Schitterend.

Deze schitterende robijnrode topwijn heeft een fruitige geur met tonen van specerijen, zoethout, vanille en leer. Krachtig en vol van smaak met veel indrukken van rijp fruit zoals kersen, bramen en bessen met daarnaast kruiden, specerijen en duidelijke vanille tonen. De wijn heeft een perfecte balans met elegante tannines en een lange intense afdronk.”

Ongeveer zo werden gisteren in een restaurant de wijnen geserveerd. Daarna, volgt er een “alstublieft”, ten teken dat je mag proeven. Ik voel me altijd lichtelijk bezwaard als zo’n meisje haar verhaal staat te houden. Ik onthou niet wat ze zegt, dat interesseert me echt heel weinig, ik let uitsluitend op hoe ze het zegt. En daarna neem ik een slok en denk ik: gadverdamme! Of ik denk: gaat wel. Terwijl ik echt wel van wijn hou, maar gewoon van goedkope rode wijn zonder vreemde geuren en bijsmaken. Ik wil eenmaal geen Eucalyptus in mijn wijn. Zit het er toch in, dan kun je zo’n wijnaanbeveler en het gezelschap aan tafel eenvoudig de mond snoeren door te vragen: is dit Eucalyptus globulus of Eucalyptus odorata?

Dan moet het wel heel gek lopen wil de wijnkenner dat weten. In Frankrijk koop ik gewoon zo’n vijf liter jerrycan met een kraantje die je kunt ophangen en waar de wijn uit kiepert. Dat zal ze leren.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

7 gedachten over “Schitterend.”

  1. Net als veel Fransen slobber ik het liefste rosé, Daar kan weinig mee misgaan en hoef je dus niet van tevoren te proeven. Als het meezit zit er wat minder alcohol in. Komt omdat ik vaak dingen eet als maaltijdsalades, pizza’s en kip en daar passen die zware (rode) jongens niet bij. Vervolgens krijg je ook niet het gezeur hoe fantastisch een wijn is. Net weer een litertje Cote du Dekamarkt aangeschaft omdat die in de reclame was.

    Voor mensen die wel van wijnrecenties houden kan ik dit artikel aanraden:
    http://speld.nl/2015/06/16/volfruitige-wijn-met-karaktervol-aroma-duidelijk-niet-soepelbloemig-en-mousserend/

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik ben in Parijs een keer op zo’n wijnproeverij afgekomen, heerlijke wijnen dat wel en de man sloofde zich ook gigantisch uit om zijn wijnen aan te prijzen, maar ik hou niet van impuls aankopen. Het was nog net met zachte drang dat ons de deur werd gewezen maar het verontwaardigde gezicht staat nog steeds op mijn netvlies gegrift.

    Like

  3. Ik sluit me bij Margo aan.. Mij deed het denken aan de verhalenbundel ‘Chateau Poeha’ van Hans Melissen, misschien dat ik die nog ergens voor je kan vinden 🙂

    Like

Zegt u het maar

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.