Het heeft me meegezeten.

Ik complimenteerde iemand met zijn auto, zijn huis en het land waarin hij woonde, Frankrijk. De auto was een behoorlijk nieuwe Porsche en het huis een vrijstaande villa in Zuid-Frankrijk. Zijn antwoord was: “dank je, ik heb er ook hard voor gewerkt.” Alsof ik het hem misgunde klonk het een beetje. Terwijl dat beslist niet zo was. Ik was misschien een beetje jaloers op zijn huis, en zo’n 911 is leuk, al zie ik mezelf daar niet in rijden. Wat mijn wenkbrauwen deed fronsen was dat hij zei dat hij er hard voor gewerkt had. Dat houdt toch impliciet in dat iemand die dat allemaal niet heeft, minder hard werkt. Wat er waarschijnlijk aan de hand was, is dat de man lef heeft getoond, hard heeft gewerkt en toen heeft het hem meegezeten. Er zijn mensen die hard werken in loondienst, die worden niet rijk. Er zijn mensen die lef tonen, voor zichzelf beginnen, hard werken en wie het tegenzit. Die worden ook niet rijk. Hij had dus beter kunnen zeggen: het heeft me meegezeten. Want dat is wat het onderscheid maakte.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

11 gedachten over “Het heeft me meegezeten.”

 1. Is dat waar het om draait in het leven? Veel geld verdienen, dure auto’s kopen, huizen in het buitenland? En dan zeggen: ik heb er hard voor gewerkt? Wat kennelijk impliceert dat anderen die zich dat alles niet kunnen/willen veroorloven niet hard hebben gewerkt? Of dat ‘ie het niet gejat heeft?
  Wat tegenwoordig ook steeds meer ‘legaal’ gebeurt.
  Toen de automatisering op gang kwam en computers steeds meer werden ingezet om mensenwerk over te nemen, dacht ik: fijn, dan houden we meer vrije tijd over. Maar mensen willen geen vrije tijd. Ze willen ‘hard werken’, om statussymbolen te kopen om te laten zien dat ze het ‘gemaakt’ hebben. Allemaal nietszeggend. Maar de meeste mensen denken: Wow! En zijn jaloers. De mens is nog zo primitief als een aap. Zijn hele leven op jacht naar meer. Niet om ervan te genieten, want daar is geen tijd voor, maar om anderen de ogen uit te steken. We gebruiken onze hersens vooral om trucjes te bedenken om meer te vergaren. De enkelingen die hun hersens gebruiken voor het welzijn van de mensheid krijgen nauwelijks lof. De primitieven met hun Ferrari’s en Franse zomerhuisjes hebben het ‘gemaakt’ in onze apen maatschappij. Triest toch?

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik heb ook geen bezwaar tegen een huisje in een warm land, en ik gun het iedereen, maar mijn punt is dat veel mensen dat niet hebben om van te genieten maar als statussymbool. Net als vette auto’s voor de deur.

    Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: