Eikels

Al weken, zo niet maanden, hoor ik eikels vallen. Met een hardere klap dan je verwacht, vallen er zeker twee per minuut. De straat ligt vol met eikels, je zou er haast over uitglijden.

Ik ben blij dat mijn auto niet direct onder een eikenboom staat, volgens mij moet dat deukjes in het dak geven. Ik denk ook al tijden dat er één op mijn hoofd gaat vallen, maar dat is nog niet gebeurd, zelfs niet toen ik op de Eikenweg fietste. Maar nu ik het heb benoemd heb treedt de bezwering in werking en zal het morgen ongetwijfeld gebeuren, tenzij ik binnenblijf. Ben benieuwd of het zeer doet.

Ik kan mij niet herinneren dat er eerder zoveel eikels vielen. Het zal met de droogte te maken hebben, vermoed ik. Ik ken nog wel een paar eikels die mogen vallen, wat mij betreft. Als je iemand een eikel noemt, bedoel je dan eigenlijk de eikels die ik zojuist beschreef of bedoel je dan die brandweerhelm? Ik bedoelde altijd de vrucht van de eikenboom en vond het vrij onschuldig. Anders had ik wel lul gezegd, om verwarring te voorkomen. Eikel is, hoe je het ook bedoelt, een minder sterk scheldwoord dan lul, want ook in het geval van de helm vind je iemand maar een gedeeltelijke lul, niet een totale.

En mijn laatste vraag: eikenboom is het volgens spellingcontrole. Terwijl ik liever eikeboom zeg. Want de boom bestaat toch niet uit meerdere eiken? Eikenhouten vloer heeft wel die eigenschap. Je kunt je dingen afvragen.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

7 gedachten over “Eikels”

 1. Van bezweringen heb ik geen last, wel van eikels die hier al wekenlang als kanonschoten op het dak vallen. Het lijkt hier wel klein-Oekraïne. Ik schrik er steeds van. Ik zou gewoon eik zeggen. Berk, beuk, den, spar, linde… Er hoeft geen boom achter. Bij kastanje dan weer wel. Die nieuwe spellingregels zijn van de zotte, maar daarvoor was het ook een zooitje.

  Like

 2. Ik ontmoet soms de meest vervelende Eikels. Daar stoor ik mij meer aan dan de hoeveelheid eikels op de grond. Maar ik denk er wel over om voor volgende jaar een eikelhelm aan te schaffen.

  Stille groet,

  Like

 3. Die ‘kop-angst’ heb ik ook bij de ingang van het park. Daar ligt het bezaaid met eikels en kastjanjes. Hoor ze soms elke 10 seconde op het bestrate weggetje vallen. Als ik een plu mee heb, dan doe ik die daar in elk geval boven m’n hoofd.

  Voor wat dat andere beterft vraag ik me af of in het Engels ‘dickhead!’ eerder als scheldwoord in zwang was dan onze ‘eikel!’ Dickhead stamt uit 1969. Dbnl schrijft dat onze ‘stomme eikel’ uit het Jiddish stamt van ‘eigel’, dat (stom) kalf betekent. Zou al in 1930 kunnen zijn, maar dat staat er niet bij.

  Geliked door 1 persoon

  1. In het scheldwoordenboek staat dat eikel uit de 60’er jaren stamt en dat het in 1964 in een boek van Jan Cremer staat. Dat zou aan kunnen geven dat we het toch uit de USA hebben geïmporteerd.

   Like

 4. Het stond gisteren in de krant, dat er enorm veel eikels vallen. Ik dacht, lekker belangrijk en las niet wat de reden was. De allergrootste eikels lopen nog vrolijk rond.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: