Charisma

De laatste tijd kijk ik op YouTube vaak naar interviews van een Britse professor genaamd Brian Cox. Hij is van mijn leeftijd, ziet er niet uit als een professor, tenminste als je het beeld van Barabas voor je ziet. Brian Cox is natuurkundige die veel van het heelal afweet. Afgezien van mijn interesse in het heelal boeit Brian Cox ook door zijn charisma en door zijn bescheidenheid. We don’t know, zegt hij vaak, doelend op de vele mysteries die er nog zijn.

Vanavond was er op televisie een arts microbioloog met ook een dergelijk charisma. Ik luisterde geboeid. Ik bedacht ineens hoe belangrijk charisma eigenlijk is, tenminste als je een boodschap moet overbrengen. En dat eigenlijk maar weinig mensen iets dergelijks bezitten, die desondanks toch belangrijke boodschappen proberen over te brengen. Hugo en Mark bijvoorbeeld, wie luistert daar nog naar? Zijn ze ook nog zo stom om hun boodschap al te lekken zodat het wat minder hard aankomt op het moment dat zij er mee komen. Het gevolg is eerder dat niemand ze nog serieus neemt.

Ik geloof niet dat charisma aan te leren is. Ik heb het ook bij hele jonge mensen gezien dus het is ook geen kwestie van leeftijd of ervaring. Het is een manier van naar de wereld kijken, van naar jezelf kijken, onbevreesd maar niet overmoedig. Zelfverzekerd met geaccepteerde tekortkomingen. Het is een nauwelijks waarneembare glimlach die je altijd bij je draagt. Het is een oeverloos vertrouwen in de goede afloop.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

19 gedachten over “Charisma”

 1. Toch had Mark het bij tot een jaar geleden ook: een soort van persoonlijke integriteit. Ik liet me aanpraten bijvoorbeeld dat hij geen onkostendeclaraties indient, met de waarde van duizenden euroos per jaar.
  Ik geloof dat dat nog steeds wel waar is, maar dat mijn conclusie een tekortkoming was van mij.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ja een goeie vraag van Mack aan Dhyan, ik denk dat Clinton nog steeds een heel groot charisma heeft. Wat hem sympathiek maakt is dat hij vragen stelt aan zijn kiezers om zich heen, de antwoorden onthoudt en dat vervolgens laat merken. Waardoor die kiezer bewonderaar wordt, bijna zonder het te weten ook van zijn waanzinnig grote geheugencapaciteit. Van Walsum, oudburgemeester van Delft heeft dat ook. We haddden eens een buitenlandse delegatie op bezoek, voorafgaande de vergaderbijeenkomst babbelde de burgermeester met de gasten. De burgemeester hield vervolgens een mooie welkomsttoespraak, die er bij de gasten inging als koek.
    De helft van de gasten kwam achteraf bij mij langs om mij te bedanken voor de manier waarop ik de burgemeester had voorbereid op deze bijeenkomst. Ik aanvaarde het compliment, maar vertelde hen ook dat zij vooral zelf de burgemeester hebben ingelicht in het babbeltje vooraf.

    Like

 2. Ik denk ook dat charisma met de ‘ontvanger’ te maken heeft. Zo verwacht ik dat de een wel vind dat Piet wel charisma heeft en de ander niet. Charisma kan ook verdwijnen als je iemand langer kent. Die persoon laat dan ook wel eens doorschemeren dat ie humor heeft of zelf niet zo betrouwbaar is. En dat kan het charisma voor bepaalde mensen doen afnemen. Hugo de J heeft volgens mij een baardje laten staan om zo serieuzer over te komen. Maar met zijn onsamenhangende betogen heeft dat bij absoluut niet geholpen. Heb het zelfs een beetje met ‘m te doen.

  Geliked door 2 people

  1. @Ximaar: dat iemand zijn of haar charisma kan ondergraven met het laten blijken humor te hebben, houdt me ook al een dag bezig. Dat zou inhouden dat humor vooral zelfrelativering is en ook kan leiden tot het openen van de ogen van haar of zijn bewonderaars. Humor vooral zelfrelativering, daar kan ik wel in mee gaan, ik hoop dat de tweede stelling ook juist is.

   Like

  1. @EstherD: het duurde even voordat het in me opkwam dat jouw reaktie wellicht ook veroorzaakt werd door mijn omschrijving van het charisma van Clinton en van Walsum. Het duurde nog tien uur langer dat het in me op kwam dat het doen en laten van van Walsum, dat speelde in ongeveer 1990, precies is wat tegenwoordig Facebook doet. Maar Facebook heeft een nog veel grotere geheugencapaciteit. Ik ben het met je eens dat dat aspekt van het charismatige leidersschap heel erg enge trekken heeft.

   Je kunt anderzijds het luisteren naar je kiezer ook opvatten als democratisch, zeker als je als leider daarbij verteld dat je ook gehoord hebt dat een aantal mensen in de zaal er heel anders over denkt, als je dus niet alleen de populist uitgangt.
   Van Reybrouck, van het boek Congo,, heeft in die zin het woord populisme in een ander boek dan Congo verdedigd, in de zin van: het luisteren naar het verhaal van de individuele kiezer, is eerder democratisch te noemen dan demagogisch.

   Geliked door 1 persoon

 3. Voor mij heeft charisma ook te maken met integriteit. Ik kan het een niet los zien van het ander. Dus als iemand met charisma niet integer is op (voor mij) cruciale punten, dan gaat ook het charisma down the drain.

  Like

  1. @Mack: over je afsluiten voor zijn charismatige praatjes, veronderstel je dat hij initiatiefnemer is. Ximaar legt de nadruk op degeen die hem charisma toedicht. Ik noem het ook meer een nietrealistische bewondering, want je bewondert niet hem, maar jezelf vooral, hij verwoordt wat jij vindt. Als hij zich vergaloppeert door zijn eigen zwakheden/ zijn eigen slechte identiteit te mixen met de goede eigenschappen van jou zelf die jij bij hem herkende, ja dan is het met jouw bewondering gauw afgelopen, jouw beeld wordt dan weer meer realistisch, jij geraakt weer met twee benen op aarde.

   Like

   1. Charisma is een sterk persoonlijke aantrekkingskracht, ten goed of ten kwade zegt Wikipedia. Dus integriteit zou in dat geval geen rol moeten spelen. Hitler was een charismatisch leider in ogen van velen met dezelfde opvattingen. Dus inderdaad in dat geval is de persoonlijke opvatting maatgevend en dat gaat niet uit van de als charismatisch bekend staand persoon.

    Geliked door 1 persoon

   2. Jan K: Hij is ook de initiatiefnemer. Je bewondert een eigenschap die jezelf niet hebt. En inderdaad is charisma tijdelijk, tenminste als je veel met diegene omgaat raak je eraan gewend.

    Like

    1. het woordje ook hierboven, bevalt me, in mijn verhaaltje nam van Walsum zeker ook initiatief, hij weet hoe de dialoog met zijn kiezer of gasten verloopt. In jouw tweede zin zou ik ook het woordje ook invoegen: je bewondert ook een eigenschap die jezelf niet hebt.
     Hoe zit dat precies bij jou: jij bent tenslotte bezig met een onderzoek naar mensen met charisma ?

     Like

     1. Er kan gezegd worden: een charismatisch leider. Daarmee wordt bedoeld dat diegene veel aantrekkingskracht op de groep uitoefent. Als deze aantrekkingskracht net als de zwaartekracht in beide richtingen werkt, kun je toch nog zeggen dat het charisma voor 50% bij de leider zit en 50% bij de groep, die echter uit meerdere personen bestaat. Het meeste zit derhalve bij de uitzender. Brian Cox is in staat om informatie over te brengen op een manier dat je niet twijfelt over de info. Hij kan dat op een dusdanig rustige manier dat je openstaat om je best te doen het te begrijpen. Dat is wat ik in hem bewonder.

      Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: