Mijnverhaal

Als je wat ouder wordt, in mijn geval 52, vallen je soms dingen op. Zoals dat er behoorlijk wat mis is in de wereld en dat vroeger alles beter was. Vanuit mijn perspectief gezien dan.

Ik peilde een jongen die onlangs geslaagd was voor de havo, en die beweerde dat het makkelijk was, en vroeg hem of hij wist wat de abc formule was. Nee. Of hij wist wie Keynes was. Nee. Of hij wist wat kruislingse prijselasticiteit was. Kwam hem bekend voor. Hoeveel boeken hij had gelezen voor Nederlands. Alleen samenvattingen. Dit deed ik omdat ik havo zelf niet zo makkelijk vond. Ik wilde wel even zeker weten of we het over hetzelfde hadden. Hij had zojuist aan Hans gevraagd of hij wist wat Notre Dame betekende. Hans wist het niet, maar de jongen wist hem te vertellen dat het “grote dame” betekende. En ja, wiskunde, Frans en Economie waren zijn examenvakken.

Ja, zo kan ik de havo ook halen! Ook heb ik wel eens een AA-accountant aan mijn bureau gehad die niet wist wat debet en credit was (Heao) en een bijna afgestudeerde registeraccountant die niet wist wat Btw voorheffing betekende.

In plaats van dat ze deze dingen allemaal leren, wordt alles afgestemd op en aangepast aan hoe het hen uitkomt. Lezen schijnen ze niet meer te doen, dus met samenvattingen redden ze het. En als ik de reclames hoor, dan hoor ik een hoop verkeerde voornaamwoorden in spotjes. Bijvoorbeeld: haal meer uit je zomer. Je zomer. Of geniet van je weekend. Ten eerste zou het uw weekend moeten zijn, en ten tweede moet hier geen bezittelijk voornaamwoord worden gebruikt, want zomers en weekenden zijn geen eigendom. Het is: haal meer uit de zomer en geniet van het weekend. Maar die gasten gaan op deze manier geloven dat de zomer ook echt van hen is en de volgende stap is dat ze de zomer ook daadwerkelijk gaan claimen. Dus stel dat het slecht weer is, dan moet dat gecompenseerd worden. En verder: mijnoverheid, mijnpensioen, mijnkpn, mijndeltalloyd, mijnrabobank, terwijl de juiste term is: mijnbouwkundige.

Wie gaat deze en volgende generaties vertellen dat de wereld niet om hen draait? Straks wordt het hier oorlog, en dan? Dan roepen ze: niet mijn oorlog? Wat als het klimaat verandert? Geniet van je klimaatverandering? En als alles nu goed ging in de wereld vond ik het nog niet zo erg, maar wat gaat er eigenlijk nog goed? Verrekte weinig als je het mij vraagt, maar het voordeel is dat zich dat op langere termijn vanzelf corrigeert. Maar eerst op de blaren zitten.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

9 gedachten over “Mijnverhaal”

 1. Dat mijn-gedoe (waar ik ook slecht tegen kan) zou wel eens uit de USA kunnen komen, waar iedereen een eigen God genkt te bezitten. Zelfs NL’ers hoor ik hier OMG’en.

  Met veranderende opleidingen denk ik; wat leren ze nu dat wij niet kregen?

  Like

  1. Nou ja, niet alles, maar je kon met één inkomen een gezin onderhouden, ervan op vakantie en een auto rijden. De zorg was financieel geregeld. Uit de verwarming kwam warmte, en op school was iedereen gelijk. Er waren nog geen herriemakende apparaten beschikbaar voor de gewone burger, zodat het in het weekend rustig was. Obesitas was nog geen probleem en de krant was nog bepalend zonder dat je allerlei ruis via social media op je af kreeg. Er was nog geen VAR, er waren geen geldverslindende managers, en de muziek was nog mooi. Maar verder hebben we nu de wolf terug. Dat vind ik ook mooi.

   Like

    1. Teveel vrije tijd? Teveel invloeden van buitenaf waar mensen gevoelig voor zijn, en ze gingen geloven dat ze een heel bijzonder individu waren voor wie regels niet meer golden? Teveel mensen ook, ben ik bang.

     Like

  1. Mavo deed hij. Ik ergerde me toen al aan wiskunde. Het snijpunt van een parabool berekenden ze door inklemmen. Dat is een soort schatten. Waarom heb ik zo moeten afzien destijds als het zo ook kon?

   Like

 2. De vertaling van notre dame is letterlijk ‘onze dame’ maar is verbonden aan een kerk in de betekenis van onze lieve vrouw.
  Vroeger werd je opgevoed als nummer zoveel nu wordt je opgevoed als het middelpunt van het heelal.

  Geliked door 1 persoon

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: