Willy Stähle

Ik keek “Andere Tijden” over Willy Stähle, een Nederlands wereldkampioene waterskiën van weleer, en destijds tevens een onwaarschijnlijk mooie meid. Na haar waterski-carrière liep ze in 1983 een dwarslaesie op bij een mislukte parachutesprong op vliegveld Teuge. Het ging daarna bergafwaarts met haar en in 2006 verdween ze uit het zicht van familie en vrienden. Het lukte een journalist haar op te sporen, maar Willy wilde niet meewerken aan een programma over of interview met haar. Ze leeft een kluizenaarsbestaan in Amsterdam. Uit respect voor zijn heldin van weleer besloot de journalist de kortstondige ontmoeting aan de deur niet in beeld te brengen. Hoe een leven kan verlopen.

http://s.nos.nl/swf/embed/nos_video_embed.swf?tcmid=tcm-5-985164

Beelden van zomers uit de jaren zeventig maken mij altijd weemoedig. In mijn jaren zeventig bestonden uitsluitend blije gezichten. 8 mm films lijken die indruk te bevestigen. Het leek een betere tijd. Het ratelen van de projector en het onscherpe, geluidloze beeld filtert alle ellende weg. Wat overblijft zijn blije gezichten en zomers, hete zomers.

Willy Stähle verdween in algehele anonimiteit. Haar buren hebben waarschijnlijk geen idee van wie ze was en vinden de aan rolstoel en huis gekluisterde vrouw misschien zonderling. Het is de vergankelijkheid van het leven, maar niet van de roem. Vergankelijke roem is voor B-artiesten en voor net-niet topsporters die na hun carrière elke gelegenheid aangrijpen om met hun gezicht op televisie te komen. Willy niet. Haar geval is triest, zonder de cynische ondertoon die het woord triest tegenwoordig heeft. Ik had nooit van haar gehoord, maar vanavond maakte ze een onuitwisbare indruk.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

77 gedachten over “Willy Stähle”

 1. Vrienden en familie verloren haar uit het oog? De eenzaamheid.
  Tegen de tijd dat mensen mij gaan vergeten, zou een stukje als dit mij diep roeren. Mag ik vast de optie aanvragen, voor over een jaar of vijftig?

  Like

 2. Heb het bekeken. Het houdt mij ook bezig. Misschien kiest ze voor eenzaamheid, maar geen contact meer met familie en vrienden, de deur niet meer uit, geen gezin, .. hoe hou je dat vol? Triest.

  Like

 3. @ Hermanus:
  Verdriet en tegenslag dragen er niet echt toe bij om mensen er flatteuzer op te maken.
  @ Mack:
  Wat dacht je trouwens van de papalel met het anonieme leven dat Jan van Beveren al zo’n dertig jaar in Texas leidde en dat gisteren zo maar onverwacht op zijn einde kwam?

  Like

 4. Ja, de jaren zeventig, het paradijs viel in de jaren 70 (en telkens als ik dat zeg, verpest iemand het wel met de woorden: vietnam, oliecrisis ;-))
  Maar waarom zo’n anoniem, teruggetrokken leven.. Zonde hoor..

  Like

 5. Misschien, ik wil het zo graag geloven, misschien gaat het inderdaad wel gewoon redelijk goed met haar zolang ze maar haar leven van nu kan leiden zonder steeds herinnerd te worden aan wat eens was…

  Like

 6. Thanks Mack voor de tip, ik heb net gekeken. Triest ja. Wel een beetje dubbel gevoel over deze aflevering, als je weet dat iemand niet gevonden wil worden, geen interview wil geven, eigenlijk niets meer met het leven van toen te maken wil hebben, waarom dan toch uitzenden.

  Like

 7. Tja, goeie vraag. Omdat het een prachtige documentaire was? Omdat ze respectvol met haar omgingen? Als er een ongeluk gebeurt staan er ook 50 ramptoeristen te kijken, ondanks dat de slachtoffers dat liever niet hebben.
  Wij kunnen ons niet voorstellen dat iemand in die situatie gelukkig is. Wij willen haar het liefst helpen. De journalist moet helemaal een rotgevoel overgehouden hebben aan de situatie, maar hij accepteerde haar weigering.
  Ik denk dat het uitgezonden moest worden om mensen aan het denken te zetten.

  Like

 8. Ik heb al eens eerder een stukje over haar gezien rond de eeuwwisseling. Ga ook die van Andere Tijden nog eens bekijken. Andere Tijden (dus niet alleen de sportversie) vind ik een mooie serie.
  Als het om haar persoonlijke situatie gaat, dan denk ik dat het zonder ongeluk ook zo was afgelopen. Dwz het heeft er meer mee te maken of je met je familie kan opschieten en of dat wederzijds is. Als dat goed was, dan had ze ondanks het ongeluk nog steeds goed contact gehad. Bij een goede verstandhouding kom je zoiets te boven.
  Als het niet goed was, dan loopt het om welke reden dan ook in de soep. Dat komt in de beste families voor. Zie het tussen mijn broers die op elkaars lip wonen en elkaar niet willen zien. Aanleiding geen idee. Ik kom bij beide, hun onderlinge probleem (aangewakkerd door de koude kanten) lossen ze zelf maar op.

  Like

 9. Een kluizenaarsbestaan in Amsterdam. Op de één of andere manier rijmt dat niet, maar het kan dus toch, of misschien juist. Maar ik denk bij kluizenaars aan oude mannen met meterslange baarden in een grot in Verweggistan.

  Like

 10. Ja tuurlijk. Als je je huis niet of nauwelijks uitkomt. Het verhaal van Willy Stähle greep me erg aan. Hopelijk maakt ze het beter dan de documentaire deed vermoeden.

  Like

 11. Mack, in je stukje verwoordt je mijn gevoel precies. Ik kende haar ook niet maar ze spookt al dagen door mijn hoofd. Door de kleurrijke beelden is het ook net of de jeugdige Willy in het nu leeft. En de oude gehandicapte Willy in een boze toekomst die hopelijk een droom blijkt te zijn.
  Bah, ik zou graag iets voor haar doen. Ergens in die eenzame vrouw zit het jonge meisje van toen. Maar goed, misschien dat haar vroegere uiterlijk en de glamour van het waterskieën ons misleiden. Misschien zat dit er al aan te komen, zoals Xiwel zei.
  Fanclub oprichten? 🙂

  Like

 12. Ja, de uitzending is nu alweer een paar dagen geleden, maar het laat me niet los. Het interview tijdens de docu aan het water toen ze haar afscheid min of meer aankondigde liet een verpletterend mooie vrouw zien. Nu vrees ik dat er straks een berichtje in de krant verschijnt: het stoffelijk overschot dat pas na enkele maanden in een woning in Amsterdam werd ontdekt blijkt nu van de oud wereld en olympisch kampioene…

  Like

 13. Dacht dat ik de enige was die dit verhaal niet los kon laten maar er zijn er “gelukkig” meer die dit hebben. Veel info/foto’s is/zijn er eigenlijk niet over Willy te vinden en ben bij toeval op deze site gekomen.
  Ook de aflevering van Sportpaleis De Jong (afl nr 25) van 24 maart 2000 is niet meer terug te zien heb ik de indruk. Iemand een idee waar deze wel te vinden is?
  p.s.Willy is de 16e van deze maand 57 geworden.

  Like

 14. @Jeroen: een fanclub daar zal ze niet echt van opvrolijken lijkt mij. We kennen haar niet en weten niet wat in haar hoofd omgaat. Ze zei iets als dat het waterskien niet meer bestond voor haar. Dat zal een bewuste keuze zijn. Ook zei ze (vroeger) iets over een leeg bestaan, dat ze dat niet wilde. En nu lijkt ze daarin toch terecht gekomen.
  @Bertus: nee, het was inderdaad een pakkende documentaire.
  @Win: hoe weet je dat, van haar verjaardag?

  Like

 15. Ik vind het een beetje overdreven: een verpletterend mooie vrouw. Ze was een frisse sportieve meid met een vriendelijke en intelligente uitstraling. Een mooie meid ja. Ook is het een beetje raar om haar nu als een oude vrouw te zien. Ze is drie jaar jonger dan ik, en ik ben geen oude vrouw. Het zitten in een rolstoel maakt geen oude vrouw van iemand. Mij viel inderdaad ook op in dat stukje interview, dat ze haar succes zo relativeerde en het eigenlijk zonde van haar tijd vond om hele dagen met waterskiën bezig te zijn. Weinig sporters kunnen dat zeggen. Vijf jaar geleden had ze nog contact met medesporters, ik vraag mij af wat er gebeurd is dat zij met die hele waterskisport inclusief de vrienden die zij er maakte niets meer te maken wil hebben (als ik het tenminste goed begreep), het waren toch ook leuke tijden voor haar. Misschien kunnen wij ons niet voorstellen dat je in afzondering kunt leven, geen contact meer met vrienden en familie en nauwelijks het huis uitkomen, maar niet iedereen is gelijk en mogelijk is zij er tevreden mee. Gezien haar handicap moet zij toch mensen om zich heen hebben die zich om haar bekommeren en haar helpen. Dus alleen is ze niet.

  Like

 16. Nee, daar heb je gelijk in. Het zitten in een rolstoel maakt geen oude vrouw van iemand. Kijk naar Koos Alberts bijvoorbeeld. Nog steeds geen oude vrouw. 😉
  En verder: wie zegt er niet :”goed hoor” op de vraag “hoe gaat het met u” van iemand die je bij je deur weg wilt hebben? Ik zou dat zeggen. Hoe dan ook, dat ongeluk blijft een triest verhaal. Maar de eenzaamheid die gesuggereerd werd is misschien erger. En verpletterend mooi, fris en sportief, dat doet er allemaal niet zoveel toe. Aantrekkelijk was ze in elk geval, maar nu heeft ze ook een hele sterke aantrekkingskracht gekregen door het verhaal.

  Like

 17. @Mack,
  Da’s een geintje hoor, een fanclub. Zou meer in onze eigen behoefte voorzien 🙂 en zeker niet in die van haar.
  Ik ben benieuwd hoe het nu is met haar anonimiteit. Bij veel mensen in haar buurt zal het kwartje inmiddels toch gevallen zijn wie ze is. Ik hoop niet dat de docu op die manier haar leven ongewenst verstoord heeft.
  Mais bon, misschien ben ik een aansteller maar ze blijft wel in mijn hoofd zitten.

  Like

 18. Ik had wel door dat het een geintje was, wist alleen even niet luchtig te reageren. Ik ben ook benieuwd, maar zolang zij anoniem wenst te blijven -als ze dat al was- weten alleen zijzelf het.

  Like

 19. Ik lees ook ergens dat haar leven radicaal is veranderd na een mislukt liefdesavontuur in Afrika, (Archief Volkskrant 10 april 2004). Weet iemand hier iets van? Misschien is dit de reden van het kluizenaar bestaan.

  Like

 20. Nou ja, oprakelen. Ik weet niet of het oprakelen is. Velen met mij zullen er geen kennis van hebben.
  Ik vind ook wel,dat de privacy erg afgeschermd is. Wat weten we nou b.v.
  waar ze heeft geskied in Venezuela.
  Haar vader/moeder enz. zie je nergens vermeld of op een foto.

  Like

 21. Dank voor de link naar Vinger aan de pols. Geeft toch een beter gevoel als je dit bekijkt dan het naar mijn gevoel trieste einde van Andere tijden van afgelopen zondag. Het blijft een bijzondere vrouw en wat er in die 25 jaar na de uitzending van 1986 is gebeurt met haar…
  @marc: Haar geboortejaar is snel te vinden op Wikipedia en
  wordt bevestigd door de data van de behaalde kampioenschappen.
  De dag en maand als genoemd bij 23 is al eerder bevestigd op een buitenlandse website.
  @jeroen: Ik denk niet dat de buurt waar Willy nu woont kijkers zijn van
  het programma van zondag.
  Het is een echte oude volksbuurt en er wonen mensen afkomstig uit allerlei landen.
  Niet echt handig om de (deur van de )woning in beeld te nemen want als je
  deze buurt kent is het adres zo gevonden en dat maakt het voor mij misschien
  wel extra triest maar heeft zij het daar wel naar haar zin.
  Het is meer het contrast van alles naar niets door een stom ongeluk.
  @Bertus: dank voor de info bij 31.

  Like

 22. Jeetje wat een hoop “helpers” vallen hier over elkaar heen zeg.
  Ook iemand die ooit bekend was heeft er recht op ongelukkig te zijn hoor, als daar al sprake van is…

  Like

 23. Ik denk dat zij klaar is met alle media-aandacht. Of ze ongelukkig is is erg moeilijk te bepalen zo lang zij daar zelf niets over meldt. In haar geval had ik geen toestemming voor de uitzending gegeven en al helemaal niet van het in beeld brengen van een setje voordeuren. Je mag hopen dat daar niet haar voordeur bij zat, maar 1’tje van de programmamaker. Maar ik ben bang van niet.

  Like

 24. In ieder geval bedankt,Bertus.
  Het blijft ook bij mij toch allemaal in mijn hoofd spoken.
  Vervelend dat er zo weinig te vinden is.
  Wat ik me afvraag wie er tijdens de huldiging met rijtoer naast Willy zaten.
  Ik zag een blonde vrouw en een blond meisje. Mss haar moeder en een zusje?

  Like

 25. Giva,maar je vraag je zelf toch ook wel het e.e.a. af.
  Wat heeft dat met respect te maken.
  Het lijkt me vrij normaal om je b.v. af te vragen waar Willy geboren is.
  Welke plaats enz.
  Daar lees je helemaal niets over. Dat bevreemdt mij.
  Je zal toch neem ik aan wel beseffen,dat waterskien in die jaren toch
  wel elitair was.

  Like

 26. 2 maal de documentaire bekeken. Kende haar van het waterskieen. Toont wel het sterke karakter van Willy Stahle. Niet alleen bloedmooi maar ook bescheiden en intelligent. Ze zal ongetwijfeld een reden hebben om nu zo verder te willen leven. Heb daarom, nog steeds, bewondering en respect voor haar keuze!

  Like

 27. Wat wil die Antoni toch? Uitzoeken waar ze is geboren, wannneer en zodadelijk wil hij ook nog weten hoe?
  Wil hij soms ook nog weten of ze links- dan wel rechtshandig is? Wat voor merk rolstoel ze heeft, en of ze wel een traplift van de gemeente heeft gekregen?
  Hier word ik een beetje misselijk van.

  Like

 28. Je slaat een beetje door Fien en daar word ik nou misselijk van.
  Ik heb het niet over linkshandig,rolstoel enz.
  Daar heb jij het over.
  Wat is er zo bijzonder aan de vraag in welke plaats zo’n kanjer als
  Willy Stahle is geboren.
  Ik heb grote bewondering voor deze sportvrouw.Verdraaid nog aan toe
  de enige die als jonge meid wereldkampioen is geworden met waterskien.
  Vanuit dat gegeven wil ik er graag wat meer van weten en ik denk,
  dat ik dan niet de enige ben.

  Like

 29. Waar ik even ook niets van begrijp is het volgende.
  In de uitzending zie en hoor je hoe er bij de balie van de Bond wordt gezegd:
  ik kom de spullen van Willie Stahle ophalen. Toen werd er een verhuisdoos van
  Karwei overhandigd. In de doos zaten albums met foto’s.
  Heeft 1 van jullie mss een idee hoe dat werkt. Houdt die Bond er dan geen archief op na. Notabene van de Wereldkampioen ,de enige, wordt zo maar een doos met foto-albums
  weggegeven.

  Like

 30. Mack, in jouw plaats zou ik de reactiemogelijkheid hier nu sluiten. Het was een mooi stuk dat je schreef over een bijzondere vrouw. Het intrigeert velen waarom ze contact met de buitenwereld mijdt, maar de nu ontstane sfeer van de reacties hoort niet bij jouw stuk.

  Like

 31. Daarmee ben ik het volkomen eens Giva.
  De sfeer wordt er niet beter op als er op vrij normale vragen,
  vervelende opmerkingen worden geplaatst.
  Sommigen denken in de anonimiteit maar van alles te mogen zeggen.
  Vinden ze denk ik flink staan.
  Ik heb zoals al eerder gezegd een heel grote bewondering voor
  de ongeevenaarde prestaties van Willy Stahle.
  Zelf ken ik haar alleen van krant,radio en tv.. Heb wel geruime tijd contact met haar vader gehad.
  Vr.groeten
  ANTONI

  Like

 32. Ga er vanuit dat je inmiddels de info bij 41 hebt gevonden.
  Mocht dit niet zo zijn laat het dan even weten.
  Aan allen met een positieve bijdrage mijn dank!

  Like

 33. Als ze niet blond was geweest en iets minder lelijk, dan had niemand ooit meer naar haar omgekeken vrees ik…
  Maar ja, zo werkt dat blijkbaar.
  Ga ook eens langs bij een eenzame gepensioneerde fabrieksarbeider zou ik zo zeggen.

  Like

 34. Dat zou ik niet durven zeggen,Rob.
  Het gaat m.i. toch om de topprestaties,die ze heeft geleverd.
  De enige Nederlandse Wereldkampioen Waterskien en dat op
  zeer jonge leeftijd.
  Als ik zo alles wat ik heb kunnen vinden (met hulp ook uiteraard) op
  een rijtje zet,is het een zeer gemotiveerd persoon,talentvol en met
  een sterk karakter.
  Als je er daarbij leuk uitziet is dat meegenomen. Maar dat geldt
  ook voor zangers e.d.
  Eenzame gepensioneerde fabrieksarbeiders,heet tegenwoordig trouwens werknemers, zijn er genoeg en verdienen zeker ook aandacht.
  Maar een overal bovenuitstekende topper als Willy Stahle is andere koek.
  Meerderen en zeker daaronder vrouwen zien met lede ogen hoe Willy Stahle
  nog steeds een overweldigende indruk maakt en alle aandacht naar zich trekt
  zonder het waarschijnlijk te beseffen.

  Like

 35. Heb net de docu gezien van Willy op Geschiedenis zender.
  Ik heb het zelf ,,beleefd “toen Willy wereldkampioene werd.
  Maar zo als het met alles gaat…. als je wat ouder wordt , ben je druk
  bezig met je leven en zaken vervagen.
  Wist nog wel vaag dat ze iets ergs had meegemaakt, maar wat dat ook weer was…..
  heb met open mond zitten kijken.
  In mijn herinnering was Willy ouder toen ze wereldkampioene werd.
  Docu heeft een diepe indruk op mij gemaakt.
  Zo”n knappe meid, met een hele mooie toekomst voor zich.
  1 ongeluk en je leven volkomen op de kop gezet.
  Het is intriest hoe een mensenleven kan veranderen.
  Ik heb er geen woorden voor en diepe bewondering dat ze probeerde haar leven zinvol te doen zijn.
  Met een mislukte liefde e.a. kan ik mij voorstellen dat je verbitterd raakt en de moed op een gegeven moment laat zakken.
  Heel triest en jammer…Ik hoop dat ze toch nog een sprankje geluk kan vinden en ondervinden.

  Like

 36. Wat een schok ….toen ik dit programma over haar zag. Wat kan een leven anders lopen. Mijn herinnering aan haar begint toen ze net in Nederland aangekomen was uit Venezuela en begon met het waterski trainen, vaak s avonds met haar vader als trainer in de Boesch. Er waren ook momenten dat het skien niet ging en ze er geen zin meer in had. De training was soms hard en tot huilens toe achter de boot over de plas. Succes komt niet vanzelf. Ik begrijp heel goed dat ze er een punt achter zette met haar carriere. Altijd maar , dag in dag uit waterskien….nou, op een bepaald moment is het genoeg geweest. Ze had natuurlijk ook haar doelen bereikt.
  Het gaat goed met haar, zei ze in het programma. Dus dan is dat zo …voor haar.
  Ik zou gek worden. Gelukkig mag iedereen in Nederland vrije keuzes maken, maar ik persoonlijk had haar toch wat meer gezelligheid gegund. Wie weet zijn er nu een paar mensen die haar dat kunnen/mogen geven en haar financieel wat ondersteunen, want dat kan onze beste skiester van Nederland ooit,ook wel gebruiken.
  Ik wens haar het allerbeste en voor mij blijft ze dat ongeveer 14 jarige skimeisje met blonde haren, die wat groen waren uitgeslagen (door dat water daar in Venezuela…) en met haar ietwat gebroken nederlandse taalgebruik!
  Rob

  Like

 37. Ben jij dat nou allemaal zelf Mack, al die vage Willy Stahle fans? Die steeds dit onderwerp weer komen uppen? Is dit een soortement van perpetuum blogile? Ik vind het in elk geval erg grappig.

  Like

 38. NOS Teletekst 605
  ALGEMEEN  Waterskiester Stähle overleden
  
  Voormalig waterskiester Willy Stähle
  is op 61-jarige leeftijd overleden.Zij
  werd in 1971 uitgeroepen tot Sportvrouw
  van het Jaar.

  Stähle deed in 1968 voor het eerst van
  zich spreken,toen ze als 14-jarige voor
  het eerst Nederlands kampioene werd.In
  1970 haalde ze haar eerste Europese
  titel en een jaar later veroverde ze
  zelfs de wereldtitel.Tijdens de Spelen
  van 1972 in München,toen waterskiën een
  demonstratiesport was,bleek ze opnieuw
  de beste.

  In 1975 stopte Stähle met de sport.Acht
  jaar later liep ze door een ongeluk bij
  parachutespringen een dwarslaesie op.

  Like

 39. Wil heeft, in de 40 jaren na haar watersport carriere, nog zo veel levens geleefd, dat dit voor de zg buitenwereld onmogelijk bij te houden was. De docu Andere Tijden was een grote aanfluiting voor degenen die haar beter kenden. Btw: het Afrika avontuur betrof een kunstproject t.t. van haar opleiding aan de Rietveld. Wil had een hoge leasie, waardoor weinig longcapaciteit, doch door haar top(sport)mentaliteit kon zij zich zelfstandig goed redden en een vrij leven leiden. Zij heeft alles wat mogelijk was uit haar leven gehaald, ontiegelijk veel mensen ontmoet en leren kennen en heel, heel veel gelachen, prachtige dingen gemaakt, geexposeerd, een mooi huis bezeten, etc. En, ja, nu is het op. En, nee, een Nederlandse attitude heeft zij nooit gehad.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: