Bekoren

Bij die idiote surprise van laatst, moest ik ook een gedichtje maken. Doet je dochter ook nog iets zelf? Neen. Ze heeft mijn handgeschreven gedicht blind overgetypt. Ze zit op typcursus en kan het al beter dan ik het ooit heb gekund. Maar het had nog al wat voeten in de aarde. Want het begon ongeveer zo: Moet je nu eens horen, dat kan de Sint niet bekoren. Gelijk werd ik afgeschoten door mijn vrouw. Dat woord bekoren vond ze belachelijk en kon echt niet in een kindergedicht.

Ik was ouderwets en uit de vorige eeuw. Ze had nog nooit van bekoren gehoord. Nou ja, wel van gehoord, maar ze had het nog nooit horen gebruiken. Ik dus wel, in mijn kringen gebruik ik het regelmatig, voerde ik aan. Op mijn werk ook, daar vinden we het een zeer bekoorlijk woord. Vervolgens kon het mij niet zo bekoren dat er nu net gedaan werd of ik een ouwe zak aan worden was, puur omdat ik een woord gebruik, dat de familie niet kent. Of het toetje ze kon bekoren en leidt ons niet in bekoring, amen.

Nu vergeten ze het nooit meer. Akward, dat kennen ze wel. Maar bekoren nu ook.

Auteur: Mack

Veertiger die lang geleden begon met bloggen en tot nu toe volhardt. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Ik schrijf dwangmatig. Maar ook omdat ik het leuk vind. Soms ben ik te moe, of staat de tv te hard om me te kunnen concentreren. Maar meestal schrijf ik. Soms een paar dagen niet. Maar ik kom altijd terug naar hier. Want dit is m'n tweede huis.

9 gedachten over “Bekoren”

  1. Ja. Daar kun je uit afleiden dat je al wat ouder bent. Maar het hoeft niet natuurlijk. Sommige ouderen laten zich ook wel verleiden tot dit misplaatste taalgebruik. Akward is gewoon Engels voor ongemakkelijk. Een ongemakkelijke situatie. Akward! roep je dan. Komt allemaal van TVOH. Vroeger zeiden ze: ik doe gewoon mijn ding.

 1. Ha! Juist in Sinterklaasgedichten zijn belegen woorden heel erg op hun plaats, ze geven precies het juiste sinterklaasgevoel vind ik altijd. En het is een mooie gelegenheid om de jongeren onder ons weer eens wat van die prachtige woorden te leren, dus dicht vooral zo door, nijver, noest en onverdroten!

  1. Ja precies! Het is toch die ouwe die die woorden gebruikt? Moet een beetje deftig, statig! 😀
   Wel een beetje awkward dat je awkward verkeerd schrijft.

 2. Soms is de leeftijd wel een zegen.
  Het bekoorlijke hoeft niet meer.
  Staat de persoon ook nog eens tegen,
  wordt het awkward keer op keer.

 3. Een kind van 9 kent en gebruikt het woord bekoren niet dus dan weet de juf meteen dat papa het geschreven heeft.
  En de juf moet dan de hele klas weer gaan uitleggen wat bekoren is…
  En het kan mij niet bekoren hoe jij weer loopt te overdrijven in dit logje 😉

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s