Dreiging

“I hope the Russians love their children too,” is een zin uit het prachtige nummer van Sting uit de jaren tachtig. Toen vond ik het vooral mooi en angst voor een bom was, verspreid over de periode van de koude oorlog, niet zo groot. Als ik er nu over nadenk is het mij duidelijk dat Poetin niet van zijn kinderen houdt. Anders uit je niet zulke dreigementen.

Criminelen kunnen beter dreigen dan brave burgers. Zij kunnen jou ongehinderd kapot dreigen, maar zelf kun je daar weinig tegenover stellen. Poetin draait eerst de rol van de agressor om, en dreigt dan met nucleaire vergeldingsacties. Ik persoonlijk raak daar verontrust van. Vooral omdat “wij”, “de brave burgers” niet keihard terugdreigen uit angst voor escalatie. Wij leveren defensieve wapens in plaats van het Kremlin kapot te schieten. Als Rusland een atoombom gooit, durven wij er dan een terug te gooien of zijn we dan bang dat hij dat als een daad van agressie ziet waartegen hij zich wel moet verdedigen? Maakt hij gebruik van de angst van het westen en weet hij dat zijn eerste kleine nucleaire bom bestraft zal worden met nog meer sancties?

Moet hem niet eens duidelijk gemaakt worden dat hij heel Moskou op het spel zet met zijn persoonlijkheidsstoornis? Of snapt hij het buiten beeld wel, en speelt hij een rol? Wat hij in elk geval voor elkaar heeft is dat ik de allesoverschaduwende dreiging voel. Waar de koning vast Koningsdag 2023 inplant, ben ik benieuwd of mijn nieuwe auto nog komt voordat de infrastructuur hier platgebombardeerd word. Misschien dat ik er nog een weekje mee kan rijden.

Ik heb mijn Russische ex-collega niet meer gesproken sinds de invasie. Ze mag dan mooi zijn, ze is ook pro Poetin. En ze liet wel eens fijntjes vallen dat het Nederlandse leger totaal niet opgewassen is tegen het Russische. Ik wist zeker dat ze gelijk had. Ik zou haar nog wel eens willen bellen nu, nu blijkt dat dat leger helemaal geen leger is, maar georganiseerd terrorisme. Ik zou wel eens willen weten hoe ze nu over Vlad denkt.

Is het oktober zelf niet, dan is er wel iets anders wat zorgt dat je in een depressie raakt.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

8 gedachten over “Dreiging”

 1. Poetin creëert zijn eigen werkelijkheid , tegenstand is er niet want die ruimde hij al uit de weg. Gedurende zijn loopbaan bij de KGB is zijn hulp herhaaldelijk ingeroepen voor louche zaakjes en daarmee maakte hij furore en dat is dan ook zijn leitmotiv geworden. Gewoon de boel besodemieteren, oorlogshandelingen veroorzaken en dan om vergelding roepen. Tegen deze man is geen kruid gewassen en als ze hem overhoop knallen staan er een batterij nieuwe Poetinnetjes klaar. We kunnen onze borst wel nat maken, tegen dit (on)kruid zijn wij helemaal niet opgewassen. In Rusland kun je dit niet schrijven want dan ben je er morgen al niet meer.

  Like

 2. Vanmorgen moest ik denken aan het orkestje op de Titanic, dat door bleef spelen terwijl het schip al begon te zinken. Als ik het mij goed herinner, schudden zij elkaar na afloop van het laatste nummer elkaar op waardige wijze de hand. Dit i.v.m. mijn onderzoek waar ik nog zeker een jaar mee bezig ben. Ik wil het beslist nog kunnen afmaken voordat … Ja, voor wat?

  Like

 3. Ik ben ook bezorgd, maar ik denk dat Putin zijn eigen graf graaft. Er is in Rusland ook veel gaande en ook al vinden ze het prima dat Oekraïne platgebombardeerd wordt, zij willen daar geen last van hebben. Dus intern gaat het daar nog flink rommelen. Ook alle fouten die Putin maakt worden heus wel geregistreerd.
  Laat je niet naar beneden trekken door dit alles, gun het Putin niet nog een slachtoffer te maken.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: