De overschatte vrije meningsuiting.

Als er één recht is dat zwaar wordt overschat, is het wel het recht op vrije meningsuiting. Ik moet echt goed nadenken of ik er wel eens gebruik van heb gemaakt. Meestal is mijn mening toch een aaneenschakeling van feiten waarvan sommige geleerden denken dat ze kloppen. Dus om dat nu een mening te noemen…

Een mening heb je pas als je tegen onomstotelijke feiten ingaat. Zoals Trump, die heeft een hele sterke eigen mening. Maar wat ik veel belangrijker vind dan het recht op vrije meningsuiting is het recht om te liegen. Dat heb ik veel vaker nodig. Elke maandagochtend bijvoorbeeld. “Hoi, hoe was je weekend?” Het juiste antwoord daarop zou zijn: “Pleur op en laat me met rust.” Maar het mooie aan dit vrije land is dat ik gewoon zeg: “ja leuk, niks bijzonders gedaan hoor, gewoon thuis geweest.” Ik vraag bewust niet naar het weekend van een ander want ik hoef echt niet te horen dat ze vele leukere dingen hebben gedaan dan ik, en zeker niet op maandag. Ik moet er niet aan denken om in een dictatuur te wonen. Dat ze je vragen hoe je weekend was, en je moet zeggen: “Pleur op en laat me met rust!” Niemand zou me meer aardig vinden. In deze nepmaatschappij vinden ze me allemaal aardig omdat ik tegen ze mag liegen.

Als de bel gaat ’s avonds als ik op de bank hang. Tring! Als ik eerlijk was, haalde ik de trekker van een Magnum 44 over op dat moment, maar ik ben blij dat ik gewoon naar de deur kan lopen en kan zeggen: “Nou, daar heb ik niet zo’n interesse in”. Of: “Natuurlijk koop ik dat schilderij van je! Driehonderd euro maar,da’s geen geld! Is dat met of zonder lijst? Oh zonder, nee, geen probleem!”

Ik bedoel maar, het recht om niet de waarheid te hoeven vertellen is vele malen belangrijker dan het recht op vrije meningsuiting. Ik wens u allen een heerlijke nachtrust toe.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

5 gedachten over “De overschatte vrije meningsuiting.”

 1. Ik wil je deze column van Vincent Bijlo niet onthouden:

  Tijdens het audiozomerzappen stuitte ik de afgelopen dagen tientallen keren op Jan Smit. Niet op de zingende Jan Smit, die heb ik geen enkele keer gehoord, nee, ik werd gebombardeerd met meningen over Jan Smit. Dat kwam natuurlijk omdat Jan Smit, er zijn intussen al tientallen pagina’s over volgeschreven en honderden gigabytes via internet over verstuurd, een mening had, bij Jinek.

  Ja, een mening. Iedereen heeft tegenwoordig overal een mening over. En over die mening hebben dan weer alle anderen een mening. Al die meningen over meningen worden vervolgens rondgepompt via de sociale media.

  Op de radio heb je rubrieken waarin men meningen geeft over die meningen die mensen hebben over de meningen van anderen. En over die rubrieken geven mensen op sociale media dan weer hun mening. Met die meningen is natuurlijk lang niet iedereen het eens omdat er nou eenmaal heel veel verschillende meningen zijn. Maar dan heb je gelukkig weer andere radiorubrieken die die meningen over meningen over meningen over meningen in een context plaatsen. Maar als er iets is waarover mensen van mening kunnen verschillen, dan is het wel een context. Dus dan zie je dat er een debat ontstaat over de mening van de desbetreffende redacteur van die rubriek die zich op basis van de meningen over meningen over meningen over meningen zelf een mening probeerde te vormen.

  Nu is natuurlijk de vraag: wat is hierover mijn mening? Of kan ik hier beter geen mening over hebben omdat mijn mening weer zal leiden tot talloze meningen van mensen die om wat voor reden dan ook andere meningen zijn toegedaan. Ze zullen die meningen uiteraard ventileren via de meningenplatforms, die meningen zullen geliket en gedisliket worden, maar dan zijn er gelukkig nog weer andere radiorubrieken…

  Het lijkt wel of heel Nederland, met behoud van bijstandsuitkering, overal iets van moet vinden. Dit land lijdt aan een ernstige vorm van meningitis. En maar slachtofferen als anderen iets anders vinden. Dan zeg ik: Vind dan ook niets, Smit. Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder maar lul niet zo. Even voor de duidelijkheid: Dit is geen mening, het is gewoon zo.

  Like

  1. Je wordt er inderdaad wel horendol en stapelgek van, dat iedereen zijn mening maar op social media moet uitdragen. En Jinek mogen ze van mij van de TV afplukken, maar het hoeft niet, want ik kijk toch niet. Ook niet naar Tan. Je moet wel een hele dronken idioot zijn wil ik naar je programma kijken op dat tijdstip.

   Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: