Ik complimenteerde iemand met zijn auto, zijn huis en het land waarin hij woonde, Frankrijk. De auto was een behoorlijk nieuwe Porsche en het huis een vrijstaande villa in Zuid-Frankrijk. Zijn antwoord was: “dank je, ik heb er ook hard voor gewerkt.” Alsof ik het hem misgunde klonk het een beetje. Terwijl dat beslist niet zo was. Ik was misschien een beetje jaloers op zijn huis, en zo’n 911 is leuk, al zie ik mezelf daar niet in rijden. Wat mijn wenkbrauwen deed fronsen was dat hij zei dat hij er hard voor gewerkt had. Dat houdt toch impliciet in dat iemand die dat allemaal niet heeft, minder hard werkt. Wat er waarschijnlijk aan de hand was, is dat de man lef heeft getoond, hard heeft gewerkt en toen heeft het hem meegezeten. Er zijn mensen die hard werken in loondienst, die worden niet rijk. Er zijn mensen die lef tonen, voor zichzelf beginnen, hard werken en wie het tegenzit. Die worden ook niet rijk. Hij had dus beter kunnen zeggen: het heeft me meegezeten. Want dat is wat het onderscheid maakte.
Zonder de genoemde rijkdom heb ik ook een mooi leven gehad.
En daar ga ik gewoon nog langer van genieten.
Vrolijke groet,
LikeLike
Het is maar materie.
LikeLike
VVD ers heb je overal en die hebben het allemaal zelf verdiend.
LikeGeliked door 1 persoon
Je generaliseert nu wel Pauline.
LikeLike
Heel waar. Vuilnismannen werken ook hard en zijn bovendien nuttig bezig, maar die ‘verdienen’ minder.
LikeLike
Ik zit er niet mee: https://www.youtube.com/watch?v=nlNOtpSZLl4
en automatig complimenteer alleen als het voertuig minimaal 60 jaar en nog heel gaaf is,
LikeLike
Is dat waar het om draait in het leven? Veel geld verdienen, dure auto’s kopen, huizen in het buitenland? En dan zeggen: ik heb er hard voor gewerkt? Wat kennelijk impliceert dat anderen die zich dat alles niet kunnen/willen veroorloven niet hard hebben gewerkt? Of dat ‘ie het niet gejat heeft?
Wat tegenwoordig ook steeds meer ‘legaal’ gebeurt.
Toen de automatisering op gang kwam en computers steeds meer werden ingezet om mensenwerk over te nemen, dacht ik: fijn, dan houden we meer vrije tijd over. Maar mensen willen geen vrije tijd. Ze willen ‘hard werken’, om statussymbolen te kopen om te laten zien dat ze het ‘gemaakt’ hebben. Allemaal nietszeggend. Maar de meeste mensen denken: Wow! En zijn jaloers. De mens is nog zo primitief als een aap. Zijn hele leven op jacht naar meer. Niet om ervan te genieten, want daar is geen tijd voor, maar om anderen de ogen uit te steken. We gebruiken onze hersens vooral om trucjes te bedenken om meer te vergaren. De enkelingen die hun hersens gebruiken voor het welzijn van de mensheid krijgen nauwelijks lof. De primitieven met hun Ferrari’s en Franse zomerhuisjes hebben het ‘gemaakt’ in onze apen maatschappij. Triest toch?
LikeGeliked door 1 persoon
Nou, een Ferrari voor in mijn vrije tijd lijkt me wel wat hoor. Voor de rest wel eens.
LikeLike
Ik heb ook geen bezwaar tegen een huisje in een warm land, en ik gun het iedereen, maar mijn punt is dat veel mensen dat niet hebben om van te genieten maar als statussymbool. Net als vette auto’s voor de deur.
LikeLike
En wat dacht je van dat Franse huisje? Hoef ik ook niet meer die caravan in te pakken. (Waar ik al mee bezig ben.)
LikeLike
Ja, dat ook. Dus huis, Frankrijk, Ferrari. Voor de rest hoeven we niks.
LikeLike