Lallende.

Daarnet zapte ik doelloos, wat op zich al een slecht teken is, en bleef ik net te lang hangen bij een concert van de Toppers met een gastoptreden van de Snollebollekes. Als ik zou zeggen dat het verbazing is wat ik voel, zou dat gelogen zijn. Ik ben er niet meer verbaasd over. Als ik zou zeggen dat het ergernis zou zijn, zou dat niet waar zijn. Ik ben niet meer geërgerd. Het is erger dan dat. Ik voel de complete grond onder me vandaan zakken. Zoveel onbenul bij elkaar heb ik niet eerder gezien. En het ergste was, mijn eniggeboren zoon, Hans, hoorde het, zette de pc uit en kwam naast mij zitten. Hij lalde de teksten letterlijk mee. De hele Arena ging uit zijn dak. Johan Cruijff veroorzaakt een wervelstorm in z’n urn als hij zou weten dat het naar hem vernoemde stadion gebruikt werd voor deze bagger. Ofschoon dat niet waar is, Cruijff is wijs en vindt er niks van.

Ik kan er gewoon niet tegen. Ik heb nooit tegen Nederlandstalige feesten gekund, omdat ik namelijk versta wat er gezegd wordt. Ik heb me nooit verbonden gevoeld met het zich laten gaan, in welk opzicht dan ook. Mij krijgen ze niet eens onder narcose. Maar zeker kan ik niet overleven in een stadion vol van hoempapa, derderangs zangers die de sfeer erin proberen te zwaaien en door de ondergrens zakkende dronkaards. Zelfs carnaval is beter. En voordat u nu denkt dat ik me verheven voel, ja, vér! En misschien wil dat juist wel alles zeggen, dat ik, Mack, ver achter op zijn oorspronkelijke levensplan, en misschien nooit meer zijn doelen bereikend, aan het eind van zijn leven terugkijkend en denkend: mwah, kortom, een mislukkeling, zich al te goed voelt voor deze lallende. (ellende van gelal, klemtoon op de en.)

Want ik ben al mijn hele leven op zoek naar wijze mannen of vrouwen, gewoon omdat je niks van het leven begrijpt en wilt weten of zij soms informatie hebben die je inzicht verschaft. Sporadisch vind je er een keer een, na lang zoeken, of eigenlijk, omdat je er bij toeval tegenaan liep en je God op je blote knieën dankt dat je je aan hun wijsheid mocht laven. Misschien tien in heel mijn halve leven heb ik er ontmoet maar als het aankomt op zo debiel mogelijk doen/zijn, bam jonguh, zet de tv maar aan en je vindt er 80.000 in één keer. Moeiteloos.

Ach, gun die mensen nu hun feestje! Nee! Bom erop. Ik zei het nog tegen Hans, als zo’n Topper nu aankondigt dat het stadion straks plat wordt gebombardeerd dan zingen ze nog: lalalalalaaa laaaaaaaaaa en staan ze met hun bier in hun hand trots naar de camera te acteren dat ze het leuk hebben. Hij moet lachen om mijn ellende.

Goed, verder ben ik een heel redelijk mens, en ben ik gaarne bereid naar uw tegenargumenten te luisteren.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

30 gedachten over “Lallende.”

 1. Ik heb ook geen tegenargumenten. Daarom zap ik nooit. Uit zelfbehoud. Ik word acuut depressief van wat je beschrijft.

  Like

 2. Dit is een uitdagend vraagstuk. Vooropgesteld: ik zou daar nog niet dood gevonden willen worden, maar ik stort mij wel ieder jaar vol overgave op 3 oktober, inclusief kermis en vette hap, dus wat zegt dat?
  Wat is precies het verschil tussen een avond uitgelaten genieten en je zorgen vergeten met de Snollebollekes, met een U2-concert of met een uitvoering van Beethoven? Geen idee. Het effect is waarschijnlijk hetzelfde: ontspanning, wegdromen, een overschot aan adrenaline zonder kleerscheuren kwijtraken. En dan vergroot de massaliteit nog eens een gevoel van saamhorigheid. Heerlijk toch?
  😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee, bom erop. Waar U2 en Beethoven nog pogingen deden om zich in te spannen om mooie en kunstzinnige composities te creëren, springen deze aan lager wal geraakte artiesten alleen maar in een gat in de markt dat er is gekomen door overdadige welvaart en aan lager wal geraakte beschaving. Als ik ze spreek hoor ik steevast: “ik ga niet voor de muziek, maar voor het feestje” Nou, zo’n feest is het dus helemaal niet hoor. Feest kun je vieren na een overwinning met strijdmakkers of na een tijd van diepe ellende die voorbij is. Nondejuu. 😉

   Geliked door 1 persoon

   1. Je meent het, hè. 🙂
    Naar aanleiding van jouw logje heb ik voor het eerst van mijn leven iets van de Snollebollekes en de Toppers bekeken op You Tube. Het moet gezegd: ze krijgen de zaal toch aardig plat. Ik vind het een prestatie hoor.

    Like

     1. Ja, die zaal hebben ze mee. Je hebt gelijk met ‘als zo’n Topper nu aankondigt dat het stadion straks plat wordt gebombardeerd dan zingen ze nog: lalalalalaaa laaaaaaaaaa en staan ze met hun bier in hun hand trots naar de camera te acteren dat ze het leuk hebben.’
      Is het ooit anders geweest? Denk aan ‘geef het volk brood en spelen …’

      Like

      1. Andere vergelijking denk ik toch. Brood en spelen was om het volk niet in opstand te laten komen tegen het regime. Je gaf ze dus de noodzakelijke voeding en je gaf ze vermaak. In dit geval heeft het volk geld om twee keer op vakantie te gaan, twee auto’s, pensioenregelingen, vangnetten, gezondheidszorg, er is toegang tot alle kennis en vrijwel alle angsten en zorgen worden weggenomen. Zelfs de kerk kan ze niet meer bang maken en ze weten het nu allemaal zelf wel. Elke uitdaging is weg. Het zijn sterke schouders die de weelde kunnen dragen en de waardigheid kunnen behouden.

       Like

       1. Wat nu als die mensen denken: ‘Laat mij even gek doen binnen de vier muren van de zaal, zodat ik daarbuiten, ondanks alle stress en verwachtingen van de maatschappij, mijn waardigheid kan behouden.’?
        Ik weet het ook niet hoor. Misschien moeten we eerst naar de achtergrond van die mensen in de zaal vragen.

        Like

        1. Je krijgt je jeugd om te leren van je fouten. Na je twintigste speel je ook niet meer buiten. Ander punt is, als dat nu de insteek is, waarom weet ik er dan van? Dan moeten ze ook geen camera’s mee naar binnen brengen. Vier lekker carnaval, knijp de vrouwen in hun billen. Waardigheid betekent dat je bepaalde verlangens/instincten niet laat zien. Laat je ze wel zien, ok, niet strafbaar, maar kom niet bij mij klagen dat je niet serieus wordt genomen. Mijn bloedeigen zus is er geweest hoor, bij die Toppers. Die vindt mij een ouwe zeur, dat zul je begrijpen. Effe lekker los doen, zegt ze dan. Het is niet ff. Het is een levensstijl geworden. Elk weekend ff lekker los doen. En doordeweeks moet ik ze op het werk zeker serieus nemen? Ja doei. Kost me al moeite genoeg om Mark Rutte serieus te nemen. En misschien heb ik makkelijk praten. Ik voel geen enkel verlangen om bij de Toppers of de Snollebollekes aanwezig te zijn. Ik zou dan alleen maar suïcidaal zijn. Dan is het nogal makkelijk om er weg te blijven. 😉

         Like

         1. 😉 Nou, je maakt mijn vrijdagochtend helemaal goed, hoor.
          Dus dát is het pijnpunt: dat jouw bloedeigen zus naar de Toppers is geweest. Ach, het komt in de beste families voor. Al moet ik wel bekennen dat ik de Toppers nog een paar gradaties erger vind dan de Snollebollekes. Ik ga toch eens kijken wanneer ze weer naar Arnhem komen. 🙂

          Like

          1. Linda had een keer kaartjes gekocht voor Heineken night of the proms. Ik ging niet mee hoor. Da’s bijna net zo erg. Je loopt het risico dat Xander de Chansonier er loopt, en wie weet wat voor ellende er allemaal komt. Als ik naar een concert ga moet ik wel weten wie er komt zodat ik een afweging kan maken of ik die muziek verdraag.

           Like

  1. Frans Bauer kan ik niet verdragen, tenminste zijn muziek niet, maar daar gaan mensen heen die van zijn muziek houden. Niks mis mee lijkt mij. De Toppers verkopen toch geen cd’s neem ik aan? De fans vinden de muziek van de toppers toch niks? Gaat toch om het lallen met z’n allen?

   Like

    1. Ja, dat dacht ik wel. Nog nooit eentje verkocht neem ik aan? 😉 Nou ja, je zult de cd waarschijnlijk gebruiken voor tuinfeestjes, om je buren te ergeren. Ik kan me toch niet voorstellen dat iemand dat in z’n eentje aanzet om lekker naar te luisteren.

     Like

     1. Die “je’s” hoop ik nooit te leren kennen. Misschien wordt je zoon wel eens zo “je” en ben jij ook uitgenodigd. 😬

      Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: