Fly away

Hoe kan het dat wij mensen een stem kunnen herkennen? Waarom kan ik Elvis onderscheiden van een imitator, waarom herken ik Mick Jagger als hij meezingt bij Carly Simon en waarom herken ik de stem van Olivia Newton John uit duizenden? Dat zijn van die dingetjes die geheel vanzelfsprekend lijken maar het niet zijn. Want er zijn miljarden stemmen op de wereld en geen twee klinken hetzelfde. Dat betekent dat ons gehoor in staat is om uit miljarden te herkennen. Dat geldt niet alleen voor het gehoor, maar ook voor gezichtsherkenning. Er zijn miljarden gezichten in de wereld, maar allemaal hebben ze neus, oren, mond en ogen op dezelfde plek. Zouden sommigen op de plek van hun ogen hun oren hebben zitten werd het makkelijker, omdat je een aantal onjuiste combinaties zou kunnen elimineren, maar dat is niet het geval. Onze hersenen maken er geen wiskunde van, en toch kunnen ze dit beter en sneller dan een computer, die wel moet zoeken naar een geldige combinatie.

Hoe dit werkt, geen idee. Meestal als ik met zoiets aan kom kakken heb ik er net een boek over gelezen en weet ik ook het antwoord. Tenminste, ik vat dan even in één zin samen waar de onderzoeker tien jaar aan heeft gewerkt. Maar opvallend is het wel. Als je honderd Rottweilers naast elkaar zou zetten zou je ook je eigen hond eruit kunnen pikken. En dan gebruik je niet eens het reukzintuig. Kennelijk hebben onze hersenen aan één oogopslag of aan één geluidsfragment genoeg om te kunnen herkennen wat ze al eerder opgeslagen hebben. En handig is het, want zonder zou je nooit weten of je onder vrienden of vijanden bent. Elk mens zou eenzaam zijn tussen zijn soortgenoten en je zou niemand vertrouwen. Iedereen zou een vreemde voor je blijven. We zouden dement lijken doordat we iemand die we net nog gezien hebben, niet herkennen. Met hoge mate van zekerheid zou de soort niet overleefd hebben, als hij al opgestart was. Een Alzheimerpatiënt moet zich vreselijk eenzaam voelen.

Auteur: Mack

Mack is nu bijna vijftig en begon in 2004 met bloggen en volhardt tot nu toe. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Of hij in al die jaren wijzer is geworden, is de vraag. Hij denkt zelf van wel. Mocht u na het reageren zien dat uw reactie in afwachting is van moderatie, dan komt dat omdat ik dat noodgedwongen zo moest instellen. Een stalker. Als u een vaste reageerder bent met telkens dezelfde gegevens, (naam, e-mail) zult u er geen last van hebben, anders moet ik de reactie handmatig even toelaten. Sorry voor het ongemak.

2 gedachten over “Fly away”

  1. Het is voor kinderen al vanaf de zuigelingenleeftijd van zeer groot belang dat zij hun ouders herkennen, en omgekeerd ook. Vandaar blijkbaar dat er heel veel menselijk leervermogen aan wordt besteed.
    Of het met honderd Rottweilers werkelijk zou lukken? IK heb mijn twijfels.

  2. Het gezicht van onze zwarte kater kan ik wel herkennen tussen de andere zwarte katten in de straat, maar of ik het met 100 katten zou kunnen…? dan zou ik toch kijken wie er reageert op “eten voor Zipje!”
    Het schijnt dat schapen elkaar ook op foto’s kunnen herkennen, maar hoe ze dat testen weet ik niet 🙂

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s