Kernwasser Wunderland.

Gisteren om deze tijd was ik enorm ziek. Een aanval van dunne stoel die gisteren om iets voor vijven begon, en die duurde tot ’s nachts. Daarna was de aanval afgeslagen maar de angst zat er toch nog goed in. Speciaal omdat ik vandaag in Kernwasser Wunderland (Kalkar) rondliep, ter gelegenheid van de 66e verjaardag van mijn moeder. ’s Ochtends ontbijtkoek en thee, s’ middags rijst en kippensoep maar daarna kreeg ik al snel meer zelfvertrouwen en kon ik weer grapjes maken. En nu is alles weer normaal, op wat pijn na, gisteren voelde het alsof er een waterpomptang in de meest wijde stand in mijn bips zat. Dat was overigens niet zo, want hij zat gewoon nog in mijn gereedschapskist.

Dat Kalkar is trouwens apart. Een gigantisch lelijke oude kerncentrale waar een pretpark van gemaakt is. Het was niet zo dat alles er vanzelf licht gaf want de kerncentrale is nooit in gebruik genomen. De Nederlander Hennie van der Most heeft het daarna voor een prikkie gekocht en is er een pretpark gestart. Best een grappig pretpark want je kunt er gratis friet, frisdrank en ijs krijgen. Tenminste, nadat je de entreeprijs hebt betaald.

Je ziet het in Frankrijk ook, kernreactoren die vlak aan de grens met het buurland staan. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de gedachte die daar achter zit, is dat in geval van een kernramp, misschien de wind gunstig staat zodat de buren de nucleaire ellende over zich heen krijgen in plaats van het eigen land. Maar misschien is dat vergezocht. Ik ben in elk geval blij dat dat ding nooit in gebruik is genomen, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, tenslotte.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

8 gedachten over “Kernwasser Wunderland.”

 1. Zo ver gezocht is dat niet, want ik heb altijd precies dezelfde gedachte gehad als ik zag waar met name de Franse kerncentrales lagen. Trouwens de Duitsers beheersen die truc ook, hoor. Alleen zij doen het met windturbines die ze bij voorkeur tegen onze grens aan plaatsen. Kijk maar eens bij Bocholtz en Koningsbosch, waar zich hele parken van die monsters bevinden

  Like

 2. Dat is niet vergezocht maar volkomen waar. Die van Cattenom waar wij vlakbij gewoond hebben staat in de verste uithoek van Frankrijk tegen Duitsland en Luxemburg aan. Als die implodeert, och dan zijn het met de overheersende westenwind toch maar Duitsers en ander gespuis dat daardoor omkomt. Bovendien heb je in een grensstreek sowieso maar een kwart van de protesten als je een plan lanceert en als lui uit het buitenland tegen je demonstreren dan kun je die vrijwel zeker negeren. Alleen in Kalkar is dat vergelijkbare plan van Duitsland mislukt omdat ze niet hadden ingecaluleerd dat het op fietsafstand van Nijmegen ligt, een stad vol studenten met een mening. Vertel mij wat. Daar heb ik nog persoonlijk aan bijgefietst, dat dat nooit een kerncentrale is geworden.

  Like

 3. Centrales (ook kolengestookte) en windturbines worden in dunbevolkte gebieden geplaatst en vaak is dat aan de rand van een land. Toch heeft Duitsland ook kerncentrales midden in hun land gebouwd, omdat zij daar ook dunbevolkte gebieden hebben. Voor een centrale moet er ook voldoende koelwater aanvoer zijn, vandaar dat ze vaak aan grote rivieren staan als de Rijn, Schelde, Donau en Neckar.

  De meeste windturbines staan in Duitsland door heel Brandenburg. Dat is een veelvoud van wat de Duitsers in hun lege gebieden aan de grens met Nederland heeft gezet. Daar is overigens windvang van belang. De wind is voor Duitsland het meeste langs de grens met Nederland, maar ook voldoende op de hogere kale delen van Brandenburg.

  Like

 4. @Irene: respect. Geen woorden maar daden, daar herkent men de ware held aan.

  @Ximaar: Er stond me inderdaad een wind, daar gisteren. Ze hoefden de zweefmolen niet eens aan te zetten, die deed het zo ook al.

  Like

 5. Van der Most komt uit de regio waar ik woon. Het schijnt een vreemde gast te zijn die zijn ontbijtje nuttigt met niet zulke zuivere koffie, maar of dat waar is laat ik in het midden. Ondernemerschap spoelt in zuivere, ongeraffineerde vorm door zijn aderen, dat is wel duidelijk. Verder houd ik niet zo van pretparken, maar ja… alles voor de kinderen hè.

  Trouwens , Elvis is zo eindelijk goedgekeurd, met tussenlijntje.

  Like

 6. Mijn Elvis! Heb ik net een verzoek naar Ximaar/Xiwel ingestuurd om het weer te veranderen omdat ik dat tussenlijntje niet mooi vond. Maar nu vind jij het ineens wel mooi. En jij bent kunstenares.

  Van de Most is absoluut geen zuivere koffie. Dat weet ik. Haalt truukjes op het randje van de legaliteit uit. Maar goed, zolang hij er maar niet overheen gaat.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.