Chansons

Misschien hebben jullie ook het programma “Chansons” gezien. Een programma over het Franse Chanson, gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps, die van de Snollebollekes. Nu heb ik zelden zoiets ergs als de Snollebollekes gezien, maar door het programma “De Slimste Mens” wist ik al dat Rob Kemps zelfspot had, en door het winnen ervan wist ik ook al dat hij anders was dan zijn collega´s van het programma “De biele zangers.”

Rob Kemps wist werkelijk alles over Parijs en het Franse chanson. Kon zelfs de teksten meezingen. Zijn gepassioneerde manier van praten en zijn chemie met Matthijs deden de rest. Ik ben zelf ook wel gek op het Franse chanson, en ken er ook behoorlijk wat, maar in feite is een chanson niks anders dan een liedje in het Frans. Wel een liedje waar de zanger(es) enigszins zijn best in heeft gedaan om een gevoel over te brengen, of dat nu liefde, vrolijkheid of melancholie is.

Kemps en Van Nieuwkerk bezochten plekken waar chansonniers gewoond hebben, interviewden er een paar, bezochten hun laatste rustplaats. (Père-Lachaise) Kemps heeft een aantal maanden in Parijs gewoond, alleen met de bedoeling om meer te weten te komen over het chanson en Parijs. Ik vond het een mooie serie met af en toe een ergernis.

Wat me brengt naar wat ik eigenlijk wilde zeggen, wij hebben in Nederland natuurlijk onze eigen chansonniers. Ze zingen alleen Nederlands, maar dat is het enige verschil. Ik noem een Rob de Nijs, een Frank Boeijen, een Connie Vandenbos, een Henk Wijngaard en de grote meester Benny Neyman. Laatst was ik op bezoek bij een buurman, die mij vertelde dat vóór dat hij er woonde, zijn huis bewoond werd door Ronnie Tober. Dat ik dat toch mocht meemaken. Ik stond in de huiskamer waar de grote Ronnie Tober had gewoond. Eerbiedig boog ik mijn hoofd.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

11 gedachten over “Chansons”

 1. Jaaaa, ik heb genoten van het programma. Kende Rob Kemps ook van “De Slimste Mens”. De laatste uitzending was wat langdradig. Brassens hoefde voor mij niet. Wel bleven dagenlang die chansons in mijn hoofd hangen. Mijn Frans is langzamerhand bedroevend slecht geworden, dus bleef het bij neuriën.
  Het was een goede tegenhanger voor die Voetbal Inside, die hier vrijdagavond bekeken wordt. Met de koptelefoon op, want ik kan dat gemekker van v.d. Gijp niet meer aanhoren. Iedereen afzeiken, behalve de eigen omroep, dat mag niet vermoed ik. Zelfs de koppen van de heren irriteren.

  Like

  1. Ik kijk het nooit, dat VI, maar heb wel de biografie van Derksen gelezen. Hij heeft in zijn contract laten opnemen dat hij zijn baas (John de Mol) mag beledigen op tv. Ik begreep dat Brassens heel groot is in Frankrijk, dan mag hij ook niet ontbreken. Ik ken alleen het liedje over le petit cheval blanc van hem. Dat vond ik wel mooi. https://www.youtube.com/watch?v=_srFL6xXsQ0

   Like

 2. Een apart en prettig gestoord figuur. Gisteravond heeft ie nog een of andere TV-prijs gewonnen. Zelf vind ik Boudewijn de Groot ook in het rijtje passen. Wijngaard vind ik meer Schlagermusik. Voor mij zijn het luisterliedjes, dat niet alleen uit een tig keer herhaald zinnetje bestaat. Laatst zong van Duin nog een mooi vertaald chanson. Had ook zo mee kunnen draaien in dat circuit.

  Geliked door 1 persoon

 3. Liesbeth List, Robert Long, Ramses! Je vergeet er een hele boel hoor. Ik heb per ongeluk één aflevering gezien, vond het erg leuk maar dan vergeet ik weer naar de volgende te kijken.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: