En zo denkt Mack erover!

Over een paar dagen is het zover, dan mag er weer gestemd worden. Wat een voorrecht toch, dat dat mag. In sommige landen mag je helemaal niet stemmen, of alleen onder toezicht van twee SS’ers met machinegeweren, bij ons kan het bijna elk jaar. Het wordt je alleen wel nagenoeg onmogelijk gemaakt om een mening te vormen, door al die verschillende invalshoeken. Alle politici willen naar Rome, alleen nemen sommigen een omweg. Maar zelf weet ik ook niet de kortste weg, ik heb een kaart nodig. In elk geval gaan we bij alle partijen uit de crisis komen, het maakt dus niet uit waar je op stemt. Net zoals dat het niet uitmaakt welk wasmiddel je koopt, de was wordt toch wel schoon.

Het mooie is, je weet nu al dat er straks drie partijen nodig zijn voor de meerderheid, dus dat er in elk geval helemaal niks gaat veranderen. We schijnen onlangs het meest rechtse kabinet sinds de tweede wereldoorlog gehad te hebben, heeft u er iets van gemerkt? Ik niet in elk geval. Ja, wat praatjes op televisie, maar daar bleef het ook wel bij. Dus ook deze keer gaat er niks bijzonders gebeuren en hobbelt het een beetje voort. En dat maakt ook niet uit, je moet eenmaal een regering hebben om buitenlandse staatshoofden te kunnen ontvangen, maar België bestaat ook nog steeds terwijl het anderhalf jaar zonder regering heeft gezeten. Ze kwamen er zelfs sterker uit.

Het zou voor Nederland ook wel eens goed zijn, een jaartje zonder regering. Volgens mij doet het wonderen voor het saamhorigheidsgevoel. Een beetje als het elftal waarvan er eentje met een rode kaart van het veld is gestuurd, zodat de rest er een paar schepjes bovenop doet. Eigenlijk zou Cruijff dit land gewoon moeten leiden.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

35 gedachten over “En zo denkt Mack erover!”

 1. België was goed af, dat vond ik ook. En internationaal hoeven we ons niet druk te maken, Rutte was een handige marionet , laat hem vooral doorgaan.
  Maar Cruijff? Tja, hij heeft wel de juiste initialen, JC. Waarom viel dat niemand op? Jootje Cruitje.

  Like

 2. We hadden toch JC de Jager? 🙂

  De enige regering die veel geregeld heeft was Paars. Ze hebben de belasting verschoven van werk naar energie. Hebben de hoge werkloosheid opgelost en het begrotingstekort weggewerkt. (Dus begon Pim te zeuren over wachtlijsten bij gebrek aan beter.) Veel kabinetten t/m de laatste profiteren nog altijd van wat er onder Paars bereikt is. Wat mij betreft mag het daar weer op uitdraaien, een kabinet zonder die knoeiers van het CDA.

  Like

 3. In Couperus’ De kleine zielen komt een personage voor dat laat zien hoe je minister moet zijn: niet uit eerzucht of narcisme; niet voor het gewin, maar voor het gezin: “Hij was moe… van minister te zijn… maar hij deed het nog… om de kinderen…”

  Like

 4. Voor de internationale kredietwaardigheidscijfers was het wel wat minder, die anderhalf jaar zonder regering in België. Maar inderdaad, het dagelijks leven ging gewoon door en er gebeurden geen rampen doordat wij regeringloos waren.

  Like

 5. Nou, dat is ook zo’n puntje. Het kabinet zorgt voor 6% btw op schouwburgkaartjes en dat soort bijzaken, maar als we wereldkampioen voetbal worden, dat is pas echt wat waard.

  Like

 6. Ik denk dat veel allochtionen en moslims het wel degelijk gemerkt hebben, het effect van die rechtse regering. Misschien niet in beleid, maar wel in sfeerverandering. Discriminatie is salonfähig gemaakt door het toelaten van de PVV aan de macht. Die volgens Rutte volstrekt normale partij.
  Ik hoop dat links goed dwars gaat liggen als de VVD niet wat minder arrogant wordt, desnoods maar geen regering inderdaad.

  Like

 7. Ik heb het net even gevraagd hier, maar die hebben er ook niks van gemerkt. Bij Geert halen ze hun schouders op en snappen niet waarom mensen daarop stemmen.
  Ik hoorde dat laatst ook al, dat de PVV discrimineert. Maar dat lijkt me toch niet want dan was het wel voor de rechter gekomen toch?

  Like

 8. In België is het met een regering niet veel anders als hier. Dwz als je er geen hebt dan kunnen ze ook geen fouten maken. En als je de verkiezingsrethorique mag geloven dan is foutenmaken het aller ergste.

  Like

 9. Nou Laurent, daar geloof ik niet in. Dat je het graag anders gezien had is wat anders, maar de rechters hebben die zaak serieus bekeken. Wilders houdt zich gewoon aan de regels, zo slim is hij gewoon. Dat je daar een mening over hebt mag natuurlijk, maar dan moeten de regels eerst maar veranderd worden.

  Like

 10. Ik ben het helemaal met Laurent eens. Dit kabinet heeft misschien weinig bereikt, ik vond het vooral een genânte buiging naar Wilders en, in het algemeen, de man met de grote bek. Ik kan er bijzonder slecht tegen als mensen zichzelf en/of hun ras/geloof hoger inschalen dan het andere ras/geloof en dat is wel degelijk de ingezette trend (dat hardop te brullen; hoe, waar, waarom en feitelijke kennis doet er blijkbaar niet meer toe). En wat zo’n rechter daarvan vindt; ach, dat kan mij weinig boeien ;-).
  Je houdt je fatsoen, punt. En dat zouden ze allemaal moeten propaganderen, daaro in Den Haag. Het fatsoen weer terug op straat!

  Like

 11. @Eva: Op zich een goed punt waar Balkenende het weer helemaal mee eens was. Maar je krijgt natuurlijk ook wedstrijdjes in fatsoen. Zo zijn er ook legio mensen die van de daken schreeuwen (of eigenlijk is het meer: fijntjes erop wijzen) dat zij beter zijn dan een PVV’ er. Dat is op zijn minst opmerkelijk, omdat zij vinden dat ze kunnen beslissen wat een ander wel en niet mag vinden.
  Ik snap ook nog dat sommige mensen die overlast ondervinden van groepen buitenlanders de kans aangrijpen om PVV te stemmen. Dat snap ik beter dan dat half Volendam dat doet.

  Mijn in Nederland geboren Marokkaanse collega schaamt zich kapot voor haar in de minderheid verkerende afkomstgenoten die zich misdragen. Daar heeft ze vooral last van, zegt ze. Omdat ze het gevoel heeft er ook op aan gekeken te worden. Wilders vindt ze een slimme man, en ze is blij dat zijn achterban zo dom is.

  Juist doordat politici zich altijd fatsoenlijk gedragen hebben, kreeg Wilders de kans. Mensen werden het zat, dat er altijd maar om de hete brei werd heen gedraaid. In die zin is het ook een zege dat Wilders er is, want hij maakt zichzelf belachelijk, maar dwingt andere partijen wel na te denken. Van Wilders mag je vinden wat je wilt, maar bij mij vind je geen steun in de stelling dat hij een nazi of een NSB’er zou zijn.

  Like

 12. Ik zeg ook niet dat hij een nazi of NSB’er is anders had hij wel onderaan in mijn stemadvies gestaan ;-).

  Ik ga op internet eigenlijk liever niet in discussie over dit soort onderwerpen, dat ligt niet aan jou, maar ik kan me een uit de hand gelopen discussie hier herinneren. Dat ging redelijk smerig, met verwensingen enzo.

  Maar ik kan in elk geval wél zeggen dat ik het niet met je reactie eens ben :-D.
  Hoezo mensen werden het zat? Wat precies? Dat het zo lekker liep? Alsof het nu zoveel beter gaat! Altijd maar dat gewijs naar een ander ->”iedereen doet het verkeerd”mentaliteit, doodziek word ik ervan. Die verontwaardiging en dat collectieve gechagerijn (is dat een woord?) maar ondertussen wel zeiken als ze een boete krijgen voor twintig kilometer te hard rijden. Hu, wat onterecht zeg!

  Like

 13. Ik ben van mening dat Wilders zich helemaal niet aan de regels heeft gehouden, maar in elke kwestie waar dat zo was kwam het OM en de rechtbank met gezemel dat het in de contekst van het politieke debat gezien moest worden. Ja dahaaag. Ook mag je van moslims zeggen wat je maar wil zolang je maar zegt dat het islamkritiek is.

  Like

 14. @Eva: Dat hard rijden is nu een goed voorbeeld. Daar zeik je niet achteraf over, maar we hebben democratisch de limiet omhoog gegooid. Zo hoort het te werken. 😉

  Mensen werden het zat doordat niemand benoemde wat er dwars zat. Toen kwam Pim, en Geert is in de ontstane leegte gesprongen. Of begrijp ik je niet?

  Like

 15. Ik hoor net dat Wilders in koffiehuizen wil gaan inspecteren of die mensen niet kunnen gaan werken in plaats van ‘aan waterpijpen te zitten lurken.’ Dat is zeker ook niet discriminerend.

  Like

 16. Ja, je begrijpt me wel. Maar leg mij nou eens uit wat er zo verschrikkelijk verkeerd ging dat eerst Pim en daarna Wilders erin móést springen. Ik bedoel, wat zijn we er nou helemaal mee opgeschoten?

  Like

 17. Dat we hier nooit iets opschieten heeft te maken met het feit dat rechts en links elkaar in evenwicht houdt, en we dus al jaren een middenkoers varen. Wat er mis ging? Nou ja, vandaag is een gedenkwaardigde dag, bijvoorbeeld.

  Like

 18. Gisterenavond was er een debat over Noord-Afrikaanse mannen die Westerse vrouwen onzedelijk bekijken, lastig vallen en voor hoer uitmaken. Ik vind het verkeerd als dat probleem aan de kaak wordt gesteld of benoemd, dat dat uitgelegd gaat worden als discriminatie. Als ik hoorde dat mijn dochter dat overkwam, zou ik ook woest worden.

  Like

 19. Nee, maar je hebt wel te maken met een uiterst precair onderwerp en daar dien je zorgvuldig mee om te gaan.
  (En zullen we even een boekje opentrekken over de westerse man en zijn “versierkunsten”?)

  Like

 20. Ja, je moet er zorgvuldig mee omgaan. Absoluut eens. Jij doet nu alsof de Westerse man en de Noord-Afrikaanse man gelijk scoren, qua ongewenste versierkunsten. Dat is (denk ik) de reden dat Wilders het zo goed doet. Omdat problemen die er zijn, met cijfers ondersteund worden, toch ontkend worden of tot iets kleins gemaakt. Waarmee ik niet wil zeggen dat het dus een minder volk is, ik wil alleen zeggen dat er iets mis gaat. Ik denk in de opvoeding. Daar moet je als samenleving op reageren. Dat is je democratische plicht, denk ik. Wat dat betreft vond ik de aanpak van Cohen ook prima, door in gesprek te gaan in de moskee. Wat Wilders doet gaat niet werken denk ik, dat buitensluiten van hele groepen.

  Like

 21. Ja duh 😉 ik ken die cijfers ongeveer ook. En ik heb ook gelezen wat er in de oerwouden van Verwegland met vrouwen nogal eens plaatsvindt. Maar weet je wat het ook is, bijna iedereen stemt of vormt zich een mening naar aanleiding van zijn eigen ervaringen, echt niet alleen door kant en klare feiten. Zo werd ik in op het metrostation in Rotterdam eens heel erg lastiggevallen door een blanke Rotterdammer en niemand greep in. Op een gegeven moment kwam er een flinke Surinamer aanlopen en die greep die gozer zo in zijn nekvel en laten we zeggen dat hij ervoor zorgde dat ik de hele reis naar huis geen last meer van die vent had.
  Ik weet dat ik nogal een beginneling lijk door zo’n anecdote te vertellen maar het beïnvloed je toch wel. En buiten dat ben ik opgegroeid in een multiculturele omgeving en als ik hier in dit dorp om me heen kijk (1 gedoogneger) kun je mij echt niet wijsmaken dat we er nou zoveel mee opschieten, alleen maar blanke hollanders. Beetje saai juist.

  Like

 22. Het gaat niet om goed of slecht. Als we het waardeoordeel gewoon even weglaten, lijkt het al direct minder discriminerend. Als we duidelijk maken dat het een verschil in cultuur is, in opvatting en in normen en waarden zeggen we precies hetzelfde. Discrimineren betekent onderscheiden. Als we daarnaast aangeven dat wij hier in Nederland iets hebben opgebouwd op het gebied van normen en waarden dat we graag zo willen houden, zeggen we ook precies hetzelfde, maar daar beledigen we de allochtonen niet mee.
  Als we zeggen dat die allochtonen over het algemeen uit de achterlijkste delen van hun eigen land komen en hier bovendien geen millimeter verder zijn ontwikkeld, en dat die mensen hier in Nederland niet hebben te oordelen over onze normen en waarden en dat als het ze niet bevalt hier, dat ze dan alle vrijheid hebben weer terug te gaan naar waar ze vandaan komen, dan voelen ze zich wel beledigd. Dan tonen we geen respect.
  We moeten dus een beetje op eieren lopen, en om te voorkomen dat zij ons met hun normen en waarden te lijf gaan, doen we dat dus maar. Maar het klopt niet.

  Like

 23. Het punt is ook niet dat er geen probleem zou zijn met immigranten van culturen die erg van die van ons verschillen, het punt is dat Wilders dit – vanuit financiële overwegingen mbt de finaciering van zijn partij – dat helemaal aan de islam wil wijten. Terwijl héél véél van het problematisch gedrag van deze jonge mannen (want daar gaat het om, niet om die complete groepen) ook binnen de islam afgekeurd zou worden.

  Wilders heeft gewoon geprobeerd een carrière uit islamhaat te maken omdat hij ondanks zijn belachelijke kapsel niet genoeg opviel binnen de VVD. En nu iedereen moe is van zijn islamgezeur (behalve wat half-debiele inteeltamerikanen) probeert hij het met de Grieken. En daarom vind ik Wilders een kutventje die ik graag een strafblad aan zijn broek genaaid had zien hebben, zodat hij de rest van zijn pathetische leven zijn bek zou houden en als vertegenwoordiger in waterstofperoxiude langs de deuren had moeten gaan. Wat trouwens nog steeds een optie is 🙂

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.