Ladies and Gentleman, the president of the United States.

Morgen zullen we weten wie de aankomende vier jaar de president van the USA is. Veel Nederlanders hopen op Obama, waarschijnlijk omdat hij zo’n sympathieke man is. Want meer heb je als Nederlander toch niet te verwachten van een Amerikaanse president? Die Romney schijnt niet goed snik te zijn, maar dat heb ik van horen zeggen. Ik denk persoonlijk niet dat je je Nederlandse bloeddruk ervoor moet laten oplopen. Ik vond het altijd belangrijk dat een Amerikaanse president het gemiddelde stemgeluid van alle Amerikanen had. Reagan, die had dat. Die sprak met een licht dramatische toon, en trok daarbij een gemeend gezicht. Zo kon ik de president van Amerika herkennen. Dat het wel ernst was, als hij iets zei. Hoewel, vroeg ik me ineens af, is het wel zo dat je er in Nederland niks van merkt wie de Amerikaanse president is? Wat nou als Al Gore president was geweest op 11 september 2001? Zou die ook als een achterlijke hebben gereageerd en de halve wereld meegesleurd hebben in een war on Terror? Ik bedoel, prima natuurlijk dat Amerika kastanjes uit het vuur haalt en terroristen omlegt, maar ik heb wel het gevoel dat ik minder vrij ben. Ik mag geen flesje water meer meenemen in een vliegtuig, ik mag niet meer lachen op een pasfoto, ik mag niet meer als grapje roepen dat ik een bom bij me heb en ik heb het gevoel dat Amerika Nederland bestuurt via Mark Rutte. En dat onze laatste verkiezingsuitslag is gemanipuleerd door de CIA. En dat we nu extra zorgpremie moeten betalen om het gat in de defensiebegroting te dichten, omdat Amerika geeist heeft dat Nederland minimaal 100 JSF’s moet aanschaffen zodat zij die op afstand kunnen bedienen.

Dus in die zin is het misschien helemaal nog niet zo gek om er iets van te vinden, van die Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het zal mij benieuwen morgen. Ik hoop dat ik slaap.

Auteur: Mack

Mack is nu bijna vijftig en begon in 2004 met bloggen en volhardt tot nu toe. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Of hij in al die jaren wijzer is geworden, is de vraag. Hij denkt zelf van wel. Mocht u na het reageren zien dat uw reactie in afwachting is van moderatie, dan komt dat omdat ik dat noodgedwongen zo moest instellen. Een stalker. Als u een vaste reageerder bent met telkens dezelfde gegevens, (naam, e-mail) zult u er geen last van hebben, anders moet ik de reactie handmatig even toelaten. Sorry voor het ongemak.

11 gedachten over “Ladies and Gentleman, the president of the United States.”

 1. Ja, maar die laatste dingen komen ook omdat hier voortdurend VVD of CDA in de regering gestemd werden sinds 2002, en afgezien van de VVD was vooral het CDA onder Balkenende en Verhagen ook helemaal Amerikageil.

 2. Ik sluit mij volledig aan bij Wouter Bos en wat hij gister bij Pauw en Witteman zei. De rest van de tafel was zó aan het kakelen over het wat en hoe. Ik kan daar niet zo goed meer tegen, vooral niet tegen Hans van Balen mijn god.

 3. Om half vijf ging ik even naar het toilet en zag tot mijn stomme verbazing nog iemand voor de tv zitten. Koptelefoon op. Ik tikte even tegen mijn hoofd, deed een plas en ging weer lekker naar mijn bed.
  Vanmorgen wel de toespraak van Obama gehoord. Ik weet niet wie dat geschreven heeft, maar die kan heul goed schrijven.

 4. NL heeft immer aan het handje van de USA gelopen. Van Agt heeft zich daarvoor al een aantal malen verontschuldigd. Die JSF’s gaan we helemaal niet gebruiken. Als die eindelijk klaar zijn, dan is al het ‘vechten’ al lang al verplaatst naar de drones en blijven ze ongebruikt aan de grond staan.

  Het ‘leuke’ is dat Amerikanen het allemaal veel minder serieus nemen. 48% van de mensen in de kiesleeftijd laat zich niet als kiezer registreren en mag dus niet stemmen. Van de kiezers stemt 98% voor zaken die zich in de USA afspelen als werkgelegenheid en meer of minder bemoeizucht van hun regering. De 2% die weet dat er landen buiten de USA bestaan, houden daar mee rekening waar het gaat om het uitzenden van hun zonen en dochters.

 5. Ach Ximaar, ximaar 😉
  Maar ja, ik vond dat de enige die wat zinnigs te melden had. En hem geloof ik – als leek – op zijn grijze intelligente ogen en dat hij verder onwijs sexy is, heeft daar ab-so-luut niks mee te maken!

 6. Of het je aanstaat of niet, je kunt niet onder Amerika’s invloed uit. Als West-Europeaan hoop je dan maar op een democraat.
  Wat Bos bij P+W zei weet ik niet, helaas, ik keek niet, maar het was allicht acceptabeler dan Balens woorden.

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s