Gesprek met mijn kleindochter

Opa Mack, vertelt u nog eens over de oorlog?

Nou, niemand had het zien aankomen want het was inmiddels al 70 jaar vrede in Europa. Dat was een mooie tijd, misschien wel de mooiste uit de geschiedenis. De economie bloeide op, mensen kregen meer vrije tijd, armoede werd aangepakt, de medische zorg werd beter, tja daar hadden we zuiniger op moeten zijn. Het begon in 2014, toen president Poetin van Rusland de Krim annexeerde.

Wat betekent annexeerde?

Dat is een moeilijk woord voor in beslag nemen. Of eigenlijk iets tot je eigendom rekenen. Nou ja, dat woord gebruikten ze toen veel maar het kwam er op neer dat Rusland vond dat de Krim bij Rusland hoorde en niet bij Oekraïne. Oekraïne is wat tegenwoordig Israël heet. Er waren sowieso veel spanningen in die tijd. Wij waren toen met je vader en tante Tammar op vakantie in Frankijk toen er een Nederlands passagiersvliegtuig werd neergeschoten boven Oekraïne. En er waren veel spanningen met moslims. In die tijd mochten we de moslims niet echt. Ze werden altijd in verband gebracht met criminaliteit en geweld. Op een dag gingen de premiers van Frankrijk en Duitsland naar Wit Rusland om daar te bemiddelen over de oorlog in Oekraïne. Ze zouden praten met Poetin en Porosjenko onder het toeziend oog van Loekasjenko. Poetin en Loekasjenko bleken toen onder één hoedje te spelen en namen Hollande, Merkel en Porosjenko gevangen. Toen waren de rapen uiteraard gaar.

De rapen gaar?

Ja, dat is een uitdrukking die we vroeger gebruikten. Het betekent dat de bom barstte. Duitsland en Frankrijk eisten onmiddellijke vrijlating van hun presidenten, maar de Russen dreigden de gevangenen uit te leveren aan IS, dat was destijds een Russisch doodseskader maar men dacht toen nog dat het moslims waren. Zolang Rusland de gevangenen had deden Duitsland en Frankrijk niets terug. Dit zorgde weer voor grote woede onder de bevolking van Frankrijk en Duitsland omdat, nu het hun presidenten waren, er niet werd ingegrepen terwijl de gewone bevolking het idee had dat als het minder belangrijke landgenoten waren geweest dat er allang was ingegrepen. De Russen hadden ook nog eens gezorgd voor dubbelgangers van de drie gevangenen dus er heerste overal paniek en chaos, en niemand vertrouwde elkaar meer. Toen ingrijpen van Frankrijk en Duitsland uitbleef grepen de Amerikanen in en vielen Wit-Rusland binnen. Het was uiteindelijk een Nederlandse JSF die de raket afschoot die Merkel en Hollande doodde. Daarop zetten de Duitsers en de Fransen de aanval in op Nederland en was het hek van de dam.

Het hek van de dam?

De rapen gaar. Israël, altijd een trouwe bondgenoot van Amerika en Nederland kwam ons gelijk te hulp, die hadden nog een oude rekening met Duitsland openstaan. En wederom waren we in oorlog met Duitsland en met Frankrijk. Nu was het Nederlandse leger in die tijd een lachertje hoor, precies hetzelfde als aan het begin van de tweede wereldoorlog. Maar toch vochten ze flink terug. Met de hulp van Israël werden de Duitsers en de Fransen weer op andere gedachten gebracht.

Dus zo begon de derde wereldoorlog?

Zo begon hij ja. Goddank gebeurde er niet waar iedereen al tientallen jaren voor vreesde als er en nieuwe oorlog zou uitbreken. Het werd geen kernoorlog, al waren het de Nederlanders zelf die de enige kernraket uit de hele oorlog gebruikten. Ze stonden opgesteld in Groningen, niemand had het ooit in de gaten. Zelfs de ondergrondse kernproeven werden afgedaan als aardbevingen door gaswinning. Ondanks de netelige situatie vond iedereen in Nederland, inclusief Groningers het geweldig toen dat bekend werd. De kruisraket landde in het oosten van Oekraïne precies op de plek waar de MH17 werd neergeschoten. Dunbevolkt gebied, relatief weinig slachtoffers al waren het er zeker 100.000. Maar onder hen waren Poetin en Loekasjenko die daar hun hoofdkwartier hadden. Zonder Poetin bleken de Russen helemaal niet zo oorlogszuchtig als gedacht werd. Er werd weinig tegenstand meer geboden en de oorlog bloedde dood. Uiteindelijk werd in Slochteren de vrede getekend.

En Israël?

Israël had een nieuwe plek nodig, het lag daar vanaf het begin aan al verkeerd. Het oude Israël is aan de Palestijnen gegeven, en Israël is opnieuw gesticht waar vroeger Oekraïne was. Het oosten is nog steeds onbewoonbaar gebied door de radioactiviteit, maar het land is zo groot dat dat geen groot probleem bleek.
Ik had nooit gedacht dat het nog kon gebeuren, een derde wereldoorlog, maar het gebeurde onder ieders ogen. De mensheid leert kennelijk niet. Maar één voordeel, Israël doet nu gewoon mee aan het Eurovisiesongfestival omdat het bij Europa hoort. Kom op, we gaan een ijsje halen.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

9 gedachten over “Gesprek met mijn kleindochter”

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: