Gedoe

Mijn zoon had met een vriendje een pesterijtje uitgehaald op instagram. Een fan-account aangemaakt van een meisje in zijn klas, met haar foto erbij en iets dat hij verliefd was op haar. Dat was niet zo, maar in de klas gaat het verhaal rond. Er was al een keer eerder een fan-account aangemaakt voor Hans en haar, maar dat hij niet zelf gedaan.

Vader van het meisje belde Hans om te vragen of hij het was, en had daarbij het dreigement geuit dat hij naar de politie zou gaan. Hans had in eerste instantie ontkend, maar vijf minuten later had hij tegenover het meisje toegegeven dat hij het wel was en sorry gezegd. Hans was van streek door het dreigement van de man en biechtte aan Linda op dat er iets was gebeurd. Daarop heeft Linda ’s mans voicemail ingesproken en even later belde hij terug.

Vooropgesteld dat het niet goed is wat Hans deed en dat het goed is dat een vader voor zijn dochter opkomt, maar hallo zeg! Wat had hij nu helemaal gedaan? Linda had de telefoon op de speaker en ik zat mee te luisteren. Hij had een spoedgeval dus hij was even een halfuurtje weg vandaar dat hij eerder de telefoon niet kon opnemen. Hij benadrukte dat het een echt noodgeval was, maar Linda hapte helaas voor hem niet, anders hadden we nu geweten wat het noodgeval was.

De man stak van wal op een toon die me niet lekker zat. Ik ga hier altijd met open vizier in, zei hij. Bedoelde hij nu op een eerlijke manier of bedoelde hij dat hij ons in het vizier had? Zijn dochter had ook een naam die me niet lekker zat. Verdorie, wie noemt zijn dochter nu zo? Hij nam het hoog op en eiste excuses, want anders zou hij naar de politie gaan. Linda liet hem begaan en zei dat Hans ervan was geschrokken, wat ook echt zo was, en dat hij zijn excuses aan zou bieden aan zijn dochter. Hij wilde ook excuses van het vriendje van Hans. Linda gaf aan dat ze hem zou bellen, maar dat ze zijn moeder niet was, dus daar niet voor in kon gaan staan. Maar Hans zou het doen, en hij was zo geschrokken dat ze dacht dat het niet meer zou gebeuren. Waarop de man zei dat hij zeker wist dat het niet meer zou gebeuren, anders ging hij naar de politie, en wij wisten zeker ook wel hoe de politie tegenwoordig fel op dit soort dingen was. Als Hans zijn excuses zou maken zou hij het er voor deze keer bij laten zitten.

Ik zat te shaken op mijn laptop. Straks kwamen ze Hans ophalen. Een misdrijf heeft hij gepleegd van het laagste soort. Ik had het al een beetje gehad met het gedoordram van de man. De politie ziet hem al aankomen. Een nepaccount aangemaakt, een foto van haar erbij en een hartje Hans. Nou nou. We hebben een pedofiel te pakken hoor. Hans was er van streek door. We hebben hem maar gerustgesteld. Gezegd dat hij zijn excuses moest aanbieden en het niet meer moest doen. Maar dat hij niet door het stof hoefde alsof hij iets super ergs had gedaan. Dit zeiden we omdat we bang waren dat het meisje trekjes van haar vader had. En dat papa en mama vroeger allebei ergere dingen dan dit hadden gedaan in onze jeugd.

Ik zocht de beste man eens op op internet. Een noodgeval, dan zal je toch wel bij de brandweer werken? Nee, in een kledingwinkel. Hij had een profielfoto met een hand onder zijn kin, nondejuu. Als ik iets irritant vind zijn het wel mensen met een profielfoto met hun hand onder hun kin. Verder zat hij bij de hockeyclub en kwam ik als faceboekvriend een man tegen die vroeger mijn baas was. Een van de grootste paardelullen die ik ken. Wat een zak hooi was dat zeg. Goed, ik moest ook even mijn gelijk halen.

Linda liet zich tijdens het telefoongesprek niet uit de tent lokken, wat ik nog knap vond, want dat was de beste manier om de man te kalmeren. Ik zou misschien zo stom geweest zijn om te zeggen dat het ergens ook wel weer meeviel wat er gebeurde. Maar wat is er toch aan de hand tegenwoordig? Dit was een pesterijtje. Ik ben vroeger wel erger gepest dan dit, en niet alleen ik, maar daar moesten we mee omgaan. Vroeger kreeg ik wel eens op mijn sodemieter, tja, dat was dan zo. Ik kreeg wel eens een schop van een ouder als ik kattenkwaad uithaalde. Tja, dan deed ik het niet meer. Op je werk kon je baas vroeger ook wel eens boos op je zijn. Goed, dat was dan zo en dat ging wel weer over. Nu volgen er correctiegesprekken met H.R. erbij. Het zijn gekke tijden.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

11 gedachten over “Gedoe”

 1. Ik ken een vader die zijn zoon verbied om social media te gebruiken vanwege dit soort shit.
  Zal geen namen noemen maar het eindigt op anus.
  Wel apart dat jij dit soort pesten bagataliseert. Tis namelijk een groot probleem onder jeugd.

  Like

 2. Ok. Dan zal ik ook even zeggen wat ik er van denk. Ik vind het apart dat een vader die zelf het online pesten tot kunst verheven heeft, nu de moraalridder gaat uithangen. Is hij bang dat zijn zoons dezelfde kwaliteiten bezitten? Hans is genoeg geschrokken en daarom maken wij het niet erger dan het is. Hij moet ermee ophouden en zijn excuses aanbieden, en dat had hij na dit akkefietje ook wel uit zichzelf gedaan.

  Like

 3. Lastige dingen zijn dit. Het is inderdaad zo dat online pesten iemand kapot kan maken. Ik heb het bij mijn eigen dochter zien gebeuren, het is vreselijk. Maar als het zo is dat Hans zijn excuses aanbiedt en het niet meer doet, dan moet het ook daarbij blijven lijkt me. Vraag me alleen af wat precies de reden is dat Hans zoiets doet? Is er echt geen verliefdheid in het spel? Hij lijkt me geen gemene pestkop, maar goed, ik ken hem niet.

  Like

  1. Ben het daarmee eens dat dat online pesten goed in de gaten gehouden moet worden. Zal eens horen als hij thuiskomt hoe het gegaan is. Volgens mij had het meisje al geschreven naar hem dat zijn sorry een beetje laat kwam omdat haar vader heel erg boos was. En ja, Hans is mijn eigen kind, dus is het lastig hem te verdedigen. Want dan krijg je weer het verhaal van “kom niet aan mijn kind”. Maar Hans wordt echt aangepakt als hij dingen doet die niet door de beugel kunnen, en dat is eigenlijk zelden. En dit kon naar mijn mening een heel klein beetje niet door de beugel. Het is geen structureel pesten en volgens Hans werd het meisje ook niet gepest op school. Ik denk eerder dat Hans voor iemand op zou komen die gepest zou worden in de klas, maar daar gaan we weer, ik ben zijn vader. Maar dat deed ik zelf ook, dat opkomen voor iemand. Tenminste, op de middelbare school wel. En verder is hij niet heilig en hoeft hij ook niet zo behandeld te worden. Maar ik vond het zo wel genoeg inderdaad.

   Like

 4. Zelfs ik weet, gezien de publieke belangstelling voor cyberpesten, dat je met het ondernemen van dergelijke acties zeer voorzichtig moet zijn. Maar ondanks jullie toenadering blaast de man wel erg hoog van de toren, het fan-account er meteen afhalen en excuses aanbieden zou voldoende moeten maar ook Hans moet je uitleggen dat zo’n actie niet door de beugel kan.

  Like

  1. Ach ja, maar een fan account….weet je wel hoeveel fan accounts er voor Hans zijn aangemaakt in het verleden? Nou ja, een stuk of drie. Dat vond hij alleen maar grappig.

   Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: