Take 9

Omdat ik zo aardig ben kreeg ik van een zekere Neeske een kerst-cd van Elvis, en wel deze. Daar ben ik natuurlijk altijd blij mee, ook al kende ik alle nummers op één na al. Elvis heeft vrijwel altijd een bijzondere uitwerking op me dus de cd ging in de auto. Onmiddellijk nam de muziek mij mee naar 1979, ik werd tien en ik kreeg van mijn oma een roodbruin koffertje met een pick-up erin. Misschien wel het mooiste cadeau dat ik ooit voor mijn verjaardag kreeg, en al gauw legde ik een verzameling Elvis elpees en singeltjes aan. Dat waren ook de enige elpees die ik kocht in die tijd en ik luisterde ze dagelijks. Zo werd Elvis zo vertrouwd dat ik hem moeiteloos onderscheid van welke impersonator dan ook.

Op deze cd stond nog een verrassing. Het nummer White Christmas, geschreven door Irving Berlin, die de versie van Elvis niet kon waarderen omdat hij dacht dat het een parodie was, maar dit terzijde, werd voorafgegaan door een opname van de voorbereiding van Elvis, the Jordanaires en de overige muzikanten. Je hoort wat gemurmel, wat gelach, dan Elvis die vraagt of iedereen klaar is gevolgd door een bijna fluisterend aftellen op een manier die op zich al mooi is (2:37) om vervolgens het nummer in te zingen. Na het aftellen herken ik elk detail van het nummer. Dus elke achtergrondzang, elke toon, honderd keer heb ik het minimaal gehoord.

Het deed me ineens beseffen dat het nummer ooit is opgenomen, terwijl ik ervan uit ging dat het er altijd al was, zoals je doet bij religie. En het was ook vanzelfsprekend dat het er was op de manier die ik kende. Ik besefte ineens dat een nummer onmogelijk twee keer exact hetzelfde gespeeld en gezongen kan worden. Dat het dus nu deze take 9 was die de geschiedenis is ingegaan, terwijl het net zo goed 10 of 11 had kunnen zijn. Als het een andere take was zou ik het gemerkt hebben, hoe miniem de verschillen ook zouden zijn. Zoals alleen een moeder een eeneiige tweeling uit elkaar kan houden. Daarna zag ik mezelf weer in een rode pyjama, net gedoucht en opgewonden want ik had zojuist een pick-up gekregen. Morgen zou mijn moeder gaan zoeken naar het singeltje Wooden Heart, want dat moest ze nog ergens hebben. Geluk. Dit allemaal op de A1 tussen Stroe en Barneveld. Dankzij Neeske.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

23 gedachten over “Take 9”

 1. Ik vind Elvis ook geweldig. Hou niet zo van zijn kerstnummers en ook niet van andermans kerstnummers. Kan je bij Neeske gewoon je voorkeur opgeven? (UIteraard alleen als je aardig bent)

  Like

 2. Nu iedereen met zwarte Piet bezig is, kan ik mooi even een oud zeer aankaarten. Ik heb hier altijd moeite te reageren omdat ik mij opwind bij het zien dat op jouw site Internet op een enorme manier geweld wordt aangedaan met dat lettertype met schreef uit de jaren 70. Hoe kan een jonge, moderne vent als jij dat lettertype nu gebruiken en dan ook nog gecombineerd met een prachtig schreefloos lettertype boven- en onderaan de pagina 😦
  Dit is vloeken in de kerk en kan echt niet!

  Like

 3. Ik weet niet wat je bedoelt R. Maar als je precies vertelt welke knopjes ik moet indrukken om het te veranderen, zal ik dat in overweging nemen. Ik heb er trouwens nooit iets van gemerkt dat je hier moeite hebt met reageren.

  Like

 4. Ik vermoed dat het sneeuwt in die Ardennen. En dat R zich een beetje verveelt en dan alle logjes gaat controleren op lettertype.
  En alle mensen met schreve letters krijgen nu om de oren.

  Like

 5. Ik heb het opgezocht en ik ben oprecht verbaasd waar je het over hebt. Over kleine streepjes? Dat is me niet eens opgevallen. Ik heb dit destijds als het mooiste lettertype beschouwd. Ik laat dat niet afhangen van hoe oud iets is.

  Like

 6. Ik zou er maar geen moeite voor doen Mack, volgens mij kan het ook niet eens in een wordpress.com weblog. En mocht het mogelijk zijn dan moet je in het css gaan zitten rommelen, dat zou ik je niet aanraden.

  Like

 7. Je hebt gelijk, oud kan ook heel mooi zijn.
  Maar hier gaat het om iets wat totaal out-of-date is. De kranten zijn 30 jaar geleden al overgegaan op schreefloze letters. De schreef was voor letterzetters met van die loden lettertjes.

  Like

 8. @Margo: Néé! Comic Sans was een poosje in de mode als tegenhanger van het bejaarde Times New Roman, maar nu is het zóó 2012.
  Nee, gewoon tahoma, verdana of arial. Goed leesbaar, modern en geen poespas.
  (Kijk eens naar de datum en tijd rechts boven deze reacties; mooi hè!)

  Like

 9. @Fien: Verdraaid, ja daar heb je gelijk in 😉 Maar die wijn meng je dan niet met Exota, terwijl Mack hier schreefloze letters en letters met schreef gewoon op dezelfde pagina door elkaar gebruikt en dat is in drukkerskringen en op internet echt ‘not done’.

  Like

 10. Ik geef toe dat een moderne, schreefloze letter mij ook meer aanspreekt, maar zoals overal is de inhoud toch belangrijker dan de verpakking. En is het niet een wonder dat Mack überhaupt nog blogt? Na het web-log drama heb ik hem moeten dwingen naar WordPress over te stappen! Waar hij me nog steeds dankbaar voor is! 😉 😉
  Dus als R van I&R hier een schreefloze letter wil moet hij met Mack’s goedvinden dat zelf in zijn instellingen proberen in te stellen, maar zoals ik al zei, dat kan volgens mij niet zonder te upgraden (en te betalen).

  Like

 11. Wat ik hier wel erg slordig vind is dat in de kop van de reacties de letters door elkaar lopen. Maar dat zou ook aan mijn iPad kunnen liggen. Ik check dat straks wel even op de laptop.

  Like

 12. @Margo: Ik denk dat we het hierbij moeten laten. Mack heeft al 5 dagen geen logje meer geschreven.
  Het spijt mij dat ik over de schreef ben begonnen (of misschien: gegaan). Uiteindelijk gaat het inderdaad om de inhoud, en die vind ik hier zeer de moeite waard, nou ja, meestal dan.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.