daar wordt wel vaker op gehint. Want wat nu als het oorlog wordt? Nou heel simpel, dan stopt hij er gauw mee en laat anderen het vuile werk opknappen. Zo hebben we hem opgevoed.

Mensen snappen niet meer hoe het werkt in het leven en denken dat het leven maakbaar is en vooral leuk moet zijn, maar dat is een misvatting; Je moet opgewassen zijn tegen het leven en als je dat bent is al het leuke wat je krijgt meegenomen. Verder is het hard werken om boven water te blijven. Ik zie soms mensen met een sticker op hun auto: “one life, live it.” Daarmee suggereren ze volgens mij dat een ander het niet goed doet. Waarom zou je zoiets anders op je auto plakken? Ik leef omdat ik verwekt ben, en omdat ik veel geluk had gebeurde dat eind jaren zestig in Nederland, maar iemand anders zat in China en leerde vleermuizen eten omdat een dictator zijn land uithongerde. Dus wat zal ik nu gaan lopen nadenken over hoe ik mijn leven moet leiden? Ik heb trouwens helemaal niet het gevoel dat ik daar zelf over ga, ik word geleid door mijn geweten dat mij gelijk gevolgen laat zien van een eventuele rigoureuze stap die ik voor mezelf zou nemen. En door mijn overlevingsinstinct, dat mij vertelt hoe mijn kansen liggen als ik uitsluitend voor mezelf ga leven. Voordeel is wel dat als ik dood ga, het me totaal niet onrustig maakt als ik niet in Brazilië of Kirgizië ben geweest. En zelfs als dat wel zo zou zijn, dan heb ik er op mijn sterfbed misschien kort last van, daarna ben ik weer gelijk aan de man met de sticker op z’n auto.

“Over honderd jaar zijn jullie allemaal dood,” zong Harrie Jekkers 35 jaar geleden, maar ik ben daar niet langer zeker van. Dat leek een troostrijke gedachte, maar we gaan steeds ouder worden door de medische wetenschap. En dat wordt geen pretje. Maar ja, consument vraagt erom, dus wordt eraan gewerkt. “Als dit het is, is dit het, en we zullen het wel zien,” zongen Acda en de Munnik 25 jaar geleden. Mocht ik toch een sticker op mijn auto willen plakken.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

11 gedachten over “Sticker”

  1. En ook zeggen die tegen hem dat jullie trots op hem zijn. Niet alleen hier op je blog.

    Vroeger zei ik dat eigenlijk nooit tegen de kinderen, je hield onvoorwaardelijk van ze, maar zeggen!!!

    Nu doe ik dat wel tegen de kleinkinderen. Ook tegen die van veertien. Hij wordt dan een beetje verlegen.

    Francien.

    Like

  2. Ik denk dat ook altijd bij die idyllische reclames van de landmacht waar vrolijke jong volwassenen mensvriendelijke hulp verlenen technisch bezig zijn en ongedwongen met elkaar omgaan ‘maar wat als er een oorlog uitbreekt, besef je wel dat je dan een medemens kunt moeten doodschieten’.

    Like

    1. Stel dat we dat allemaal niet zouden kunnen, dat zou mooi zijn. Maar als vijand het wel kan, zal er toch iemand moeten zorgen dat die vijand geen vrij spel heeft.

      Like

      1. Het zijn allemaal mensen Mack, geen vijanden. De omstandigheid dat ze als vijand worden opgevoerd versterkt de noodzaak om ze dan maar te vernietigen. Het is geen eenvoudig probleem die ongelijke machtsverhoudingen en de daarmee gepaard gaande agressie, maar we zullen toch een keer ‘wijs’ moeten worden. Voor de aarde is die uitdunning van de wereldbevolking alleen maar toe te juichen en uiteindelijk gaan we vroeger of later toch een keer dood. Maar wat een ellende is er gaande in die landen waar een oorlog actie gaande is.

        Like

        1. Als ze je aanvallen zijn ze de vijand. Als we geen leger zouden hebben was dat allang gebeurd. Dus ik denk wel dat het goed is dat er een groep mensen is die deze taak op zich neemt.

          Like

          1. Het zijn mensen zoals jij en ik die door een staatsregiem die agressie pleegt worden gestuurd. Wat als alle mensen collectief zouden weigeren daaraan mee te doen. Zo lang er een vijanddenken wordt gecreëerd zijn mensen te bewegen ten strijde te trekken. Daarbij zit het kennelijk in jongetjes ‘ingebakken’ om soldaatje te spelen, dat doen ze al vanaf dat ze nog een kind zijn. Het is een kinderlijke idylle dat het ‘leuk’ is om te schieten. Maar wat als er werkelijk doden vallen, wat als je op je geweten krijgt een mens gedood te hebben. Wat doet dat met je?

            Like

            1. Ik zei ook in het begin, dat zou mooi zijn, maar het is een utopie die niet aan de gang is. Er is helaas een leger nodig, want dat vijanddenken wordt niet gecreëerd, althans niet hier, het is een reële dreiging van een paar idioten die alleen spierballentaal verstaan. Wat het met je doet? Je zal er een harde flikker van worden denk ik. Net als slachters botterikken zijn. Dat is misschien niet goed. Maar je kunt daar niet over nadenken in zo’n situatie. Je verdedigt de vrijheid, ook van hen die daar niet aan mee willen vechten.

              Like

          2. Het zal door de menselijke emoties en invloeden niet eenvoudig op te lossen zijn. De hoop was altijd gevestigd op een supermacht (Amerika) die de wereldorde zou handhaven. Maar met idioten als TRump zal dat niet meer gebeuren. Hopelijk heeft in de toekomst een computer met kunstmatige intelligentie waarin alle parameters ingevuld kunnen worden een (eind)oordeel waaraan wereldleiders zich hebben te houden.

            Like

Zegt u het maar

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.