Pessimist

Ik ben van nature geen optimist. Ik was ooit wel optimist, als kind, maar dat telt niet. Om mezelf pessimist te noemen gaat me ook weer te ver. Maar ik zie bepaalde dingen wel somber in. De opwarming van de aarde bijvoorbeeld die veroorzaakt wordt door teveel CO2 in de atmosfeer. We zijn ons daar nu een jaar of twintig van bewust, sommigen wat langer, sommigen wat korter.

Er was Al Gore, er was Elon Musk, en er was Greta Thunberg. En ze hadden allemaal goede bedoelingen, al twijfel ik bij die middelste. Er komen steeds meer windmolens, zonnepanelen en elektrische auto´s. Een Tesla zie je inmiddels al bijna net zo vaak als vroeger een Opel Kadett. En daarbij, in 2020 en 2021 werd bijzonder weinig gevlogen als gevolg van de coronacrisis. Dat belooft dus veel goeds voor het milieu.

Helaas is dat niet zo. Voor 2021 wordt een nieuw record CO2 uitstoot verwacht. De grootste boosdoener is het winnen van elektriciteit door middel van kolencentrales. De elektriciteit die alle EV’s nodig hebben om te rijden. Cru gezegd zorgen de EV’s voor meer uitstoot van CO2 dan auto’s met benzine- of dieselmotor. Tenminste, zolang ze op kolen rijden wel. En aangezien de overheid het financieel/fiscaal erg stimuleert om EV’s te rijden, neemt de CO2 uitstoot alleen maar toe. Ik word daar pessimistisch van.

Hetzelfde geldt voor dat we met z’n allen houtkachels, open haarden, hot tubs en barbecues hebben, de CO2- en fijnstofuitstoot hiervan is volgens recent onderzoek een veelvoud van alle brandstofmotoren bij elkaar. En de overheid zet vol in op elektrisch rijden. Volgens mijn redenering hierboven zorgt elektrisch rijden al voor meer opwarming, maar als je houtkachels en dergelijke niet aan banden legt focus je precies op het verkeerde en neemt de uitstoot alleen maar toe. Ik word daar pessimistisch van.

En als ik dan door een Teslarijder (en dan ga ik er vanuit dat hij die auto nam om het milieu te ontzien en niet vanwege de bijtelling) wordt aangesproken op het feit dat ik nog steeds met diesel rijd, word ik daar heel pessimistisch van.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

3 gedachten over “Pessimist”

 1. Eigenwijs in heel veel dingen krijg je van mij het volgende antwoord:

  Steeds meer wordt stroom duurzaam opgewekt.
  Met mijn zonnepanelen en een winddeel ben ik zelfvoorzienend. Het openbaar vervoer dat ik gebruik rijdt ook op duurzaam opgewekte stroom.

  Optimistische groet,

  Like

  1. Ik had serieus onder dit logje moeten zeggen, geinspireerd door Rob Alberts. Want dat is zo. Wat jij doet is bewonderenswaardig. En duurzaam opwekken van stroom is goed. Maar dat ondanks alles het alleen maar slechter gaat met de uitstoot maakt mij niet vrolijk. Ik vind het ook belangrijk dat er een waarheid komt waar we van op aan kunnen en die ook gaat helpen om de Co2 uitstoot terug te dringen.

   Like

 2. Ik zeg altijd: ik ben realist. Wij hebben 17 zonnepanelen en zijn dus ook zelfvoorzienend. We hebben geen houtkachel, barbecuen elektrisch en we roken niet. We hebben ook geen hot tub, ik weet niet eens wat het is.

  Geliked door 1 persoon

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: