Calimero

Er was een tijd dat ik Ajax hartgrondig steunde in hun Europese strijd. Totdat ik merkte dat hun successen mij juist op veel hoongelach over mijn club kwam te staan. Ik was jong en naïef. Ik zit nu in de tussenfase. Ik moet er naartoe dat ik Ajax kan steunen en kan lachen om bijkomende arrogantie.

Gisterenavond tijdens Studio voetbal ging het vrijwel uitsluitend over Ajax. Terecht misschien, want het nieuws was het gelijke spel van Ajax en niet de winst van PSV. Maar toch. Na een half uur heb ik hem uitgezet omdat ze aan de overige wedstrijden begonnen zonder het over het kampioenschap van PSV te hebben gehad. Jan Mulder spande de kroon en sprak uitsluitend over Ajax. Maar, en nu komt het: hij vroeg zich af waar dat leedvermaak van de andere clubs toch vandaan kwam. Johan Derksen vanavond, vond het leedvermaak misplaatst. Hij vond dat de leedvermakers zich gedroegen als een stel provincialen. (Rotterdam? Eindhoven?)

Bij mij ben je dan aan het verkeerde adres. Hoewel ik het leedvermaak probeer te beperken tot het bedanken voor het cadeau van degenen die mij onlangs beschimpt hebben (ik weet echt wel hoe zeer zo iets doet) werd er door Derksen en Mulder met geen woord gerept over de spot en de hoon waar Ajax supporters toch ook niet om onbekend staan. (♪Als Heerenveen van Ajax wint, dan pas verlaat ik jou♫ )Ze lachen om de lege prijzenkast bij Feyenoord, de KNVB beker noemen ze een troostprijs, PSV vinden ze een provincieclubje dat met geld van Philips dure spelers koopt, en hun eigen falende beleid van eigen spelers opleiden en ze vervolgens klein houden wordt tot maatstaf verheven. Misschien moet daar eens naar gekeken worden? Een fatsoenlijk aankoopbeleid had wonderen gedaan. Misschien moeten ze eens hand in eigen boezem steken?

Natuurlijk, het wordt een Israël/Palestina verhaal, maar ik neem het toch even op voor de provincialen. Jarenlang hebben ze de spot moeten aanhoren van die superieure club uit de hoofdstad, ook dit jaar weer tot aan de laatste speelronde toe, is het dan heel raar als die arrogantie keihard op z’n muil gaat dat er om gelachen wordt? Nee, dat is niet raar en het zou op z’n minst benoemd kunnen worden. Dan kunnen de provincialen misschien eens denken: ach, laat ze maar. En de Amsterdammers op hun beurt: we jagen er best veel tegen ons in het harnas.

Nee, dat gaat niet gebeuren, dat weet ik ook wel. Dus zoals Gijp vanavond zei: ach, zolang ze elkaar niet op een weiland met fietskettingen te lijf gaan, is het allemaal niet zo erg.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

15 gedachten over “Calimero”

 1. Ach, die arrogantie is toch niets meer en niets minder dan het keurmerk van dat doorgesnoven vak 14? Domheid ten top. Als je daar dan met leedvermaak op reageert, ben je dat simpele niveau echt niet ontstegen. Want heb je wel eens een van de Ajax – spelers op die vorm van, ook nog eens misplaatste, arrogantie kunnen betrappen? Het zijn nog niet eens godenzonen. Integendeel, bijna de ideale schoonzonen, die die strontbak van leedvermaak dus echt niet verdienen.

  Like

  1. Niet helemaal. Ik ken niemand uit vak 14. Ik ken alleen mensen om mij heen die ook deze arrogantie verspreiden. En ik zit al vanaf gisteren te wachten tot ze op kantoor verschijnen, maar allemaal afspraken buiten de deur.

   Like

   1. Maar dat zijn toch geen Ajax – spelers. Dus waar ontlenen die dan die arrogantie aan? Aan iets waar ze zelf geen enkele actieve bijdrage aan leveren? Dat is toch dommer dan dom, wil ik alleen maar zeggen.

    Like

    1. Zo werkt het Rob. wzawzdb. Je weet wat dat betekent? De club is niks zonder zijn supporters. Als je het over spelers hebt, dat valt inderdaad wel mee. Hoewel ik bij F. de Boer en D. Klaassen wel een zekere arrogantie bespeur.

     Ik heb het boek van Kieft gelezen. Die was blij dat Cruijff weer naar Ajax kwam in de jaren 80, want dat hield dat domme geschreeuw van die trainers eens op. Met Cruijff erbij durfden ze dat niet.

     Verder wil ik geen afbreuk doen aan de prachtige club die Ajax is/was/kan zijn.

     Like

     1. Ik weet niet wat die afkorting betekent. En ik denk dat het bij de Boer en Klaassen om zelfbewustzijn gaat, zonder neerbuigendheid. Want zodra die daarbij aan de orde komt, wordt het inderdaad arrogantie, die altijd misplaatst is.

      Like

 2. Rinus Michels zei het al, voetbal is oorlog. Ik als Amsterdammer moet niets van die club hebben, maar van de andere ook niet.Voor mij is er maar één mooie herinnering aan voetbal, mijn vader aan de radio gekluisterd bij de verslagen van Han Hollander.

  Like

 3. En ik maar denken dat eenzijdige berichtgeving vooral in landen als Rusland en Turkije voorkomt. Ik snapte er niets van, afgelopen zondag. Zag alleen maar rouwende Ajax-fans op het NOS-journaal.

  Like

 4. Weet je wat irritant is? Als je een kilometer moet omlopen voor je boodschappen omdat de Albert Heijn in het centrum van Eindhoven wegens ‘veiligheidsredenen’ gesloten is vanwege die clubvoetbal-neanderthalers in de stad. Ik zeg specifiek clubvoetbal, want het is daarbij dat de problemen altijd optreden. Echt iedereen en alles moet wijken voor de nationale hobby van het meest asociale deel der bevolking, namelijk clubvoetbalfans, lees: tuig dat voetbal toevallig heeft uitgekozen als hun slagveld. In plaats van dat ze allemaal naar Nova Zembla verscheept worden. Want met voetbal heeft het niets te maken, dat weet ik ook wel.

  Like

   1. Maar dat er zovelen zich zo misdragen dat er vèrstrekkende veiligheidsmaatregelen voor hele ceentra van steden moeten genomen worden vind ik idioot. En het is typisch aan het clubvoetbal gebonden, want bij landentoernooien treden dat soort problemen veel minder op.

    Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: