Mack onderzoekt zijn muzikale mogelijkheden.

Nederland heeft naar het schijnt één van de beste orkesten ter wereld, te weten het concertgebouworkest. Nu vind ik het al gauw goed, maar het lijkt me toch iets om niet te achteloos mee om te gaan. Wat mij als leek het meeste bezighoudt is de functie van de dirigent. Goed, hij bepaalt, maar dat de maat zwaaien, is dat nu echt nodig, vraag ik me wel eens af? Gaat de harmonie echt de mist in als hij dat niet meer zou doen? En waarom begint een dirigent al te zwaaien en zet het orkest pas een paar tellen later in? Een band heeft toch ook geen dirigent en die weten toch ook leuke deuntjes te produceren?

Op de basisschool kregen wij zangles van het schoolhoofd. Die kwam ook altijd de maat zwaaien. Ik begreep echt niet waarop je dan moest letten en zong gewoon met de rest mee. Over zingen gesproken, mij lijkt het eigenlijk wel geweldig om bij een koor te gaan. Dan zing je en de massa zorgt er wel voor dat het ook nog klinkt. En koren klinken al gauw goed, dus echt iets voor mij. Hoor eens hoe dit koor klinkt bijvoorbeeld. Goed, dit zijn te weinig zangers om niet bij uit de toon te vallen, maar een koor van een mannetje of veertig, dat zou toch moeten kunnen. En anders kan ik toch wat bijgeluidjes maken? Hoe moeilijk kan het zijn.

Auteur: Mack

Veertiger die lang geleden begon met bloggen en tot nu toe volhardt. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Ik schrijf dwangmatig. Maar ook omdat ik het leuk vind. Soms ben ik te moe, of staat de tv te hard om me te kunnen concentreren. Maar meestal schrijf ik. Soms een paar dagen niet. Maar ik kom altijd terug naar hier. Want dit is m'n tweede huis.

5 gedachten over “Mack onderzoekt zijn muzikale mogelijkheden.”

 1. De belangrijkste functie van een dirigent is het erin repeteren van de mzuiek van een orkest of koor. Toch maakt het ook live veel uit. Een goede dirigent geeft het orkest of het koor nog een extra duwtje.
  Ik heb echt eens een dramatisch verschil gehoord bij een zangkoor, dat één nummer met de eigen dirigent zong, en een ander met een gastdirigente.
  Die gastdirigente ging voor het koor staan, en gelijk voelde je: die is de baas. Het hele koor klonk ineens ook een stuk strakker en intenser, heel apart.

 2. Je hoeft niet te kunnen zingen om op een koor te zitten 🙂 :

  …en over bij-geluiden maken gesproken;

  Een beetje oefenen met leuke dansjes en je kan zo bij dit koor 😉
  Dit koor heeft allemaal van dit soort optredens (Perpetuum Jazzile)

 3. Maar ik vrees dat hij dan eerst vrijzinnig Hervormd, danwel vrijgemaakt Gereformeerd moet worden.
  We hebben het wel over de Veluwe hè.
  Daar kan echt geen Roomse Rakker tussen staan.

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s