In DWDD college tour ging het over DNA, en over het manipuleren daarvan. Intussen is veel mogelijk en in de nabije toekomst zijn er wellicht geen ziektes meer. Alles wat de natuur kan, kan het laboratorium ook, maar sneller. In theorie kan de mens onsterfelijk worden als alles vervangen kan worden.
Zelf denk ik al lang na over de waarde van het leven. Is het wel iets waard? Stel dat er nu vaststaat dat er niets is na de dood, en ik schiet u zonder dat u het vermoedt in uw achterhoofd, dan kunt u me dat moeilijk kwalijk nemen. Ten eerste omdat u nooit heeft gemerkt wat er gebeurd is, en ten tweede doe ik u eigenlijk niets aan. Ja, u had graag verder willen leven, maar ja, dat was toen, nu niet meer. En toch zult u het me van tevoren wel kwalijk nemen. Sterker nog, ik ga ervoor de gevangenis in. En terecht. Maar waarom? Omdat het leven kennelijk toch nog iets waard is. Maar waar komt die waarde dan vandaan? Ons werd verteld dat het in de hemel perfect zou zijn. Er zou geen pijn, geen ziekte en geen kwaad meer bestaan. Langzaam gaan we die kant op. Eerst lossen we de pijn op, dan de ziektes, en dan manipuleren we het kwaad uit de genen, en als we het verouderingsgen ook nog eens onschadelijk maken, dan hebben we de hemel op aarde gecreëerd. En iedereen is gelukkig, want het gen dat depressiviteit veroorzaakt, wordt ook opnieuw geprogrammeerd.
Nou, dan hebben we de hemel niet meer nodig. We winnen allemaal de loterij. Alleen is het bekend dat het winnen van de loterij niet gelukkig maakt. Het zelf verdiend hebben van een vermogen wel. Als de wetenschap ons al zover kan brengen dat we perfect zijn, dan moet het toch helemaal een koud kunstje zijn om ons ook even die loterij te laten winnen. Maar ja, dat is het nou net. Als iedereen hem wint, is de hoofdprijs ineens niet meer zoveel waard. Als iedereen pijnloos, niet depressief, gezond en onsterfelijk is, zou dat ineens wel veel waarde toevoegen? Ik zou hier wel eens met iemand over van gedachten willen wisselen.
Er zit een boodschap in dit logje, dat voel ik zelfs. Maar het is tegelijkertijd een boodschap van nul en generlei waarde, want wat wil ik nu? Dat de wetenschap ophoudt met zoeken naar medische vooruitgang? Nee, integendeel. Ik wil dat ze doorgaan met als mogelijke consequentie dat het leven minder waardevol wordt. En trouwens, normaal sta ik hier helemaal niet bij stil en ben ik gelukkig als de snelweg leeg is. Mits er niemand ziek is natuurlijk. Nou ja, ik kom hier niet uit. Vanavond niet, en ook niet als ik onsterfelijk ben.
Ik ben bij DWDD gestopt met lezen. Linkse pulp.
LikeLike
Daar ben ik eigenlijk wel blij om, rechtse rakker.
LikeLike
in alle culturen en religies speelt de strijd tussen goed en kwaad een rol. Als er geen kwaad meer is blijft het goede maar een beetje in de lucht zweven, of het verdampt helemaal.
LikeLike
Oei … een nog nuchtere maag. Het slaapzand nog niet uit mijn ogen gewreven. En dan dit … kom mij maar achter in mijn kop schieten maar dan wel nadat ik weet dat ik genoeg geleefd heb. En dan moeten we natuurlijk nog een plan verzinnen dat jij niet de gevangenis indraait. Zie ik nog iets over het hoofd?
LikeLike
Zo, jij bent weer lekker bezig. In de Volkskrant staan nu wekelijks afleveringen van een serie interviews over de zin van het leven. De interviewer is een journalist die ternauwernood een zware hartaanval heeft overleefd en ook bezig is met deze vraag.
Wat is een ‘perfect’ leven waard als we het mentaal niet kunnen bijbenen. Dan bedoel ik dat mensen steeds langer willen leven, maar is het gevoelsmatig op een gegeven moment gewoon niet genoeg geweest wanneer je al een vol leven hebt geleid?
Rekken met de verlenging van het leven dan ook alle mentale stadia op: kind zijn, puber, jong volwassen, middelbare leeftijd, ouderdom. Wat moeten we met een verlengd leven als het economische systeem niet verandert en mensen al op hun vijftigste opgebrand raken?
LikeLike
Stel dat we alle ziektes genezen (lijkt me onmogelijk) dan is dat een veldtocht die we uitvechten omdat het leven veel waard is. Je moet je leven nu leven. We hebben geen garanties voor nu en na de dood.
LikeLike
Graag, nog voor de gezondheidspil, een pil tegen geesteskwalen. En als dat er niet komt, legaal een pil voor het einde. En dat ik hem in mag nemen als ik het wil.
LikeLike
Gisteren is vastgesteld dat ik een autoimmuunziekte heb. Voordeel van deze ziekte is dat dagen gehuld in pijn en ongemak worden afgewisseld met goede dagen. Zonder die pijn zou ik de goede dagen niet waarderen.
Niet dat ik pijn toejuich of ergere ziektes, ellende, oorlogen etc verwelkom, maar het leven zou wel saai zijn zonder.
LikeLike
Oei. Dat klinkt ernstig. Dat is zeker niet te verhelpen? En het verklaart wel veel voor je zeker?
LikeLike
Het zelf vermogen verdienen gaat op de een of andere manier ten koste van anderen, je moet er de mentaliteit voor hebben. Ik win liever wat.
LikeLike
Jij wint liever andermans inleg?
LikeLike
Ja, dat zijn peanuts voor individuele spelers en je hoeft er niemand voor te bedonderen. Ik stel mijn deel ook met genoegen beschikbaar om een kans te maken.
LikeLike
Ik vind het onzin. Iemand die een vermogen heeft opgebouwd heeft waarschijnlijk ook veel mensen aan een baan geholpen. Maar buiten dat, ik bedoelde dat er onderzoeken naar zijn geweest, waar uit kwam dat geld winnen niet gelukkig maakt om o.a. de reden dat je er niet voor gewerkt hebt. Maar ook omdat je merkt dat mensen ineens anders tegen je aankijken.
LikeLike