Een eigen heuvel of rivier.

De jaarlijkse uittocht naar het mooie Frankrijk zit er weer op. Ik ben verliefd op dat land, maar daar vertel ik niks nieuws mee. Of ik een Francofiel ben dat betwijfel ik. Volgens mij houdt een Francofiel ook van Franse kaas en van wijn, maar dat valt in mijn geval erg mee. Twee flessen wijn heb ik gedronken in twee weken, ik ben toch meer een 1664 man. Maar de schoonheid van het land, die ligt besloten in de chaos erachter, vind ik een wonder. Ik hou wel erg van de taal, maar verder moet het er wel zomer zijn, en liefst zinderend heet. Nou ja, zo tussen de 30 en de 35, daar doe ik het voor.

Dan hoor je de krekels, zie je de hagedissen, duizenden vissen, joekels van sprinkhanen, en soms een schorpioen. Je ziet rare scooters op de snelweg, motorrijders in korte broek, wielrenners in noodgang van een afdaling en overal die zelfde dorpjes met een pleintje waar jeu de boules wordt gespeeld. Op een of andere manier denk ik ook altijd dat Fransen intelligenter zijn dan Nederlanders, maar dat heeft vooral te maken met dat ik hun domme gelul niet versta.

Wat ik misschien het mooiste vind zijn de heuvels, die van niemand zijn, waar niemand woont en waar de bomen nog volop groeien. Er zijn er daar zoveel van dat het niet anders kan of er gebeuren daar op de toppen dingen waar niemand weet van heeft. Als ik over de A31 rij, tussen Nancy en Dijon, en ik zie zo’n heuvel, dan zou ik er eentje willen bezitten. Gewoon, van mij. Dat daar niemand mag komen, en dat er een wereld op zichzelf is waar geen Trump is, geen Poetin en geen Rutte. En een klein riviertje, dat zou ik ook willen hebben. Snelstromend, met duizenden vissen en rotsen erin. Een eigen heuvel en een eigen rivier, is dat nu teveel gevraagd?

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

22 gedachten over “Een eigen heuvel of rivier.”

 1. Dat willen alle Fransen zelf ook, ze wonen in steden en hebben een eeuwig heimwee naar hun campagne, vandaar al die mooie chansons waarin ze hun land bezingen.

  Verzonden vanuit Mail voor Windows 10

  Like

   1. Is het egoïstisch om zoiets te verlangen? Sommige architecten kunnen gebouwen en tuinen zo ontwerpen, dat ze perfect in het landschap passen. Overigens lijkt zo’n heuvel met riviertje mij ook wel wat.

    Like

   1. Mijn grootouders van moeders kant heetten de la Rive Box. Hugenoten, die vanuit het intolerante Frankrijk fijn in Nederland kwamen wonen.
    Moet wel zeggen dat ik momenteel geen bal zin heb om te gaan. Het is in het najaar altijd vroeger donker. En dan zit je ’s avonds in je caravan. Want het gaat natuurlijk veel waaien en regenen, als reactie op al dat mooie weer.

    Like

     1. Overigens wel toevallig. Mijn moeder had het dinsdag over hugenoten. Ik had er nog nooit van gehoord. Volgens haar moeder was mijn andere oma een hugenoot, omdat ze donker haar had.

      Like

      1. Mijn familie komt ook van de Hugenoten.
       Wel gek, Mack, dat jij er nog nooit van hebt gehoord. Karin van Raam Open heeft er veel over geschreven op haar blog.

       Like

        1. Oh, weer een illusie armer. En jouw oma is een nogal onwaarschijnlijke Hugenoot. Tenzij haar moeder …
         Bij mij in de familie zijn twee vrouwelijke Hugenoten-nakomelingen ook van geloof gewisseld.

         Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: