Brood en spelen

Ondanks dat Facebook ook leuke kanten heeft, is het mij sinds een tijdje wel duidelijk dat er meer achter zit dan wat Zuckerberg ooit bedacht, een platform om virtuele vriendschappen te onderhouden. In het begin volgde het die bedoeling nog wel en had je elkaar nog wel eens wat te vertellen, maar ik zie werkelijk nooit meer iemand zeggen: “lekker met m’n mannetje op de bank hangen.”

Niet dat ik daarnaar terugverlang, maar FB lijkt een andere functie gekregen te hebben, namelijk een plek waar boze mensen massaal gehoord kunnen worden. Er worden door bepaalde sites wat berichten geplaatst waarvan je op je vingers kunt natellen dat men er los op zal gaan. Iedereen duikelt over elkaar heen om het slechtste in zichzelf wat zojuist naar boven kwam, onder het bericht te delen. Zo is de rechtsstaat er alleen voor degenen die zonder zonden zijn, en eventueel ook voor criminelen die een goede misdaad hebben begaan, zoals het vermoorden van een andere crimineel. Maar dat geldt niet voor degenen die een misdaad hebben begaan die in de ogen van de verongelijkte burger niet door de beugel kon. Dan is het ophangen, vierendelen, radbraken. Je begrijpt ineens dat een openbare terechtstelling in de middeleeuwen veel bekijks trok.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er opzet in het spel is. Dat hogere machten ons dit vermaak geven zonder dat we het door hebben. We krijgen onze dagelijkse portie opruiende berichten en kunnen ons opgespaarde gal spuwen. De miskende, hardwerkende burger, die niet heeft bereikt wat hij had gehoopt, kan zich weer even laven aan een gemanipuleerd bericht, en duidelijk maken aan de goegemeente dat het een vergissing was dat hij of zij niet is aangesteld als baas van dit land. Zodat deze zich weer nuttig voelt en er weer een dagje werk kan verzetten in plaats van neerslachtig te worden, of erger.

Het kan natuurlijk ook gewoon om de clicks gaan, voor de reclame-inkomsten. Maar ook dan blijft het een complot.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

5 gedachten over “Brood en spelen”

 1. je moet helemaal niet beginnen op FB, zelfs niet met Linkedin, als je ervaring hebt met het eerdere Volkskrantblog weet je waarom. Als je die ervaring niet hebt , want per ongeluk veel jonger, is het voor mij veel moeilijker om het uit te leggen, maar ik wil wel een poging wagen, desgevraagd

  Like

 2. Klokkenluidster Haugan onderstreept (en/of was aanleiding voor) je verhaal. Ik denk dat het klopt dat Facebook via bepaalde berichten mensen meer op de kast jaagt, zodat ze blijven reageren en terugkomen. Hyves (onze onfrisse Nederlandse voorloper) zou dat ook gedaan hebben als ze het konden. Ik denk niet dat Zuckerberg ooit bedacht heeft om er een dergelijk gedrocht van te maken. Meestal komt het door bemoeienis van de commercie, die winsten willen optimaliseren voor hun aandeelhouders. Als iets klein en onbeduidend is, dan heeft de wereld daar geen last van. Facebook is dat bepaald niet en ik houd ze met flink wat beleidmakers verantwoordelijk voor verspreiding van nepberichten met als gevolg bijvoorbeeld een berg onnodige coronabesmettingen en -doden. Maar ook erg veel mensen die teleurgesteld en ontevreden zijn.
  Facebook zal dat bedacht hebben uit hun overkill aan gegevens die ze gebruikers afhandig maken. Dat in combinatie met hun deurbeleid zorgt er bij mij nog altijd voor dat ik die club 100% blokkeer.

  Geliked door 3 people

 3. Ik heb al jaren geen Facebook meer, geen dag gemist. Vind mijn leven zonder sociale media heel eh, leefbaar. De volgende stap is de smartphone de deur uit gooien, die vind ik lastiger.

  Geliked door 1 persoon

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: