Grote of kleine druppels?

Maurice de Hond ging in discussie met een viroloog van het RIVM. Maurice hamert er nogal op dat het RIVM op de verkeerde dingen focust en dat ze niet naar hem willen luisteren. Maurice heeft ook niet de juiste discussietechniek want hij praat te snel en lijkt zenuwachtig. Daarbij is hij zichtbaar doodmoe van al het onderzoek dat hij heeft gedaan. Ik schets misschien het beeld van een verongelijkt kind dat zijn zin niet krijgt.

En toch sta ik al een poosje achter Maurice. Hij stelt namelijk dat de anderhalve meter afstand onzin is, en dat 95% van de besmettingen via de microscopisch kleine druppels (aerosols) plaatsvindt. En dat stelt hij niet omdat hij dat onderzocht heeft, maar omdat hij kijkt naar onder welke omstandigheden besmettingen hebben plaatsgevonden. En daarbij speurt hij naar virologisch onderzoek dat zijn vermoeden ondersteunt. En dat levert hij ook aan.

Volgens De Hond moet er meer geventileerd worden in huizen, kantoren en gebouwen, en dan zou het afstand houden, zeker buiten, niet meer nodig zijn. En tevens moeten volgens hem de zogenaamde superspread events (grote aantallen mensen in een slecht geventileerde ruimte) niet meer doorgaan totdat er een vaccin is. Maar volgens het RIVM is juist het afstand houden de belangrijkste maatregel. Maar die maatregel beperkt de economie momenteel juist.

Het komt er op neer, de Hond en het RIVM staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om wat nu de belangrijkste veroorzaker van een besmetting is. Grote druppels of kleine druppels. Als het de grote druppels zijn, dan is de anderhalve meter belangrijk, zijn het de kleine, dan is anderhalve meter onbelangrijk.

Ik vind het nogal wat, mocht Maurice gelijk hebben. Dat zou betekenen dat we volkomen verkeerd zijn voorgelicht. Het RIVM claimt dat de daling van het aantal besmettingen te danken is aan de anderhalve meter, maar volgens de Hond komt dit omdat er geen superspread events meer hebben plaats gevonden.

We zouden natuurlijk de proef op de som kunnen nemen door onbeschermd de besmette afdeling van een ziekenhuis op te lopen en niets aan te raken en anderhalve meter afstand van iedereen te houden. Vrijwilligers zouden bij het RIVM te vinden moeten zijn.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

12 gedachten over “Grote of kleine druppels?”

 1. Het regent alom argumenten druppels.
  Toch word ik er niet warm of koud door.
  Laat staan dat het mij nat maakt.

  Ik laat gewoon de regenbui overdrijven.
  Want de meeste discussies overdrijven ook met hun argumenten.

  Droge groet,

  Geliked door 1 persoon

 2. Op basis van nuchter verstand lijkt het me precies omgekeerd, de grote druppels zijn zwaarder en hebben een kleiner verspreidingsbereik dan de kleine. Bij lichamelijke inspanning breng je meer aerosolen naar buiten en dat is het geval bij bijvoorbeeld zingen en schreeuwen maar evengoed bij het spelen van buitensporten waar de in en uitademing versneld. Zodra je begint te praten moet je eigenlijk al enige afstand nemen en wanneer die adem versneld wordt bij inspanning is wordt de benodigde ruimte groter. Uiteraard blijven aerosolen bij weinig luchtverplaatsing, dus binnen langer rondhangen. Het kan wel zo zijn dat het hier in Nederland beter gaat maar er zijn landen waar het slecht gaat dus voorzichtigheid blijft geboden. Ik ben geen wetenschapper. maar veelvuldig handen wassen en afstand houden lijkt me het meest elementaire wat je kunt doen om dit virus in te dammen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik begrijp je redenering niet. Grote druppels zijn zwaarder, die vallen binnen anderhalve meter naar de grond. De kleine hebben een veel groter bereik. Als het dus klopt dat 95% van de besmettingen via de kleine gaat, hebben afstand houden en handen wassen weinig zin.

   Like

   1. Neem nou zware regendruppels bijvoorbeeld, die storten meteen ter aarde terwijl mistdruppels langer blijven rondzweven. Het lijkt me toch voor de hand liggen dat een besmetting die langer in de lucht zweeft de verspreiding ervan groter maakt. Wetenschappers berekenden hoe lang aerosolen (microscopisch kleine deeltjes) blijven zweven en hebben op basis daarvan een veilige zone van anderhalve meter aangegeven die als grens wordt aangehouden.

    Geliked door 1 persoon

 3. Raam Open heeft wel een punt, ik erger me er dood aan, maar de economie (en dan vooral de luchtvaart maar ook de horeca en vakanties) moeten toch wel heel nodig open. het is nog niet zo erg als Trump het in de VS verpest, maar toch jammer. Of het grote of kleine druppels zijn, ik weet het niet. Je zou zeggen dat zowel RIVM als de statistici als Maurice dit wel vrij snel zouden kunnen uitzoeken.

  Like

  1. Je zou dat zeggen, maar het probleem is wel dat er gehamerd is op de anderhalve meter. Er zijn ondernemers failliet gegaan door die maatregel. Stel dat er nu ineens uitkomt dat dat helemaal niet nodig was? Ik zou zeggen, geen probleem voor een wetenschapper, die is immers altijd bezig met waarheidsvinding. Maar nee, ook hier ego’s, dat konden we in het debat gisteren duidelijk zien. Professor Voss luisterde naar Maurice de Hond met een minzaam lachje om zijn mond. Zo van, ach gut…

   Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: