Kernwasser Wunderland.

Gisteren om deze tijd was ik enorm ziek. Een aanval van dunne stoel die gisteren om iets voor vijven begon, en die duurde tot ’s nachts. Daarna was de aanval afgeslagen maar de angst zat er toch nog goed in. Speciaal omdat ik vandaag in Kernwasser Wunderland (Kalkar) rondliep, ter gelegenheid van de 66e verjaardag van mijn moeder. ’s Ochtends ontbijtkoek en thee, s’ middags rijst en kippensoep maar daarna kreeg ik al snel meer zelfvertrouwen en kon ik weer grapjes maken. En nu is alles weer normaal, op wat pijn na, gisteren voelde het alsof er een waterpomptang in de meest wijde stand in mijn bips zat. Dat was overigens niet zo, want hij zat gewoon nog in mijn gereedschapskist.

Dat Kalkar is trouwens apart. Een gigantisch lelijke oude kerncentrale waar een pretpark van gemaakt is. Het was niet zo dat alles er vanzelf licht gaf want de kerncentrale is nooit in gebruik genomen. De Nederlander Hennie van der Most heeft het daarna voor een prikkie gekocht en is er een pretpark gestart. Best een grappig pretpark want je kunt er gratis friet, frisdrank en ijs krijgen. Tenminste, nadat je de entreeprijs hebt betaald.

Je ziet het in Frankrijk ook, kernreactoren die vlak aan de grens met het buurland staan. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de gedachte die daar achter zit, is dat in geval van een kernramp, misschien de wind gunstig staat zodat de buren de nucleaire ellende over zich heen krijgen in plaats van het eigen land. Maar misschien is dat vergezocht. Ik ben in elk geval blij dat dat ding nooit in gebruik is genomen, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, tenslotte.

Auteur: Mack

Mack is nu vijftig en begon in 2004 met bloggen en volhardt tot nu toe. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Of hij in al die jaren wijzer is geworden, is de vraag. Hij denkt zelf van wel. Het valt me op dat het steeds lastiger wordt om het met elkaar oneens te zijn. Zeker op facebook. Dan plaatst iemand iets en zet eronder: en zo is het! En soms is het juist helemaal niet zo! Maar als je dat zegt, dan kan je dat komen te staan op een afwaardering van het beeld dat iemand van je heeft. En dat moeten we bestrijden. Dus bent u het oneens met mij, zegt dat gerust, daar leer ik van!

8 gedachten over “Kernwasser Wunderland.”

 1. Zo ver gezocht is dat niet, want ik heb altijd precies dezelfde gedachte gehad als ik zag waar met name de Franse kerncentrales lagen. Trouwens de Duitsers beheersen die truc ook, hoor. Alleen zij doen het met windturbines die ze bij voorkeur tegen onze grens aan plaatsen. Kijk maar eens bij Bocholtz en Koningsbosch, waar zich hele parken van die monsters bevinden

  Like

 2. Dat is niet vergezocht maar volkomen waar. Die van Cattenom waar wij vlakbij gewoond hebben staat in de verste uithoek van Frankrijk tegen Duitsland en Luxemburg aan. Als die implodeert, och dan zijn het met de overheersende westenwind toch maar Duitsers en ander gespuis dat daardoor omkomt. Bovendien heb je in een grensstreek sowieso maar een kwart van de protesten als je een plan lanceert en als lui uit het buitenland tegen je demonstreren dan kun je die vrijwel zeker negeren. Alleen in Kalkar is dat vergelijkbare plan van Duitsland mislukt omdat ze niet hadden ingecaluleerd dat het op fietsafstand van Nijmegen ligt, een stad vol studenten met een mening. Vertel mij wat. Daar heb ik nog persoonlijk aan bijgefietst, dat dat nooit een kerncentrale is geworden.

  Like

 3. Centrales (ook kolengestookte) en windturbines worden in dunbevolkte gebieden geplaatst en vaak is dat aan de rand van een land. Toch heeft Duitsland ook kerncentrales midden in hun land gebouwd, omdat zij daar ook dunbevolkte gebieden hebben. Voor een centrale moet er ook voldoende koelwater aanvoer zijn, vandaar dat ze vaak aan grote rivieren staan als de Rijn, Schelde, Donau en Neckar.

  De meeste windturbines staan in Duitsland door heel Brandenburg. Dat is een veelvoud van wat de Duitsers in hun lege gebieden aan de grens met Nederland heeft gezet. Daar is overigens windvang van belang. De wind is voor Duitsland het meeste langs de grens met Nederland, maar ook voldoende op de hogere kale delen van Brandenburg.

  Like

 4. @Irene: respect. Geen woorden maar daden, daar herkent men de ware held aan.

  @Ximaar: Er stond me inderdaad een wind, daar gisteren. Ze hoefden de zweefmolen niet eens aan te zetten, die deed het zo ook al.

  Like

 5. Van der Most komt uit de regio waar ik woon. Het schijnt een vreemde gast te zijn die zijn ontbijtje nuttigt met niet zulke zuivere koffie, maar of dat waar is laat ik in het midden. Ondernemerschap spoelt in zuivere, ongeraffineerde vorm door zijn aderen, dat is wel duidelijk. Verder houd ik niet zo van pretparken, maar ja… alles voor de kinderen hè.

  Trouwens , Elvis is zo eindelijk goedgekeurd, met tussenlijntje.

  Like

 6. Mijn Elvis! Heb ik net een verzoek naar Ximaar/Xiwel ingestuurd om het weer te veranderen omdat ik dat tussenlijntje niet mooi vond. Maar nu vind jij het ineens wel mooi. En jij bent kunstenares.

  Van de Most is absoluut geen zuivere koffie. Dat weet ik. Haalt truukjes op het randje van de legaliteit uit. Maar goed, zolang hij er maar niet overheen gaat.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s