Zoekende

Toen ik nog jonger was dan dat ik nu ben, laten we zeggen, ik was een jaar of 18, zat ik op school en vanwege problemen die ik had, had ik wekelijks een gesprek met de decaan. Zij zag in mij een talent om leraar te worden, iets wat mij vreselijk leek. De angst om voor de klas te staan weerhield mij. Tegenwoordig zegt mijn vrouw hetzelfde, maar haar neem ik niet serieus. Waarom zou ik ook, ze werkt immers op een school en leraren zijn haar collega’s, wat weet zij ervan? Zij baseert het op de rustige manier waarop ik dingen aan mijn kinderen kan uitleggen als ze iets niet begrijpen. Psycholoog, dat leek me eerder bij me passen, bovendien, met al die wappies tegenwoordig loop je dan binnen.

Misschien ben ik ook wel geschikt als mediator of relatietherapeut al heb ik moeite dat als beroep te zien. Ik heb er momenteel twee onder behandeling, een collega die ik probeer te laten inzien dat haar relatie reddeloos verloren is en een vriendin die een punt achter haar relatie wilde zetten heb ik kennelijk op andere gedachten gebracht. Bijna twintig jaar getrouwd en ineens kwam de shit naar boven. Al anderhalve week leefden zij en haar man gescheiden. Ze leek er klaar mee, en had dat al min of meer door laten schemeren naar haar man en naar haar familie. Ik hoorde in haar verhaal iets wat me vertelde dat ze er nog niet klaar mee was. Inmiddels hebben ze weer gepraat en is er een opening. Waarom ik in hemelsnaam boekhouder was geworden, vroeg ze zich af.

Was ik nog maar boekhouder denk ik dan. Al vijf jaar doe ik iets anders. Iets onbetekenends. Dat houdt ook een keer op, dat red ik niet tot aan mijn pensioen. Dan moet ik weer iets anders zoeken, en kan ik dat wel? Ik doorzie tegenwoordig zoveel bullshit dat ik bijna niet meer mee kan acteren in het toneelstuk wat het bedrijfsleven is. Soms moet ik bijna overgeven als ik LinkedIn lees.

Voor een ander weet ik het allemaal prima, maar zodra ellende mijzelf treft zie ik het allemaal niet zo helder en beland ik onherroepelijk in een spiraal van negativiteit. Dan blijft er weinig van me over.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

17 gedachten over “Zoekende”

 1. Als je toch in die richting van mediator denkt, weet dan dat je door beide partijen gevraagd moet worden, en wel volgens inmiddels nauwkeurig omschreven regels. Met als voordeel dat jouw factuur ook naar het paar gaat. In opdracht van een der beiden blijft het inderdaad een vriendendienst en zijn eventuele vergoedingen geheel vrijblijvend.en onzeker, danwel spannend

  Like

 2. Een belastingaangifte-administratiekantoor beginnen. Voor jezelf werken en ondertussen mensen helpen. Zit je ook nog wat in de psychologiesector. Win-win.

  Geliked door 2 people

 3. Ze roepen altijd dat je boeven met boeven moet laten vangen. Zoiemand kan beter in de huid van de ander kruipen. Maar je hoort nooit dat je bijvoorbeeld verwarde mensen door verwarde mensen moet laten helpen.

  Geliked door 2 people

  1. In de ‘verwarde sector’ is iedereen verward, hulpzoekende zowel als hulpverlener. De laatsten hebben dat alleen beter onder controle en kunnen het beter verbergen. Maar zijn soms nog gekker dan hun patiënt/cliënt.

   Geliked door 2 people

    1. Zeg dat wel, Jan. Gisteren nog -toeval of niet- de docu ” Stil, Jan Arends moet schrijven! ‘bekeken. Een baan als house keeper bij welgestelde alleenstaande vrouwen van middelbare leeftijd, door Arends steevast wijven genoemd, is het overwegen waard. Gepakt koffertje bij de deur klaar hebben staan voor als het niet meer te harden is. Kan een dag of een paar jaar duren, soms een enkel uur.

     Like

 4. Van LinkedIn word ik ook niet altijd blij, maar dat is dan soms omdat ik zie wat anderen allemaal bereikt hebben in vergelijking met mezelf. Maar ik heb wel altijd banen gehad waarin ik echt iets concreets moest doen, waar ik gelukkig wel het nut van in zag, ook al vond ik het niet altijd even leuk. Ook nu is dat nog zo, ook al is het dan niet zo’n verheven functie. Lijkt me inderdaad erg moeilijk, als dat niet het geval is.

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee, niet persé. Ik ben niet iemand die ergens binnenkomt en zegt: we gaan het helemaal anders doen. Ik moet langzaam vertrouwd raken met het proces, het bedrijf, de situatie.

   Geliked door 1 persoon

    1. Als ik er goed in ben en als ik het gevoel heb dat wat ik doe niet zomaar even wordt overgenomen door de eerste de beste, en als ik anderen daarbij goed kan adviseren. Als er dan ook nog waardering is van de juiste mensen, zit ik goed. Zulke banen had ik, maar twee keer vrijwillig opgegeven en nu dus in een situatie waarbij je overgeleverd bent aan Amerikaanse kapitalisten.

     Like

 5. Ik heb nog geen dag spijt gehad van mijn overstap destijds naar het onderwijs. Een mooier vak bestaat niet. Kan het je zeer aanraden. Opvoeden, mediaten, onderhandelen, ondersteunen, kennis overdragen, het zit er allemaal in. Nooit meer kotsen van het ego-geblaas op LinkedIn, je zult geen tijd meer hebben om ernaar te kijken. Te druk met écht werk.

  Geliked door 1 persoon

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: