Vooruitgang

Ik heb nog nooit geinternetbankierd. Dan heb ik over mijn privérekeningen. Dat klinkt achterlijk voor een boekhouder, en dat is het ook. Maar toen ik Linda leerde kennen deed ik mijn betalingen nog via acceptgirokaarten, en dat hadden ze nooit moeten veranderen. Kort daarna werd zij bewindvoerder en zorgde voor betalingen. Ik heb wel eens ooit het saldo bekeken, maar nog nooit een betaling uitgevoerd voor zover ik mij kan herinneren. Uiteraard wel op mijn werk, maar ik heb gewoon geen zin om mijn werk mee naar huis te nemen.

Gisteren moest er iets overgemaakt worden naar de vrienden waar we waren en Linda zei dat we toch in een ideaal tijdperk leefden. Even de app aanklikken, overmaken en klaar. Ik zei dat we dat vroeger oplosten door even je portemonnee te pakken, geld te geven, en klaar. Natuurlijk ben je dan een spelbreker. Maar het is zo waar als de snaartheorie. Eigenlijk zijn we geen zak opgeschoten met alle technologische vooruitgang van de laatste 25 jaar. Het enige wat echt handig en vernieuwend was, is het internet. We gebruiken het wel verkeerd, maar het is handig. De een facebookt, de ander weblogt prachtige stukken die niemand leest, weer een ander kijkt porno, en vaak zijn we op zoek naar kennis die we, zodra we het gevonden hebben, weer vergeten. Maar soms is het handig.

De mobiele telefoon met camera is ook vernieuwend. Overal zijn beelden van. Van jonge meisjes met blote borsten tot een onderwijzer die probeert les te geven. En het bellen in de auto vind ik handig, want ik heb een hekel aan thuis bellen. Bellen en niks doen kan ik niet. Ik wil bewegen als ik bel. Navigatie, ook nuttig, maar dat heeft me net zo vaak de verkeerde kant opgestuurd als de goede. Er zijn situaties geweest dat het me redde, maar ook dat het me enorm veel extra tijd kostte. Ik streep die tegen elkaar weg.

Verder kan ik niks verzinnen wat het leven draaglijker maakt. Ik vind de auto’s niet beter geworden, de tv niet handiger, alles met i-kanmegestolen worden, eigenlijk vind ik het een vrij irritant tijdperk. Het is dat ik niet heb op zitten letten, anders had ik het nooit zover laten komen. Dan had ik ergens ingegrepen. Maar de verandering hou je niet tegen. Sommigen ervaren het als vooruitgang, maar van vooruitgang is pas sprake als iets slecht was, en beter wordt. Vooruitgang is relatief en afhankelijk van de waarnemer, zo ontdekte Einstein. En omdat ik weinig tot geen vooruitgang signaleer de laatste 25 jaar, kan dat niet anders dan betekenen dat ik als waarnemer meebeweeg, daar waar degene die de vooruitgang signaleert, stil staat. Ik heb dit weer prachtig verwoord.

 

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

9 gedachten over “Vooruitgang”

 1. Herkenbaar. Ik heb jaren geautomatiseerd. Daar steek je dan tijd in en vraag je af of men die tijd daarna met het geautomatiseerde terugverdient. De klanten vonden van wel en betaalden grif, maar soms had ik zo mijn bedenkingen.

  Je kan tegenwoordig op meer manieren het nieuws volgen. Naast RTV, krant en kroeg dus ook het internet op PC en mobieltje. Er is ook veel meer aanbod van nieuws. Maar mijn indruk is dat steeds minder mensen meer lezen dan alleen de koppen. Als ze daarmee klaar zijn kunnnen ze weer opnieuw beginnen omdat er weer nieuwe koppen bij zijn gekomen.

  Zelf maak ik al jaren keuzes. Met façadeboek was ik snel klaar, die heb ik al 5 jaar geleden dichtgeslagen. Komt ook omdat ik een mobieltje niet echt nodig vind. Dat is tegenwoordig niet meer dan een facebook- en nu.nl-viewer met tijdrovende spelletjes en een ingebouwd horloge. En een horloge vond ik ook al nooit nodig. Veel mensen doen dit idd achter het stuur. Hoef ik ook niet te doen, aan auto’s ben ik net zo min begonnen. De tijd die ik voor brandstof en afschrijving moet werken verdien ik net zo min terug.

  Like

 2. Ja, dat dacht ik ook, toen ik na de KPN storing de tv weer tot leven wilde wekken. En wat niet lukte, en me veel van het kastje naar de muur deed lopen. Twee uur later deed ie het weer, net op tijd voor het journaal.

  Like

 3. Ja, ik vraag het me ook regelmatig af: wat is nou per saldo de ‘gelukswinst’ van de e- en i-vooruitgang? Als je links en rechts op de balans de plussen en de minnen tegen elkaar wegstreept, dan inderdaad, hou je maar weinig over.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: