Achilles

Er zijn onderwerpen waar ik niks vanaf weet, en dat is ook de bedoeling. Maar waarom is de Griekse Mythologie voorbehouden gebleven aan hen die naar het Gymnasium mochten? Ik heb het idee dat zij -Gymnasiasten- meer weten dan wij, gewone stervelingen.

Uit de bijbel weet ik het nodige, maar uit de Griekse Mythologie geen moer. Ik lees net dat het de basis vormt van het denken en geloven van de oude Grieken. Het verklaart het ontstaan van de wereld en de mens, en verhaalt over de goden uit die tijd. Eigenlijk niet anders dan de bijbel. Het lijkt mij essentiële informatie, die mij even onthouden is. Ik wil zelf kunnen bedenken of er enige logica in zit. Want samen met de Bijbelse verklaringen en de wetenschappelijke verklaringen moet je hiermee toch wat raadsels kunnen ontfutselen.

En zo niet, dan is het toch verrekte handig in kruiswoordpuzzels. Ik heb gelijk wat uitdrukkingen opgezocht die mij al jaren bekend in de oren klinken, maar waarvan ik slechts een vaag vermoeden had wat ze betekenden. Zwaard van Damocles, doos van Pandora, en achilleshiel.

Hoe ik hier op kom? Ik was vanochtend bij de huisarts voor vage pijnklachten. Ik had mij beter niet kunnen laten opjutten, een paar maanden geleden, maar ik opende de doos van Pandora, ging hardlopen, wat natuurlijk helemaal niet zo slim is op je 46e. Onheil kwam over mij, eerst een knieblessure en toen die hersteld was en ik toch nog doorging, kwam de pijn aan mijn achillespees. Maanden hield die aan en ging maar niet weg. Omdat het als een zwaard van Damocles boven mijn hoofd hing, maakte ik uiteindelijk een afspraak met de huisarts. Nu moet er een echo gemaakt worden en een x-foto. Dat opjutten zal altijd mijn achilleshiel blijven.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

15 gedachten over “Achilles”

 1. Heeft je arts wel de Eed van Hippocrates afgelegd? Te herkennen aaan een keurmerk in de vorm van een Esculaap.

  Toch kan je ook niet echt stellen dat een gemiddelde Griek beter af is omdat ie Grieks spreekt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hmmm… wat moet ik dáár nou op zeggen ;-}
  a) ook gymnasiasten hebben maar een deel van de mythologie gehad
  b) veel gymnasiasten zijn na eh.. xx jaar een hoop weer vergeten 😉
  c) eigenlijk kun je de mythologie gewoon al op de basisschool geven (ik heb daar wat ervaring mee opgedaan, ging prima!)
  d) je kunt zelfs latijn op de basisschool introduceren, hier mijn gastlesje van vorig jaar september: http://www.jolie.nl/weblog/images5/TaalRomeinen-groep56A4.pdf

  Conclusie: eigenlijk klopt je zelfbeeld niet….. =Je denkt onnodig negatief over jezelf… 😉 Dat had anders geweest kunnen zijn als je een leraar had gehad die de moeite had genomen om op je school wat méér te vertellen over de cultuurgeschiedenis van Europa 🙂 “Opkijken tegen” is niet zo nodig, het is eigenlijk cultureel erfgoed van ons allemaal, dus waarom nemen we kinderen niet zo serieus dat we ze de kans geven er zèlf over na te denken? De mythen lenen zich er prima voor…

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: