Denkend aan Holland

Er kan weer iets van mijn bucketlist af. Niet omdat ik het voltooid heb, ik heb zelfs geen bucketlist, maar er is één ding dat ik altijd nog een keer had willen doen: het overzwemmen van een van de grote rivieren. Rijn, Waal, Maas, Lek, IJssel, Merwede, of hoe ze ook mogen heten. Ik ben overigens van mening dat de Waal en de Maas de enige rivieren in Nederland zijn, waarbij aangetekend moet worden dat de Waal eigenlijk de Rijn is, dat Rijn in Nederland slechts drie kilometer lang is, en dat de Maas nimmer Rotterdam bereikt, een staaltje geografische oplichting van heb ik jou daar. En alle overige rivieren ontspringen uit de Maas en de Rijn die om onverklaarbare reden Waal wordt genoemd. Maar dit terzijde.

Het schijnt verboden en tevens levensgevaarlijk te zijn om een rivier over te zwemmen. In zee heb je vaak hetzelfde, met een afgezet stukje van 100 meter waar je onder toezicht mag zwemmen. Ik ben natuurlijk een verstandige man. Dus ik ga niet buiten dat stuk. Maar iets in mij schreeuwt dat ik erbuiten moet. En dat ik die rivier over moet zwemmen. Ik geloof niet in stroming. Nou ja, wel een beetje natuurlijk, maar niet in stromingen die je niet kunt zien. (een bosbrand verspreidde zich ondergronds, zeiden ze gisteren op het journaal) En wat dan nog, dan kom je niet helemaal uit op het punt waar je naar toe wilde, big deal.

Maar het argument van de boten die je niet kunnen zien vond ik wel valide. En dat ze niet kunnen remmen en je slecht weg kunt komen neem ik ook voor waar aan. En mijn kinderen mogen zeker niet deze regels in acht slaan. Ik wel natuurlijk, want ik ben supereigenwijs. Ik denk dat als er 100 mensen de Waal overzwemmen, er 97 de overkant bereiken, twee teruggaan, en één verdrinkt.

Het zal te maken hebben met een jeugdboek dat ik tien keer gelezen heb, het lied van de zeilschippers, daarin zwommen ze altijd de rivieren over. Mijn ouders zwommen in de Vecht, mijn vader moest in dienst de IJssel over met een man op zijn nek, maar tegenwoordig kunnen we helemaal niks meer. Is het de rubbertegelmaatschappij of zullen we dit maar heel serieus nemen? Dat laatste he?

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

10 gedachten over “Denkend aan Holland”

 1. mijn vader, had u dat gedacht, dook van een vlotje in de gracht
  mein Onkel Werner badete ins Meer, ganz nackt
  tot ergernis van Tante, van Tante Hanneloor
  die onlangs in het Hallenbad gestikt is in de chloor
  ik eindig nu mijn droef relaas en stort mij in de armen
  van onze troebele Moeder Maas.

  Like

 2. In het kanaal zwommen wij van brug tot brug en verder.
  Waarna wij op een vrachtschip klommen op de weg terug naar huis.

  Voor rivieren heb ik dan toch wel enige angst.

  Natte regenachtige groet,

  Like

 3. Gewoon de Rijn bij Katwijk a/d Rijn overzwemmen. Dat is de enige echte en daar doen ze niet zo moeilijk. De echte IJssel bij Doetinchem lijkt me net zo min een probleem. Behalve dat ik een kind van en schipper ben en net als mijn voorouders zwem ik voor geen meter.

  Like

  1. De echte Rijn? Bij Katwijk? En de echte IJssel is wel de echte IJssel, maar die heeft geen oorsprong. De Maas en de Rijn ontspringen ergens. Vandaar dat ik ze de enige twee echte rivieren noem.

   Like

 4. Snap wat je bedoelt, werd onlangs door de zeepolitie op de vingers getikt omdat ik geen reddingsvest droeg (zo’n lekker sexy oranje ding waarin je niet kan bewegen) terwijl ik op de boeg van de boot zat en me vasthield aan de reling. We voeren helemaal niet snel en er waren haast geen golven. Gezond verstand vertelt je toch ook wat kan en niet…

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: