Werkweek

Ik las over een Chinees bedrijf waar je niet hoefde te solliciteren als je niet bereid was om werkweken van 72 uur te maken. Elon Musk (die van Tesla) was het daarmee eens en zei dat hij soms wel eens 120 uur per week werkte. Dat betekent zeven uur slaap per etmaal en de rest is werken. Ik heb het vaker gezien, mannen die hun werkweek benoemden. Ze werkten al gauw 12 uur per dag. Efficient is het allemaal niet. Ze rekenen ook het uit eten gaan met klanten mee als werk. En hun oeverloze gezwam rekenen ze ook mee.

Na zessen neemt mijn hersencapaciteit af. Als ik een dag heb zitten denken en rekenen is het om die tijd wel klaar. Dat zal helemaal gelden voor iemand die lichamelijke arbeid verricht. Iemand die verantwoording draagt over de veiligheid van anderen mag niet eens zoveel werken. Dat zou levensgevaarlijk zijn. Mijn conclusie is dan ook dat als je zoveel uur per week werkt, je werk niet echt belangrijk kan zijn. Anders zou je het nooit vol kunnen houden.

 

Auteur: Mack

Mack is nu vijftig en begon in 2004 met bloggen en volhardt tot nu toe. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Of hij in al die jaren wijzer is geworden, is de vraag. Hij denkt zelf van wel. Het valt me op dat het steeds lastiger wordt om het met elkaar oneens te zijn. Zeker op facebook. Dan plaatst iemand iets en zet eronder: en zo is het! En soms is het juist helemaal niet zo! Maar als je dat zegt, dan kan je dat komen te staan op een afwaardering van het beeld dat iemand van je heeft. En dat moeten we bestrijden. Dus bent u het oneens met mij, zegt dat gerust, daar leer ik van!

5 gedachten over “Werkweek”

  1. Het schijnt dat mensen als Elon Musk genoeg hebben aan drie uur slaap. Daar kan ik mij niets bij voorstellen. In periodes van echte bevlogenheid kan ik mij vol enthousiasme op projecten storten en daar van 07.00 tot 23.00 uur mee zoet zijn. Maar na enige tijd gaat dat altijd ten koste van wat anders. Hoe zou het familieleven van mensen als Elon Musk zijn? Hij doet vast ook weinig in het huishouden.

  2. In Taiwan werkten ze destijds 44 uur per week, 5 x 8 + 4 uur zaterdags. Daar zat wel in dat zelfs de familie in de baas z’n tijd daar medisch kon worden behandeld en dat ze in die tijd naar de winkel van het bedrijf gingen. Ook trokken ze veel tijd uit voor hun tennispartijtje tussen de middag. In NL is al dat vet er van af en werken we per uur zeer effectief. Ook een reden dat mensen sneller overwerkt/overspannen raken. Bij onze werktijd zit vaak ook een berg reistijd. Sommigen kunnen dat op de fiets doen en dan ontspant het nog. Maar geirriteerd in de file of een volle trein is dat wel anders.

    Mijn persoonlijke record staat op 14 aansluitende dagen van 14 uur werken. Ik hoefde alleen maar op te letten, te raporteren en bij nood in te grijpen. Met goed slapen viel het me alles mee.

  3. Wat is werk en wat is vrije tijd, je zegt het al, de lijn moet bij werk dat je meer dan 8 uur per dag doet wel wat wazig zijn. Echt leuke bezigheden kun je de hele dag door doen. Zeker als het afwisselend is. (Mama ben je tenslotte ook 24 uur per dag en 7 uur per week 🙂 met heel soms een uitje met vriendinnen tussendoor)

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s