Zomergasten en het alternatief

Ik heb voor het eerst dit seizoen zomergasten gekeken. Adriaan van Dis mocht aan tafel plaatsnemen, en Adriaan vind ik een sympathieke, leuke man. Zijn deftige spraak en voorkomen, zijn fijngetunede imitaties, zijn belezenheid en zijn reiservaringen maken hem tot een ideale zomergast naar wie het boeiend luisteren is. De meeste indruk maakte op mij het fragment van de Indonesische troostmeisjes die ontkenden dat de Japanners hen iets hadden gedaan. Alleen bij ze geslapen, verder niks, zo probeerde er een haar waardigheid te houden. Ik keek vroeger veel meer naar zomergasten, toen Adriaan het zelf nog presenteerde en toen er nog niet de verleidingen van internet waren.

Het alternatief op RTL 4 was een lijsttrekkersdebat. Maar daar pas ik voor. Kinderachtig gekibbel, elkaar vliegen afvangen, en zelf als die verstandige lijsttrekker acteren die ver boven de rest verheven is. Hoe doorzichtig. Het psychopathische oorlogje voeren is er een beetje af sinds Femke Halsema weg is, maar toch ik kan het nog steeds niet aanzien. De lijsttrekker richt zich uitsluitend op tijdelijk politiek geïnteresseerden, die de hele kabinetsperiode vergeten waar de partij ook weer voor stond, maar vlak voor de verkiezingen even bijgeschoold willen worden. Overigens is het voor het aantal zetels van geen enkel belang waar een partij voor staat, getuige het succes van Roemer.

Ik ga weer eens met tegenzin stemmen, al weet ik al wel wie op wie. Ik kan slecht tegen politici die roepen dat het van het allergrootste belang is om te gaan stemmen, maar intussen vergeten dat ze ruziënd voortijdig het bijltje erbij neergooiden, een ander de schuld gaven, zichzelf vrijpleitten van alle schuld, kortom hun plicht verzaakten, maar ondertussen van de burger wel verwachten dat die daar geen mening over heeft, maar zich voor de zoveelste keer laat aanpraten dat hij zijn burgerplicht moet doen en braaf naar de stembus moet. Want de democratie is het hoogste goed. Het zou juist zo mooi zijn als er eens gewoon één keer, al was het maar één keer, zodat ze daar in de verre toekomst nog met angst en beven naar terug konden verwijzen, geen kiezer kwam opdagen. Uit protest tegen het amateurisme.

Democratie is het hoogste goed. Inderdaad. En ook ooit uitgevonden door wijze mannen.

Auteur: Mack

Mack is nu bijna vijftig en begon in 2004 met bloggen en volhardt tot nu toe. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Of hij in al die jaren wijzer is geworden, is de vraag. Hij denkt zelf van wel. Mocht u na het reageren zien dat uw reactie in afwachting is van moderatie, dan komt dat omdat ik dat noodgedwongen zo moest instellen. Een stalker. Als u een vaste reageerder bent met telkens dezelfde gegevens, (naam, e-mail) zult u er geen last van hebben, anders moet ik de reactie handmatig even toelaten. Sorry voor het ongemak.

11 gedachten over “Zomergasten en het alternatief”

 1. Roemer staat anders voor een hoop dingen die veel mensen willen, maar die laten zich bangmaken door onzinverhalen van rechts en stemmen dan VVD of PVV.

 2. Laurent: ik bedoel juist dat Roemer voor hetzelfde staat als Agnes Kant. Zijn kiezer interesseert zijn standpunten kennelijk niet zo. Ze vinden hem een geschikte peer.

 3. Eindelijk weer een goede tv-avond met van Dis. Zo hoort een zg-avond te zijn.
  De aflevering van de “troost”meisjes had ik al gezien. Die is het waard om nog een keer in zijn geheel uit te zenden.

 4. Dank. Zal aan zoon vragen om het op te nemen als het zover is.
  Wij gaan volgende week even naar Frankrijk. Denk bij Dijon nog iets naar beneden.
  Geen internet, geen i-phone. Geen kranten. Alleen het geroezemoes van de Franse aow-ers om ons heen. En kijken of ik eindelijk door Bonita Avenue heen kom.

 5. Lees net in de (Volks)krant dat Jolande Withuis aanstaande zaterdagnacht alsnog bij zg komt.
  En inderdaad, al na een paar dagen ben je alleen maar bezig met waar gaan we staan en drinken we vanmiddag rode of witte wijn.
  En alle (kouwe) drukte valt van je af.
  Maar wij hebben wel, vanwege mijn baan, ons hele werkzame leven vakantie gehad in de drukke periode.

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s