Zaterdag

Nog steeds heb ik een probleem dat ik al honderd jaar heb, tijdgebrek. Ik werk de hele week, op zondag zijn de winkels dicht, dus ik moet alles in de zaterdag proppen. En als er ook nog een hond is die naar het bos wil, en ik sta pas om tien uur op, ja, dan wordt het krap. Ik wilde administratie voor de voetbalclub doen, pasfoto’s laten maken, een knipperende lamp repareren en een nieuw onderdeel voor een stofzuiger kopen. Daarbij wilde ik de auto van Linda uitzuigen en ontdoen van groene aanslag.

Ik begon met de administratie. Uurtje werk, maar nog niet af. Toen de lamp in de badkamer. Die knipperde vaak, vooral midden in de nacht als je naar de wc moet. Je denkt dan aan een slecht contact, dus ik naar de winkel voor een nieuwe fitting. Niet dat ze zo’n zelfde fitting hadden hoor, waar je de draden zo inklikt, welnee, allemaal met schroefjes. Ik sloot de draden aan, zwart en blauw, en merkte dat de lamp nog steeds knipperde. Voor niks naar de winkel gereden, voor niks een fitting gekocht. Dan moest het de bedrading zijn, maar bedrading kun je niet vervangen dus ik belde de makelaar voor een nieuw huis. Ik zat wat te pielen aan de draden, had ondertussen genoeg moed verzameld om het zonder de stroom af te sluiten te doen, en sloot de boel weer aan, maar de lamp bleef af en toe knipperen. Dan was het weer een tijd goed, en dan was het weer alsof je overleden opa via de lamp naar je zat te seinen.

Zelfs het terughangen van de lamp kostte me bloed, zweet en tranen, en ik begreep echt niet hoe dat nu gezeten had toen ik het losschroefde. Ik had de hulptroepen alweer ingelicht, die zouden er over een uur zijn, en ik probeerde een andere lamp. Probleem weg.

Ik keek op de haperende lamp en zag daar de naam van een bedrijf staan dat ik ken. Sterkte nog, dat kende ik heel goed. Ik heb daar administratie voor gedaan en de eigenaar heeft mij nog eens benaderd om daar te komen werken, maar ik bedankte. Zwendelaar, vond ik toen. Die klootviool met z’n goedkope Chinese lampen had mij zeker twee uur extra gekost. Omdat ik nog een fitting over had, maakte ik er een stekker aan zodat ik voortaan lampen kon testen. Ik testte de Chinese pingpong lamp die mij in de luren had gelegd en hij deed het deze keer prima. Ik keek naar de lamp in de douche, en ook die deed het prima.

Als u het begrijpt dan hoor ik het wel, maar ik begrijp het niet. Ik scheurde weer naar een andere winkel voor het onderdeel van de stofzuiger, en dat was in één keer goed. Toen was het vier uur en moest de hond er hoognodig uit. Ik liep in de hagel en de regen en was na vijven terug. Ik stofzuigde binnen, we aten en ik plofte neer.

Geen pasfoto’s, geen auto schoongemaakt, en administratie nog niet af. En omdat bij mij in de straat de dominee woont, kan ik ook op zondag niet met de auto aan de gang. Nou ja, ik voel me lullig als ik met die auto bezig ben en de beste man komt in z’n goede pak op de fiets terug van de dienst. Hij zal er niks van zeggen, maar hij is zo’n aardige man, vandaar.

Vroeger was het probleem nog veel groter. Toen werkte ik de hele week, was nog alleen waardoor ik zelf alle boodschappen moest doen op zaterdag en er was geen enkele winkel open op zondag. Nou ja, zo kabbel je voort, ik hoop dat er ook eens een keer iets heel blijft zodat je op zaterdag rustig aan kunt doen. Morgen een rustdag dan. Voor de dominee.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

15 gedachten over “Zaterdag”

      1. Er was altijd een winkel in het centrum hier die dat soort dingen had, maar ik weet a.) niet zeker of die er nog is en b.) idd niet of die op zondag open zou zijn.

        Like

  1. P.s. waar is een stofzuigerstang voor?

    Als je een keer een flinke elektrische schok hebt gehad laat je het wel weer een tijdje uit je hoofd.

    Een knipperde ledlamp vraagt om vervanging, daar zou je het eerst aan moeten denken.

    Afijn al doende leert men.

    Like

    1. Een stofzuigerstang is de stang die de zuigmond en de slang verbindt.

      Ik heb twee keer zo’n schok gehad, lang geleden, maar ik wist niet dat als je de schakelaar uit had staan, er gewoon geen stroom op staat.

      Ik zie dat ik het gedeelte waar ik schreef dat ik die al twee keer vervangen had uiteindelijk niet is doorgekomen. Misschien omdat ik het lastig vond dat goed uit te leggen. De lamp was kapot, ik deed er een ander in, die klapte gelijk kapot, toen deed ik er weer een ander in, die begon te knipperen. Maar goed, zoals ik verderop schreef, die lamp deed het in een andere fitting prima. Maar bedankt voor je aanwijzingen.

      Like

  2. Dat er geen stroom opstaat wanneer je de schakelaar op uit hebt staan is een misvatting. Altijd eerst even met een spanningzoeker meten of er spanning op staat. De nuldraad is om de stroomkring ‘rond’ te maken en als er een stroomvrager ergens tussen zit tussen de fase en de nuldraad dan staat er wel degelijk spanning op. Overigens zitten er ook beunhazen bij die elektra aanleggen. Zo kreeg ik eens een geweldige stroomstoot toen ik de geelgroene aardedraad aanraakte in de veronderstelling dat er geen spanning op staat.

    Geliked door 1 persoon

Zegt u het maar

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.