Pors

Afgelopen zondag zag ik op mijn autoradio (dat kan) een waarschuwing voor een flitser op de A50. Het was aan de overkant dus ik hoefde me niet echt zorgen te maken. Bij de genoemde hectometerpaal stond de camera op de vangrail, zodanig verstopt achter het hectometerpaaltje dat een te-hardrijder volstrekt kansloos was.
Geflitst worden is irritant. Maar nog irritanter is het om aan de kant gezet te worden door een agent die jou een verhaal gaat ophangen over verkeersveiligheid wat-ie zelf niet gelooft. Want in 1987 was 120 rijden ook gevaarlijk en in 1988 ineens niet meer. Slaat echt nergens op. Weet u wel hoelang uw remweg is als u 140 rijdt? Ja, dat weet ik ja, dat is volkomen afhankelijk van hoe hard ik op de rem trap.

Ministers met een 1 op 7 rijdende gepantserde dienstauto gebruiken liever het achterbakse milieu-argument tegen hardrijders. Een Fiat Panda die 160 rijdt krijg je niet onder de 1 op 10. Daar hebben we het niet over. Nee, allicht niet. Je moet ook nooit praten over dingen waar je geen verstand van hebt. Het is dat ik me volkomen belachelijk zou maken, anders ging ik het nog opnemen voor de Duitsers.

Voor mezelf hoeft het allemaal niet meer hoor, sneldieselen is net zo belachelijk als snelwandelen, maar ik wil als vader straks ook tegen Hans kunnen zeggen: "Kijk Hans, daar komt een Pors* aan." En dat-ie dan ook begrijpt wat er bijzonder is aan een Pors!

*Zei kleine mack als-ie een Porsche zag.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

19 gedachten over “Pors”

 1. Ik heb toch een klein probleem met dat woord “volkomen” in je verhaal over de remweg. Volgens mij spelen een aantal zaken als gewicht van de auto, staat van het wegdek, staat van de banden, staat van de remmen en hoe beroerd je reactievermogen is toch echt ook nog een rol.

  Like

 2. Mijn achterneefje herkent ook al auto’s. Volkswagens worden auto van Opa genoemd. Opels zijn auto van Papa en een rode bestelbus heten auto van Ome Coen.
  En als hij een scooter hoort of ziet dan roept hij zonder op of om te kijken: Ard
  groetjes
  Ard

  Like

 3. -Maar Richard reed ook met een raketauto, da’s iets harder dan een pors-.
  Mijn Nichtje antwoord desgevraagd (naar het soort auto van tante of oma) niet met blauw of groen, maar keurig met audi aadrie of volkswagenpassaat. (En wat wil papa soms?, een porsje.)

  Like

 4. Nee, ik heb wel twee DVD’s gekregen, een gereedschapskist, een blouse, een bioscoopbon, een cd, een het groene boekje, dropjes, een skipak, het leek wel alsof ik jarig was vandaag.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: