Hierarchie in de bijbel

Ik heb ooit het nieuwe testament uitgelezen. Daarnaast heb ik op katholieke, openbare en Christelijke scholen gezeten en samen met een milde katholieke opvoeding moest ik het doen voor wat betreft mijn kennis en uitleg van het Christelijk geloof.

Wat ik er, kennelijk onterecht maar dat komt zo, altijd uit heb opgemaakt is dat er een bepaalde hierarchie in de bijbel bestaat, die toch redelijk serieus dient te worden genomen.
Zo is God de vader de belangrijkste in de bijbel. Daarna komt zijn zoon Jezus, toch ook geen kleine jongen. Vervolgens heb je Mozes waar je ook rekening mee moest houden, en dan had je nog vier evangelisten die het levensverhaal van Jezus vertellen, en daarna kwamen nog wat apostelen die hier en daar wat brieven schreven.

Nou vertelt Jezus ons meerdere malen dat wij niet mogen doden. Naastenliefde, geen kwaad met kwaad vergelden, hij die zonder zonden is werpe de eerste steen, Petrus die tot de orde wordt geroepen als hij slaaf Malchus met het zwaard te lijf gaat, en misschien zijn er nog wel meer voorbeelden.
Mozes stelt in het vijfde gebod: "Gij zult niet doden."

Echter, in een brief van apostel Paulus aan de Romeinen 13: 1-7 staat dat een mens zich moet onderwerpen aan een overheid, want er is geen overheid dan door God. De overheid staat in dienst van God, als toornende wreekster voor hem, die kwaad bedrijft.

Als je nu puur kijkt naar de hierarchie in de bijbel en het aantal keren dat er gezegd wordt dat er niet gedood mag worden, en je kijkt naar de brief van Paulus en zijn rang in de bijbel dan lijkt het mij een klinkklare overwinning voor Jezus en Mozes, er mag niet gedood worden.

Maar ik zie dit fout. Uit de brief van Paulus kan volgens Christenunie en SGP duidelijk worden afgeleid dat de overheid de doodstraf mag opleggen, want de overheid is er uitsluitend door God. (ja, ook die van Duitsland in 1933-1945) En als dat zo is, dan is Paulus met zijn ene argument dus oneindig veel belangrijker dan Jezus en Mozes met hun meervoudige gezamenlijke argumenten.
Voor de C.U. en de S.G.P. is dit reden om morgen in de eerste kamer tegen een Europees wetsvoorstel voor afschaffing van de doodstraf in alle gevallen te stemmen. Alle overige partijen zijn voor afschaffing.
De CU en de SGP snappen tenminste wie er de scepter zwaait!

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

16 gedachten over “Hierarchie in de bijbel”

 1. Elk geloof is in wezen misleidend en moorddadig.
  (Bush legitimeerde zijn War on Terrorism met de woorden van de heer JC te N.: ‘Wie niet met mij is, is tegen mij.’)

  Like

 2. Je hebt gelijk. Je ziet het fout. En de CU en de SGP snappen tenminste wie er de scepter zwaait!
  * kijkt op z’n tag of er een religie vermeld staat *
  Registratienummer
  Bloedgroep
  Ah, religie. Shit.
  Nou ja, het was een goeie poging denk ik.

  Like

 3. Nu haalde in verkiezingstijd mijn Oma de SGP-poster van het raam en verving hem door ’n CDA; kwam mijn Opa thuis, hing ‘ie de SGP terug – enz enz enz. M.a.w. ik zou het moeten weten 😉
  Alleen… baseren ze zich *echt* op Romeinen 13 ?? Volgens mij zou dat te beladen zijn na WOII. Verrek, lijkt er wel op als ik de SGP-site lees.
  Mijn ervaring is: het is ondoenlijk om op dat soort standpunten in te gaan. Logica helpt niet. Wetenschap mag niet. Een bijbel erbij pakken, daarin speuren naar argumenten, zelfs *dat* helpt niet. Ze zijn on-be-reik-baar.
  Neem alleen al dat hele Niet Doden-gebod. Bij katholieken het vijfde gebod, onder protestanten het zesde! Elke groep laat weg wat hem goeddunkt. Interpreteert zoals hij dat wil. Ondertussen is de geloofstheorie innerlijk compleet tegenstrijdig geworden. Strijdig met de 10 geboden ook. [M.a.w: je hebt m.i. (maar wie ben ik, een dwaallicht ;)) gelijk!]
  Ik zeg altijd: als jullie het zo goed weten, waarom eten julie dan nog varkensvlees? (Dat is immers ook verboden in de bijbel.) Dat is: *als* ik er nog over praat.
  Nee, weet je wat ik denk, De SGP heeft Geert Wilders iets horen zeggen, en denkt “Dat kunnen wij ook, wij doen óók eens een populistisch standpunt! Zonder subsidie moeten we voortaan wel!” 😉 😉

  Like

 4. Ik ben protestants opgevoed en heb mijn mening over het christendom en de Bijbel vaak bijgesteld. Ik ben overigens niet meer Kerkelijk.
  Mijn indruk is dat de SGP en CU een bijbeltekst uit haar verband haalt. De Bijbel zou je als geheel moeten zien en niet een losse tekst pakken die iemand goed uitkomt. Zo zou ook een citroëndealer kunnen stellen dat Mozes gek op hun auto’s was, hij ging immers in z’n eendje de berg op.
  Het oude testament dat ook met het Jodendom en de Islam gedeeld wordt, rept over oog om oog en tand om tand. Overspelige vrouwen moesten gestenigd worden. Voortdurend meppen ze elkaar de kop in uit naam van hun almachtige.
  In het Nieuwe testament gaat alles er veel socialer aan toe. Als iemand je een mep geeft dien je de andere wang ook te laten meppen. Jezus merkte op: wie zonder zonde is gooie de eerste steen. Daarmee werd het stenigen dus praktisch onmogelijk.
  Het nieuwe testament is wat de christenen onderscheidt van het Jodendom en Islam. Het lijkt me dat een christelijke partij vooral achter het nieuwe tetstament hoort te staan en daarin wordt zeker niet de doodstraf gepromoot.
  Later begreep ik dat het nieuwe testament zwaar bewerkt is door de Romeinen, die er later de Rooms kerk van maakte. De Romeinen wilde de mensen vredelievender met elkaar om laten gaan en hebben nogal wat teksten sociale gemaakt. Dat verklaard waarschijnlijk het grote verschil tussen oude en nieuwe testament.

  Like

 5. Ik deel heel duidelijk het standpunt van Xiwel dat als iemand zich Christen wenst te nomen hij zich dient te baseren op de leringen van Christus en het oude testament dus hooguit kan zien als achtergrond en eventueel leidraad voor zaken waarover Christus geen uitspraak heeft gedaan.
  Als je je baseerd op oud testamentische zaken als “oog om oog” en daarmee de doodstraf rechtvaardigd ben je wat mij betreft geen Christen maar een aanhanger van het Joodse geloof.
  (En Mack: ik ben het ook met je een dat Paulus hiërarchisch na Christus komt en dat dus de leringen van Christus voor die van Paulus horen te gaan)

  Like

 6. Als je de teksten van Paulus in het grieks bekijkt, krijg je alleen al door de hoeveelheid voetnoten – “hier staat in versie x iets anders dan in versie y” – al het idee dat het bewerkingen van ijverige monniken zijn…. 😉
  Wat dat betreft heeft Xiwel vast een raak punt met de invloed van de Romeinen (al ontkennen orthodoxen dat toch.)
  ik ben heel benieuwd naar de reactie op je mail ;)!

  Like

 7. Ik vraag me af of het nuttig is om terug te blijven kijken naar manuscripten die in een dergelijk ver verelden opgesteld zijn, dat ze nul tot generlei relavantie meer hebben in de hedendaagse tijd. Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, enzo. 😉

  Like

 8. Peng, het is in elk geval niet nuttig om de strijd aan te gaan, wie de bijbel nu goed leest.
  Maar het is wel leuk. Ik zit met smart op antwoord van de SGP te wachten.

  Like

 9. Precies Peng, wie het ook schreef, Paulus of een monnik: het is gedateerd en niet meer toepasbaar.
  Alleen lopen bepaalde mensen nog steeds met hoedjes vanwege die teksten, verbieden ze vrouwen vanalles en nogwat “omdat Paulus zegt….” (-en dan kreeg ik als 16jarige toch even sterke neigingen de teksten-zelf erbij te pakken ;))

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: