Oreille

St. Laurent du Verdon, 2 augustus 2019

Of ze iets tegen oorpijn en een verstopt oor had, want mijn oor zat volledig dicht, vroeg ik aan de mevrouw van de apotheek. Het enige wat ze vroeg was of het voor een volwassene of voor een kind was, terwijl ik toch duidelijk ‘mon oreille’ had gezegd, maar ik hoor misschien niet zo goed meer. Ze kwam terug met een doosje. “Ce sont des gouttes” zei ze en het duurde een aantal seconden voordat mij de betekenis van het woord ‘gouttes’ weer te binnen schoot. Druppels dus, en terwijl ik haar vragend aankeek, deed ze geen enkele moeite om het te verduidelijken. Alleen dat het zeven euro nog wat was. Geen spoortje van mededogen. Het hielp nog geen bal ook. Sterker nog, het is alleen maar erger geworden. Ik kan er niet meer op liggen en ik kan niet meer kauwen.

Linda heeft onze huisarts gebeld voor advies. Paracetamol luidde het devies, wat doktersjargon is voor: stel je niet zo aan. Het zou vanzelf overgaan. Linda was het daar wel mee eens. Dat moet wel, want vanochtend had ze nog gezegd, toen ik aangaf volledig uitgeschakeld op de veranda te moeten doorbrengen en dat ik hoopte dat er dan wel wat vrouwen in bikini langs kwamen om mij af te leiden van de pijn, dat het dan ook wel mee moest vallen. En gisteren, toen het nota bene nog niet zo erg was als vandaag, gaf ze aan hoe het dan wel niet moest zijn voor mensen met een constante piep in hun oren, die werden tot wanhoop gedreven en vroegen soms zelfs om euthanasie. Dat irriteerde me natuurlijk, alsof ik me aanstelde, en ik antwoordde dat die mensen zich misschien een heel klein beetje konden voorstellen wat ik doormaakte.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

38 gedachten over “Oreille”

 1. Een dichtzittend, pijnlijk oor is 1 van de ergste dingen *ooit*. Was getekend: iemand met tinnitus. (Tinnitus die onder andere is ontstaan door geweldige oorontstekingen, dus ja, ik voel met je mee!)

  Geliked door 1 persoon

 2. Een Franse huisarts kan je oor wel even uitspuiten. Laten doen hoor. Echt, je wilt geen oorontsteking. Dat kan zoveel schade aanbrengen, tot doofheid aan toe.

  Like

   1. Juist. Ik krijg er dan een vette antibioticakuur bij. Plus uitspuiten. Dat spoelen met warm water vind ik nog lekker voelen ook. De ene arts is kennelijk de andere niet. Die van mij is nogal bang voor blijvende schade i.c. doofheid. Beterschap.

    Geliked door 1 persoon

     1. O ja, die resistentie. Nu ja, het is al weer even geleden, ik weet hoe het te voorkomen. Maar ik ben er ook zo’n tinnituslijder door geworden. Doe dus maar voorzichtig. Heb je erg hoge koorts?

      Like

         1. Rommel in je oor. Oorsmeer, zeepresten, omgevingsvuil heeft zich opgehoopt. Gebruik je wattenstaafjes om de gehoorgang te reinigen? Dan duw je het vuil naar binnen en dat is niet goed want daar blijft het dus zitten. En er komt steeds meer bij. Blijft er na douchen, zwemmen water in je oor zitten waardoor je oor dicht zit en je bijna niets hoort? Gaat het ploppen? Dat duidt er op. Even later voel je dan het water eruit lopen. Wat een opluchting. Ligt er ‘s morgens op je hoofdkussen wel eens wat kruimelig geel vuil? Idem. Echt, je moet je oor uit laten spuiten. Dit krijg je er zelf niet uit. Laat die huisarts maar lullen.
          Je kunt audispray kopen, maar dat is meer voor dagelijks gebruik ter voorkoming van. Heus, dat vuil moet eruit anders wordt het wel een oorontsteking.

          Like

          1. Het schiet me net te binnen wat je ook kunt doen als de pijn te erg is. Een beetje olie verwarmen (niet heet hè, dat doet zeer), hoofd naar de schouder buigen en wat warme olie in het oor laten lopen. Een tijdje laten inweken. Hoofd de andere kant op en de olie eruit laten lopen, in een tissue. Met een holle hand het oor vacuüm pompen.
           Je bent en vacance en France toch? Een wijntje of wat kan je de nacht door helpen.

           Like

          2. Laat de huisarts maar lullen. Natuurlijk, want die heeft er geen verstand van. Nee, die verschijnselen heb ik allemaal niet. Alleen als ik het vliegtuig in ga, dan gaan mijn oren erger dicht dan bij anderen. Maar dat uitspuiten zal ik overwegen. Maar waarom doet het zo’n pijn met kauwen en als ik er op lig? Waarom zit mijn gehoorgang zichtbaar dicht? In het andere oor kun je kijken, in deze niet meer. Het is helemaal opgezet. Ik zweer het je, oorontsteking. Of een oorzweer.

           Like

          3. Was een grapje hoor, van die lullende huisarts.
           Nee, olie vind ik zelf ook maar niks. Hoet heten die druppels van de apotheek die niet helpen? Heeft dat niet wat langere tijd nodig om te gaan helpen? Verdoven ze de pijn of lossen ze vuil op.
           Kun jij in je gehoorgang kijken? Da’s knap.
           Nee serieus, als jij nu zelf al constateert dat het een ontsteking of zelfs een zweer is (wat uiteraard ook de door jou omschreven pijn verklaart) dan moet je toch echt morgen naar een dokter. Er is in Frankrijk vast ook wel een dokter waar je op zaterdag terecht kunt. Een soort huisartsenpost. Met je gezondheid moet je niet spelen.

           Like

          4. Ik niet, maar mijn vrouw. Die ziet heel duidelijk dat het gat dicht zit, normaal is dat open. Ik wacht het even af. Maandag ben ik thuis. Ik ga liever niet naar een andere dokter als het niet nodig is. Over dat spelen met gezondheid moeten we het een andere keer hebben.

           Like

          5. Oh graag, dat belooft. Ik bedacht net, er kan ook een insect in je oor zijn gekropen. Zo’n griezelig vrouwtje dat daar een nestje heeft gebouwd en eitjes gaat leggen. Dan voel je het wel kriebelen.
           Ik hoop dat je het weekend goed door komt. Ontstekingsremmers en pijnstillers van over de toonbank kunnen helpen. Vooral niet zuinig mee zijn.

           Like

          6. Er loopt een grote zenuw van het oor door de kaak. Hier drukt de zwelling op waardoor dus de pijn bij kauwen ontstaat. Nadat de zwelling weg is kan deze zenuw door de opgelopen irritatie nog wel zo’n maand of drie af en toe pijn doen.

           Like

          7. Heb het laten uitspuiten, maar dat maakt eigenlijk geen verschil. Zit nog steeds dicht. Pijn is wel een stuk minder sinds zaterdag. Nu krijg ik oordruppels. Zal ook wel niks helpen denk ik. Dit zal wel weer uit zichzelf moeten overgaan.

           Like

          8. Heb je gezien in het bakje, de rommel die eruit kwam? De zwelling zal maken dat het nog dicht zit. Er zijn toch al twee dingen gedaan. Genezing heeft tijd nodig. En als het niet snel over gaat: terug naar de dokter.

           Like

          9. Ik heb het niet gezien nee, maar ze noemde het “wat gruis” Ik denk dat die zwelling het inderdaad is. Die was echt enorm. Die moet nu al minder zijn, maar ze zei inderdaad dat het opgezwollen was. Volgende week terug komen mocht het nog niet beter zijn.

           Geliked door 1 persoon

   1. Zal inderdaad weinig zin hebben.
    Je hebt een gehoorgangontsteking. Die gaat NIET vanzelf over. Je moet naar de KNO-arts om de gehoorgang te laten reinigen/behandelen.
    Kijk maar eens op kno.nl gehoorgangontsteking.
    Wat is dat voor een huisarts!

    Like

      1. Ok, dat is redelijk. Maar ik druppel het in mijn pijnlijke oor. Niet in mijn goede. Dat bedoelde ik met ik vertik het. En de huisarts is er nog niet aan te pas gekomen. Ik heb alleen de assistente gesproken en die heeft mijn oor uitgespoten.

       Like

       1. Whahaha! Helemaal nog geen huisarts gezien. Een assistente mag dat niet zelf beslissen. Ga morgen eerst maar eens naar de huisarts. Die moet de diagnose stellen! Whoehaha.

        Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: