Vandaag werden er winterbanden onder mijn auto gemonteerd. Ik, Nederlander zijnde, heb grote bezwaren bij winterbanden omdat ik vind dat het het de situatie onveiliger maakt om een aantal redenen. Als ik echt een kerel was geweest, maar welke loonslaaf is dat, dan had ik ze geweigerd, ook al zijn ze verplicht volgens het leasecontract. Vorig jaar heb ik ze niet onder laten leggen maar toen werd ik in moeilijkheden gebracht doordat mijn baas besloot dat we tijdens een enorme sneeuwbui een brainstormsessie ergens op onbekend terrein hadden. Nuttig! Is er iets van terecht gekomen, van alle goede ideeën die ik daar inbracht? Nee! Misschien dan van ideeën van anderen? Neen. Hebben we er lekker gegeten? Ja, dat wel. Maar ik dwaal af.
In Nederland heb je absoluut geen winterbanden nodig. Winterbanden zijn vele malen beter dan gewone banden op sneeuw en ijs. That’s it. Dus niet op nat wegdek, niet op koud wegdek, alleen op sneeuw en ijs. De drie dagen per jaar dat het hier zo hard sneeuwt dat de sneeuwruimers het niet op tijd wegkrijgen, moet je heel rustig rijden, of je neemt een snipperdag. Dat scheelt je de aanschaf van winterbanden. Vorig jaar moest ik dus tijdens zo’n sneeuwbui op onbekend terrein zijn en ik kon niet afzeggen met het excuus dat ik geen winterbanden had. Glibberen dus, ik miste een keer een afslag doordat mijn auto niet stuurde. Om nu te voorkomen dat ik dit jaar weer verplicht wordt tijdens hevige sneeuw om iets nutteloos te gaan doen, of ze sturen me naar Duitsland, waar winterbanden verplicht zijn tijdens winterse omstandigheden (dus niet ’s winters) heb ik ze laten monteren.
Maar wat zeur je nu Mack, doe niet zo moeilijk en laat die winterbanden monteren. Het zit gratis in het leasecontract! Ja, en hier erger ik me groen en geel, dat zelfs leasemaatschappijen de feiten niet weten: als er geen sneeuw of ijs ligt heb je met de allerbeste winterbanden anderhalve wagenlengte meer nodig om tot stilstand te komen dan met banden. Ik spreek niet van zomerbanden, want dat is de commerciële naam voor dezelfde banden die al bestonden lang voordat er winterbanden waren. Winterbanden is overigens ook geen juiste naam. Ze heetten vroeger sneeuwbanden, maar omdat men vreesde dat mensen dan zouden denken dat je die banden alleen bij sneeuw nodig had, werd het begrip winterbanden bedacht, wat suggereert dat je ze de hele winter nodig hebt. Bij temperaturen onder de zeven graden en tijdens regen zouden ze al voordelen bieden, volgens de fabrikant. Absolute onzin, gewone banden presteren altijd beter, behalve op sneeuw, ijs, en als de temperatuur van het wegdek onder de min drie graden komt, maar dat laatste scheelt maar een beetje.
Anderhalve wagenlengte! Bij de allerbeste winterbanden! Word nu eens wakker! Dat betekent dat je met gemiddelde winterbanden als het niet sneeuwt drie wagenlengtes meer nodig hebt om tot stilstand te komen. En met troepaanbiedingen, vijf wagenlengtes! 97% van de tijd rijdt men onveiliger met winterbanden dan met banden. 3% van de tijd rijdt men met winterbanden een heel stuk veiliger dan met banden. Als u niet gedwongen naar Duitsland uitgezonden kan worden, en die tijd is voorbij, neem ze dan niet, voor uw eigen veiligheid!
Ik nam de proef op de som vandaag. A1, afslag Kootwijk, met mijn sportonderstel en brede banden kan ik er hard doorheen. Ik probeerde het met de winterbanden en ging voor de zekerheid 15 km langzamer. De auto gleed over vier wielen weg. Tevreden over mijn geconstateerde gelijk, vervolgde ik mijn weg. De komende drie maanden moet ik het wat rustiger aandoen. En vooral tijdens sneeuw niet te hard remmen, want je achterligger zonder winterbanden klapt zo op je.
Ah, een goede reden om in de winter overal de maximumsnelheid met 20% te verminderen. 😉
LikeLike
Je doet maar, zolang je maar niet hier komt rondrijden met je zomer … eh met je *banden.
LikeLike
Er is ook bijna niet aan all seasonbanden te komen. De laatste keer had ik slechts keuze uit twee merken.
LikeLike
Waarvan het ene merk onbruikbare glijdingen bleken te zijn.
LikeLike
Ik zou het verdommen. Je brengt jezelf en je gezin toch niet in gevaar met door de baas/leasemaatschappij/bandenfabrikant opgedrongen sneeuw&ijsbanden?
Steek je nek eens uit! Kaart het aan. Kont tegen de krib.
Wat ben ik blij dat ik geen baas meer heb!
LikeLike
Dit is niet iedereen met je eens: http://www.anwb.nl/auto/themas/winterbanden/alles-over-winterbanden
Ik mis de technische onderbouwing, maar die wilde je natuurlijk niet toevoegen omdat je logje dan te lang zou worden 😉
Ik denk wel dat er erg veel kwaliteitsverschil is, net als bij gewone banden.
LikeLike
Ik zie het R. Kwikfit is het ook niet met me eens lees ik. (Koop bij Kwikfit met ANWB voordeel) Vorig jaar deden de Duitsers een test met banden en winterbanden tijdens de winter maar zonder sneeuw. De band bleef het beter doen tot onder 0. Twee weken geleden deed autoweek dezelfde test. Zelfde resultaat. Pirelli winterband was de beste, had anderhalve wagenlengte meer nodig. Dat is de andere kant van het verhaal. Normaal als ze verschillen tussen banden en winterbanden testen doen ze dat op sneeuw en dan zeggen ze: winterbanden zijn veel beter. Maar tijdens de meeste winterse dagen heb je nadeel van je winterbanden. Wat ik wel besef is dat je niet zo achterlijk scheurt als ik, dat je het dan niet zult merken, want je maakt weinig noodstops in je leven. Terwijl je met een beetje sneeuw al gauw glijdt. Voor mij is het wel belangrijk dat een techneut als jij het met me eens is.
LikeLike
Oh ja en die testen van bandenfabrikanten waarin ze beweren dat winterbanden ook tijdens regen beter zijn…belachelijk. Ze zetten de baan dusdanig blank dat dat hetzelfde effect is als sneeuw. Met een gewone vochtige weg moeten ze het eens laten zien. Ik kan er gewoon niet tegen dat iedereen erin trapt.
LikeLike
http://motorkritik.webklik.nl/page/winterbanden-onzin hier heb ik iemand die het helemaal met me eens is. Ook iemand die de autobladen leest en niet de promotiefilmpjes van de bandenfabrikanten.
En deze http://www.autorij-instructie.nl/2009/12/winterbanden-zin-of-onzin/
LikeLike
Ik ben het met de meeste van jouw stellingen wel eens:
– Winterbanden presteren véél beter op sneeuw en ijs (>15 jaar ervaring)
– Alle rijders met een auto van de zaak scheuren achterlijk (>40 jaar ervaring)
– Verplichte uitjes met de baas (met en zonder winterbanden): Nuttig: Matig. Lekker eten: Ja. (>30 jaar ervaring)
Maar of wb’s minder presteren op een nat wegdek . . . dunno.
LikeLike
Ik merkte het gisteren gelijk. Ik scheurde ook al met mijn Alfa. In die laatste link staat dat in de test winterbanden veeeel minder presteren op nat wegdek. Wat betekent dunno?
LikeLike
Dunno: internet slang voor “I don’t know”.
Huh, scheuren met een Alfa? (ja, daar vroeg je om hè!)
LikeLike
Ja geeft niks. Als jij nooit het verschil gemerkt hebt op nat wegdek ondanks 15 jaar ervaring, dan moet je wel een golfrijder zijn.
LikeLike
Mee eens, als je Golf rijdt merk je dat inderdaad niet; een Golf TDI heeft met elk type band een weersonafhankelijke bovennatuurlijke wegligging.
Zit jij wel eens niet achter je PC?
LikeLike
Bovennatuurlijk, als in…zweverig?
LikeLike
Op een paar letters na. Ik zou het eerder “zwevend-aanvoelend, doch stevig” noemen,en dat is op onze Belgische wegen erg comfortabel.
LikeLike
Winterbanden zijn het ultieme bewijs dat we steeds verder verwatten.
LikeLike