Welterusten, meneer de president.

Inmiddels is iedereen geïnformeerd die zijn baan gaat verliezen, het zijn er acht in Nederland, waarvan ik er zes ken. Wat mij het meeste heeft verbaasd is het gemak waarmee dit gaat. Een bedrijf hoeft kennelijk maar een lagere winstverwachting te hebben en dat is tegenwoordig al een gegronde reden voor ontslag. Het doet niet terzake of het bedrijf geprobeerd heeft om van overheidssteun gebruik te maken, omdat van een buitenlands bedrijf niet verwacht kan worden dat ze in alle landen waar ze gevestigd zijn van alle subsidieregelingen op de hoogte zijn.

Ik voelde de grond onder mijn voeten wegzakken. Is dit echt wat de advocaat gezegd had? Dus het bedrijf hoeft het niet eens meer aan te tonen, gewoon een lagere winstverwachting is genoeg? En ze hoeven de regels niet te kennen? Wat is dit? Speelt die jurist onder één hoedje met het bedrijf? De advocaat had daarom geadviseerd niet naar de rechter te gaan, maar via onderhandelingen te proberen om er meer geld uit te slepen. Dan word ik opstandig en boos. Hoezo, er meer geld uit slepen? Je zei net dat het ontslag gegrond was? Hoezo valt er dan te onderhandelen? Dan moet je dus al blij zijn dat het bedrijf je meer biedt dan het minimum. Waarom doen ze dat eigenlijk, als het ontslag gegrond is?

Het ging mij niet eens onmiddellijk aan, ik ben niet ontslagen, maar ik kan me over zoiets enorm opwinden. Waar is nu dat ontslagrecht, waar we in Nederland voor gestreden hebben? Waar is nu die juridische bescherming? Waar is het recht? Ik verlies meerdere collega’s, die worden met een wettelijk fooitje afgescheept, twee werkten er meer dan twintig jaar. Versoepeling van het ontslagrecht heet dat. Ik hoorde Rutte gisteren nog zeggen, in Nederland kun je niet zomaar mensen ontslaan, daar zijn regels voor. Keep dreaming Mark!

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

9 gedachten over “Welterusten, meneer de president.”

 1. Je boosheid is zeer terecht. Maar, is dat ontslagrecht niet onlangs – pre corona – gewijzigd ten faveure van de werkgever? En ten faveure van de hoger geplaatste werknemers. Overigens, het woord arbeider komt niet voor in de vocabulaire van Mark. Hmmm, van welke partij eigenlijk wel. Ik hoop dat je boosheid nog wat zakt voordat je gaat slapen.

  Like

 2. dit blog liken, i k

  dit blog liken, ik kan dat niet, het lijkt dan dat ik wil zeggen, goh wat grappig dat Mack zo verontwaardigd is..
  Hij is terecht boos, en de tijd dat we weer gewoon lid durven te zijn van zoiets als een vakbond, is dichtbij

  Like

 3. Ach, 10 jaar geleden gebeurde precies hetzelfde bij Liander. Werd overgenomen door Vattenfall. Er werd beloofd dat niemand ontslagen zou worden en een maand later moesten de eerste mensen er al uit. Waaronder onze jongste zoon.
  Toen was hij nog midden dertig. Vond gelukkig heel snel werk bij het CBR. Waar hij ook nog in staat werd gesteld zijn master te halen.
  Maar er waren ook ouderen die zich toen een slag in de rondte moesten solliciteren en minder geluk hadden.

  Like

 4. Beschaving is een dun laagje vernis en meneer de president is vermoedelijk zelf weinig meer dan een marionet. Ik snap heel goed dat je boos bent.
  Mijn eerste ervaring van vergelijkbare soort stamt uit 1995 en sinds ik in Afrika heb gewerkt, weet ik dat mensen werkelijk alles doen voor geld. Ik vrees dat we daarvan ook in Nederland nog een paar hele lelijke staaltjes te zien gaan krijgen.

  Like

 5. Als ze je kwijt willen lukt dat wel, hoe dan ook. Toen ik bij TM werkte konden ze mensen met vaste contracten niet ontslaan. Dus werden ze weggepest. Bv door ze op andere afdelingen te plaatsen waar ze zich niet op hun plek voelden, niet geschikt voor waren. Het is schofterig maar daar hebben ze niks mee. It’s a bad, bad world.
  Gelukkig ben ik met pensioen.

  Margo

  Geliked door 1 persoon

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: