Werkweek

Ik las over een Chinees bedrijf waar je niet hoefde te solliciteren als je niet bereid was om werkweken van 72 uur te maken. Elon Musk (die van Tesla) was het daarmee eens en zei dat hij soms wel eens 120 uur per week werkte. Dat betekent zeven uur slaap per etmaal en de rest is werken. Ik heb het vaker gezien, mannen die hun werkweek benoemden. Ze werkten al gauw 12 uur per dag. Efficient is het allemaal niet. Ze rekenen ook het uit eten gaan met klanten mee als werk. En hun oeverloze gezwam rekenen ze ook mee.

Na zessen neemt mijn hersencapaciteit af. Als ik een dag heb zitten denken en rekenen is het om die tijd wel klaar. Dat zal helemaal gelden voor iemand die lichamelijke arbeid verricht. Iemand die verantwoording draagt over de veiligheid van anderen mag niet eens zoveel werken. Dat zou levensgevaarlijk zijn. Mijn conclusie is dan ook dat als je zoveel uur per week werkt, je werk niet echt belangrijk kan zijn. Anders zou je het nooit vol kunnen houden.

 

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

5 gedachten over “Werkweek”

 1. Het schijnt dat mensen als Elon Musk genoeg hebben aan drie uur slaap. Daar kan ik mij niets bij voorstellen. In periodes van echte bevlogenheid kan ik mij vol enthousiasme op projecten storten en daar van 07.00 tot 23.00 uur mee zoet zijn. Maar na enige tijd gaat dat altijd ten koste van wat anders. Hoe zou het familieleven van mensen als Elon Musk zijn? Hij doet vast ook weinig in het huishouden.

  Like

 2. In Taiwan werkten ze destijds 44 uur per week, 5 x 8 + 4 uur zaterdags. Daar zat wel in dat zelfs de familie in de baas z’n tijd daar medisch kon worden behandeld en dat ze in die tijd naar de winkel van het bedrijf gingen. Ook trokken ze veel tijd uit voor hun tennispartijtje tussen de middag. In NL is al dat vet er van af en werken we per uur zeer effectief. Ook een reden dat mensen sneller overwerkt/overspannen raken. Bij onze werktijd zit vaak ook een berg reistijd. Sommigen kunnen dat op de fiets doen en dan ontspant het nog. Maar geirriteerd in de file of een volle trein is dat wel anders.

  Mijn persoonlijke record staat op 14 aansluitende dagen van 14 uur werken. Ik hoefde alleen maar op te letten, te raporteren en bij nood in te grijpen. Met goed slapen viel het me alles mee.

  Like

 3. Wat is werk en wat is vrije tijd, je zegt het al, de lijn moet bij werk dat je meer dan 8 uur per dag doet wel wat wazig zijn. Echt leuke bezigheden kun je de hele dag door doen. Zeker als het afwisselend is. (Mama ben je tenslotte ook 24 uur per dag en 7 uur per week 🙂 met heel soms een uitje met vriendinnen tussendoor)

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: