Zomergasten en het alternatief

Ik heb voor het eerst dit seizoen zomergasten gekeken. Adriaan van Dis mocht aan tafel plaatsnemen, en Adriaan vind ik een sympathieke, leuke man. Zijn deftige spraak en voorkomen, zijn fijngetunede imitaties, zijn belezenheid en zijn reiservaringen maken hem tot een ideale zomergast naar wie het boeiend luisteren is. De meeste indruk maakte op mij het fragment van de Indonesische troostmeisjes die ontkenden dat de Japanners hen iets hadden gedaan. Alleen bij ze geslapen, verder niks, zo probeerde er een haar waardigheid te houden. Ik keek vroeger veel meer naar zomergasten, toen Adriaan het zelf nog presenteerde en toen er nog niet de verleidingen van internet waren.

Het alternatief op RTL 4 was een lijsttrekkersdebat. Maar daar pas ik voor. Kinderachtig gekibbel, elkaar vliegen afvangen, en zelf als die verstandige lijsttrekker acteren die ver boven de rest verheven is. Hoe doorzichtig. Het psychopathische oorlogje voeren is er een beetje af sinds Femke Halsema weg is, maar toch ik kan het nog steeds niet aanzien. De lijsttrekker richt zich uitsluitend op tijdelijk politiek geïnteresseerden, die de hele kabinetsperiode vergeten waar de partij ook weer voor stond, maar vlak voor de verkiezingen even bijgeschoold willen worden. Overigens is het voor het aantal zetels van geen enkel belang waar een partij voor staat, getuige het succes van Roemer.

Ik ga weer eens met tegenzin stemmen, al weet ik al wel wie op wie. Ik kan slecht tegen politici die roepen dat het van het allergrootste belang is om te gaan stemmen, maar intussen vergeten dat ze ruziënd voortijdig het bijltje erbij neergooiden, een ander de schuld gaven, zichzelf vrijpleitten van alle schuld, kortom hun plicht verzaakten, maar ondertussen van de burger wel verwachten dat die daar geen mening over heeft, maar zich voor de zoveelste keer laat aanpraten dat hij zijn burgerplicht moet doen en braaf naar de stembus moet. Want de democratie is het hoogste goed. Het zou juist zo mooi zijn als er eens gewoon één keer, al was het maar één keer, zodat ze daar in de verre toekomst nog met angst en beven naar terug konden verwijzen, geen kiezer kwam opdagen. Uit protest tegen het amateurisme.

Democratie is het hoogste goed. Inderdaad. En ook ooit uitgevonden door wijze mannen.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

11 gedachten over “Zomergasten en het alternatief”

 1. Roemer staat anders voor een hoop dingen die veel mensen willen, maar die laten zich bangmaken door onzinverhalen van rechts en stemmen dan VVD of PVV.

  Like

 2. Eindelijk weer een goede tv-avond met van Dis. Zo hoort een zg-avond te zijn.
  De aflevering van de “troost”meisjes had ik al gezien. Die is het waard om nog een keer in zijn geheel uit te zenden.

  Like

 3. Dank. Zal aan zoon vragen om het op te nemen als het zover is.
  Wij gaan volgende week even naar Frankrijk. Denk bij Dijon nog iets naar beneden.
  Geen internet, geen i-phone. Geen kranten. Alleen het geroezemoes van de Franse aow-ers om ons heen. En kijken of ik eindelijk door Bonita Avenue heen kom.

  Like

 4. Lees net in de (Volks)krant dat Jolande Withuis aanstaande zaterdagnacht alsnog bij zg komt.
  En inderdaad, al na een paar dagen ben je alleen maar bezig met waar gaan we staan en drinken we vanmiddag rode of witte wijn.
  En alle (kouwe) drukte valt van je af.
  Maar wij hebben wel, vanwege mijn baan, ons hele werkzame leven vakantie gehad in de drukke periode.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.