Mondkapjes

Wat mij in extreme mate bevreemd, in ons koude kikkerlandje, is wat er nu gebeurt met het dringende advies betreffende het dragen van mondkapjes. Vrijwel iedereen gaat het opvolgen. De school van mijn kinderen stuurde een mail met de mededeling dat ze het op school gaan invoeren. Zonder blikken of blozen wordt het politieke advies opgevolgd. Waar het mij om gaat is dat het RIVM (de wetenschap) aangeeft dat het beschermende effect van mondkapjes buitengewoon gering is. Dus niet gewoon gering, nee, buitengewoon gering. Eigenlijk doet het niks zegt de wetenschap. En toch wordt dit wetenschappelijke bewijs aan de kant gezet en men volgt men het politieke advies op.

Ik had dit niet verwacht van mijn medelanders. Als een kerk een advies geeft rolt men ruziënd over elkaar heen om met wetenschappelijke citaten te schermen om maar aan te tonen hoe ver het kerkelijk advies naast de wetenschappelijke feiten zit. En nu geeft de politiek een advies wat onder druk van de publieke opinie is afgedwongen, elk wetenschappelijk bewijs ontbreekt, en je hoort niemand. Behalve mij dan. Zo gaan we natuurlijk terug naar de middeleeuwen, om maar eens een argument te gebruiken wat je zou horen als dit een kerkelijk advies was. En zo krijgen we corona er natuurlijk niet onder als we niet naar de wetenschap luisteren.

Tot overmaat van ramp las ik vandaag een stukje van een Londense neuroloog die beweerde dat het dragen van een mondkapje al snel tot hersenschade kan leiden als gevolg van zuurstofgebrek. Natuurlijk ontbreekt elk wetenschappelijk bewijs van deze aan de Londense universiteit verbonden neuroloog, maar toch. Zelf vond ik het beste argument waarom mondkapjes niet zouden werken de vergelijking met het laten van een scheet en het dragen van een onderbroek. De scheet bereikt uw neus toch, ondanks het dragen van een onderbroek door de later.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

15 gedachten over “Mondkapjes”

 1. Het RIVM is niet ‘de wetenschap’. Er bestaat ook helemaal niet zoiets als ‘de wetenschap’. Het overgrote deel der wetenschappers, wereldwijd, ziet wel degelijk voordelen in het gebruik van mondkapjes. De Nederlandse autoriteiten hebben gekozen voor een minderheidsstandpunt. Dat dat niet zo verstandig is blijkt uit de zeer hoge aantallen besmettingen in Nederland.

  Like

  1. Niet mee eens. Er is geen wetenschappelijk bewijs zoals het rivm zegt en in Nederland zijn minder besmettingen dan in België waar mondkapjes al heel lang verplicht waren. Ook in Spanje gaat het mis ondanks mondkapjesplicht.

   Like

 2. Ik ben iemand die veel respekt heeft voor de wetenschap, maar verklaar de wetenschap niet heilig. Zou ze heilig zijn dan moet de hele nederlandse begroting naar de wetenschap en niks naar defensie bijvoorbeeld. Ik accepteer dus dat de wetenschap onderhevig is aan de politiek van het moment.

  Misschien was het verhaal van van Dissel wel ingegeven door de politiek, in de zin dat er schaarste was, en dat van Dissel daarom de politiek behulpzaam was door te zeggen dat de mondkapjes zeer ws helemaal niet helpen. Eerlijk gezegd vind ik van Dissel een wetenschapper is die de politiek naar de mond praat. (als je dat niet doet als wetenschapper, heb je die baan niet, plat gezegd, Gommers bewees dat al eerder)

  De kwestie is dat de wetenschap stap voor stap eerdere geheimen oplost, maar nog steeds niet alle geheimen. Dus is er logisch ruimte voor de politiek als er zich een nieuwe virus aandient.

  Wat betreft de mondkapjes: mocht het zo zijn dat de mondkapjes een averechts effekt hebben, dus eerder de kans van het oplopen van het virus bevorderen, dan vind ik de beslissing van de politiek misdadig. Maar de wetenschap, in de naam van van Dissel heeft ook niet het gevaar van de mondkapjes aangetoond. Wij, en ook van Dissel weten het niet zo goed, en daarom is er een reden voor de politiek om een beslissing te nemen, en niet de hele begroting van de nederlandse staat te besteden aan de ontwikkeling van de nog betere wetenschap. Dus ook iets van de begroting te bewaren voor de medische wetenschap in het algemeen en de defensie om Putin in toom te houden.

  Geliked door 2 people

 3. Voor een bril dragen is meer bewijs dat het het virus tegenhoudt, dan voor mondkapjes. Mensen die permanent een bril dragen werden 40% minder besmet. Een mondkapje zonder bril heeft weining nut, net als een mondkapje over een baard of een mondkapje met flinke kieren langs de neus. Maar een bril wordt niet aangeraden en al helemaal niet verplicht en dat is raar. Je moet dus denken aan de mondneuskapjesmaffia die eerder de WHO op andere gedachten hebben gebracht en waar Van Dissel nog een beetje standhoudt.

  Geliked door 2 people

 4. Ook ik draag (nog) geen mondkapjes. Werd wel als een paria aangekeken bij de Aldi.
  Wat me trouwens opviel. bij de Action en de Aldi draagt bijna iedereen een mondkapje (behalve ik dus) en bij AH bijna niemand.
  Haal de spullen dus maar weer bij AH en ga gewoon ’s morgens vroeg.

  Geliked door 1 persoon

  1. Bij ons draagt vrijwel iedereen in de AH een mondkapje. In de Aldi en de Action kom ik vrijwel nooit. Daar voel ik mij om heel andere redenen een paria. Ik draag gewoon een mondkapje waar dat moet (OV) en dringend wordt geadviseerd (in drukke winkels). Verder denk ik er totaal niet over na. Scheelt enorm veel energie en mijn humeur blijft er best bij.

   Geliked door 1 persoon

 5. Ik kan het m-woord niet meer horen! Bescherm jezelf en de anderen gewoon dan komen we hier nog eens vanaf.
  Als die dingen echt zo slecht waren gebruikten artsen etc ze niet. Chirurgen staan urenlang ingespannen nauwgezet precisiewerk te doen met neus/mond bescherming. Die zouden dan bij bosjes flauwvallen.
  Nederlanders maken zich meer druk om wat er van hen verwacht wordt (en waar ze het ‘dus’ niet mee eens zijn) dan met het ervoor zorgen dat het virus zich niet meer verspreidt. Waarom gaat het in Duitsland zoveel beter? Omdat ze daar gewoon gedisciplineerder zijn.

  Geliked door 1 persoon

    1. Medicinale mondkapjes beschermen de drager en hebben een uitademventiel, niet medicinale kapjes beschermen de anderen. Die laatste werken alleen als je ze niet aanraakt met je handen en na gebruik weggooit. Als je dat niet doet, je gebruikt dus steeds dezelfde, wordt het ding een bron van besmetting.

     Like

 6. Vandaag toch overstag. De bieb zit in een openbare ruimte. Dus een mondkapje sowieso verplicht. Daarna door voor de boodschappen. Nee niet om 7 uur, vrijgehouden voor ons senioren, die dan nog massaal in bed liggen. En dat mondkapje dus ook maar opgedaan in AH. Vooruit dan maar. Al het goede voor de medemens.

  Like

 7. Nou ze horen mij ook, overal waar dat maar ter zake doende is. Mondkapjes hebben geen enkel nut voor op straat, in de winkel of op school zonder vakkundig gebruik en hebben het desastreuze effect een schijnveiligheid te creëren. De RIVM hebben het bij het rechte eind. De overheid zou er beter aan doen hier voorlichting in te geven in plaats van onder de druk van de publieke opinie te bezwijken. Dat plotseling een virus als het Corona rondwaart is een noodsituatie en kan spoedeisende maatregelen rechtvaardigen zoals een noodwet maar er is GEEN vaste wetgeving voor nodig.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: