Idioten

Die gekke Turken hebben een Russisch gevechtstoestel uit de lucht geschoten. Omdat die het luchtruim van Turkije zou zijn binnen gedrongen. Wat zijn dat voor idioten? Dat doen wij toch ook niet, hier vliegen jaarlijks een paar Russen over ons land, en dat is dan nog een regelrechte provocatie. In Turkije waren ze met gevechtsacties bezig tegen IS, en die verdomde Erdogan, of hoe heet die macho, wil even laten zien dat Turkije haar luchtruim verdedigt. Dat soort idioten wil ik niet bij de Navo hebben hoor. De Navo is er om ons te behoeden voor een derde wereldoorlog, niet om er één uit te lokken.

Poetin heeft gelijk dat hij dit een mes in de rug noemt. Hopelijk is Vladimir in een verstandige bui en neemt hij geen vergeldingsmaatregel. Hopelijk vinden de Turken de twee piloten die nog spoorloos zijn. Hopelijk biedt Turkije haar excuses aan aan Rusland, en hopelijk gaat de Navo een hartig woordje wisselen met Turkije. Een paar jaar geleden moest het land nog onze patriots lenen wegens dreigende Syrische raketaanvallen, en nu dit!

Is het heel gek om te veronderstellen dat er over vijftig jaar een geschiedenisboek over WO III bestaat en dat het allemaal begon bij het neerhalen van een Russisch vliegtuig door Turkije? Nee, ik vind het niet gek klinken. Ik vind het minder gek klinken dan een moord op een Oostenrijkse aartshertog. Of een door de Duitsers in scene gezette inval van Polen in Duitsland.

Auteur: Mack

Mack is nu vijftig en begon in 2004 met bloggen en volhardt tot nu toe. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Of hij in al die jaren wijzer is geworden, is de vraag. Hij denkt zelf van wel. Het valt me op dat het steeds lastiger wordt om het met elkaar oneens te zijn. Zeker op facebook. Dan plaatst iemand iets en zet eronder: en zo is het! En soms is het juist helemaal niet zo! Maar als je dat zegt, dan kan je dat komen te staan op een afwaardering van het beeld dat iemand van je heeft. En dat moeten we bestrijden. Dus bent u het oneens met mij, zegt dat gerust, daar leer ik van!

15 gedachten over “Idioten”

 1. Het ligt helaas nog een stuk moeilijker. Deze Turkse aanval was een 1-2-tje met de Turkomannen (Syrische Turkmenen die gesteund worden door Turkije omdat ze aan hen verwant zijn). Deze zwakke opstandelingen tegen Assad schoten in elk geval 1 van de piloten aan de parachute dood en mogelijk ook de andere. Een paar seconde over het uiterste puntje van Turkije vliegen had voor die piloten dus wel erg veel consequenties. Daarbij is het neerhalen door de Turken boven Syrie gebeurt en niet boven Turkije.

  Turkije zat hier dus op te wachten, aangezien de Syrische luchthaven die de Russen mogen gebruiken erg dicht bij Turkije is en omdat Turkije een andere opvatting heeft over de vijand in Syrie. Turkije wil Assad weg hebben en Rusland denkt dat je ISIL niet wegkrijgt als je Assad verjaagt, sterker nog dat je ISIL daarmee helpt. In dat laatste kunnen ze wel eens gelijk hebben als je kijkt naar de ellende in Lybie en Iraq na het verjagen van hun dictators. Maar Rusland is dus ook niet volledig bezig met ISIL, ze beschieten ook de Syrische Turkmenen aangezien dat een vijand is die dichter bij de hoofdstad zitten en bedriegender zijn voor Assad.

  Turkije heeft overigens ook niet zoveel moeite met ISIL, die willen eerst de Kurden weg hebben en dat zijn dan weer de belangrijkste helpers van de USA, waarmee Turkije in de Navo zit. Eigenlijk ziet Turkije ISIL als een soort halve bondgenoot om de Kurden en Assad een kopje kleiner te maken. Kortom een soort Bermudaanse driehoeksvergelijking die moeilijk op te lossen is. Erdogan wordt hier populairder door in eigen land, hij durft immers de Russen aan te pakken die het de Syrische Turkmenen moeilijk maakt. Erdogan doet/kan dit met achter hem de sterke broers USA en Navo, die niet zonder Turkije kunnen en die te slap zijn om te erkennen dat de Russische aanpak in Syrie meer resultaat op gaat lever voor het onderdrukken van ISIL.

  Liked by 2 people

  1. Da’s wel heel moeilijk ja. Ik dacht dat Turkmenistan heel ergens anders lag. Bovendien, waarom gaan ze niet gewoon allemaal binnen hun grenzen wonen? Dan wordt het voor mij ook weer duidelijker. Voor mij blijft overeind staan dat Erdogan een onbetrouwbare bondgenoot is en dat je Poetin niet moet provoceren. Spierballentaal is voor de dommen, tenminste zolang Rusland het bij wat lichte provocaties houdt.

   Like

  1. Ik vind het gewoon niet verstandig van de Turken. Dat een vliegtuig boven hun grenzen vliegt, dat gebeurt ons allemaal wel eens. Daar heb ik in het verleden al twee logjes over geschreven. Het feit dat het vliegtuig neerkwam in Syrie, maakt het helemaal dubieus. Wat nu als Poetin besluit Turkije aan te vallen? Ik heb er geen derde wereldoorlog voor over hoor, omdat we zo nodig moeten laten merken dat we net zo sterk zijn als Rusland.

   Like

   1. Ja, onverstandig, dat is het.. En natuurlijk (?) moet ook ik een Bokito-juich-gevoeletje onderdrukken van “ja, Poetin, lesje leren!” maar ik heb daar ook geen 3e wereldoorlog voor over.

    En Erdogan’s sublieme speech, die Al Jazeera uitzond vanochtend, zou nòg beter overkomen als Turkije stopte met zwarte-markt-olie kopen van IS.

    Like

 2. Die ‘Turkomenen’ wonen daar nog maar 800 jaar en zijn niet direct verwant aan de Turkmenen in Turkmenistan. Het Journaal had ze dus beter Turkomenen kunnen noemen, dat iets beter het verschil aangeeft. Zelf dacht ik aanvankelijk ook dat de Turkmenen daar net als de Russen zaten ter bestrijding of verdediging van Assad.

  Erdogan, Putin, Assad en zelfs Obama zijn allemaal flink onbetrouwbaar. Die laatste Hawaiiaanse Kenyaan was aanvankelijk tegen Assad en voor de bühne is hij dat nog, maar in werkelijkheid doet ie er niets aan om Assad weg te krijgen. Zo vreemd is dat niet, maar voor de Turken duidelijk wel, die zijn blij met de ‘steun’ van Obama, maar vertrouwen hem voor geen meter.

  Like

 3. O ja, en Turkije moet z’n hand niet overspelen. Als Rusland Turkije samenvoegt met de Krim, dan kan het wel eens zo zijn dat de Navo, USA en de EU het alleen bij stoere taal laten en ook wel een beetje blij zijn om dit lastige land te laten vallen.

  Liked by 1 persoon

 4. Eerst reageerde ik net als Mack. Door de duidelijke uitleg van Ximaar de (Volks)krant eens rustig gelezen. En begrijp dat het conflict wat ingewikkelder in elkaar steekt dan het zo op het oog lijkt.
  Hiervoor mijn dank aan Ximaar.

  Liked by 1 persoon

  1. Ik begrijp wel dat er veel achter kan zitten, maar in de turkse kranten wordt vooral hoog van de toren geblazen over het de kracht van de Turkse luchtmacht en dat ze Rusland gewaarschuwd hadden niet hun grenzen binnen te treden, en dat ze het nu maar een keer moesten voelen. Dus ik vraag me altijd af of het niet toch overwegend een primaire bokito reactie was, zoals Jolie dat zo mooi omschrijft.

   Liked by 1 persoon

 5. macho’s..stuk voor stuk en allemaal hebben ze wel bloed aan hun handen. Turkije dat van de koerden, Russen dat van de Tsjetsjenenen, Oekrainers en niet te vergeten de inzittende van de MH17, Assad dat van zijn eigen volk en ga zo maar door…

  Liked by 1 persoon

 6. Iederéén wil Asad wel weghebben; ook Rusland en Iran willen dat. Maar deze twee landen willen hem nog even laten zitten en met hem samenwerken om een soort van orde te scheppen in Syrië en hem daarná pas te verwijderen. Andere landen zouden er verstandig aan doen Poetins gelijk in deze te erkennen, voor een keertje over hun schaduw te springen en niet al te zeer te drammen over de zog. westerse waarden, die sowieso hun geloofwaardigheid hebben verloren.

  De aardolie van de Koerden wordt wel door Turkije gekocht, maar die wordt doorverkocht naar Israël.

  Liked by 1 persoon

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s