Il meurt ici.

Ik weet niet of er onder de onder de lezers campingliefhebbers zijn maar met de zomervakantie nog in het verschiet wil ik het toch eens over een paar dingetjes hebben.
Ik zelf vind een camping erg leuk. Uiteraard wel als het mooi weer is maar zelfs als je 's nachts in je tentje ligt en er klettert een Zuid-Franse stortbui op je tentdoek is het genieten. Vooral als je overal op de camping paniekerige mensen hoort jammeren omdat hun tent wegspoelt en jij lekker warm in je slaapzak ligt te meuren. De eerste twee dagen is het even wennen maar dan weet je al niet beter. 's Ochtends vroeg stokbrood en croisantjes halen en aan een opklaptafeltje ontbijten, tegenwoordig kennen ze in Frankrijk pindakaas, dus alles is naar wens.
's Middags zwemmen of een berg beklimmen en 's avonds eten, afwas doen (dat is wel klote trouwens) en dan lekker bij het getjirp van de krekels in je luie stoel naar de sterren kijken. Een jerrycan rode wijn erbij, ik begrijp niet hoe mensen een camping niet leuk kunnen vinden.

Helaas kent de Zuid-Franse camping ook een groot nadeel en dan heb ik het over het hurktoilet. Wie dat heeft uitgevonden moeten ze voor straf met z'n kop onder dat gat vastbinden. Altijd als je binnenkomt heeft er iemand het gat gemist en zit je tegen andermans schijt aan te kijken. De voetjes zijn altijd zwart van de schoenen die erop gestaan hebben en de plons die je veroorzaakt is door het hele toiletgebouw te horen. "Daar valt er weer één", denk ik altijd bij mezelf als ik zo'n plons hoor. Bovendien val je na een halve minuut achterover omdat je als blanke Europeaan niet gewend bent meer dan één spier te gebruiken bij het bouten.
Vroeger, toen ik nog schaamte had, ging ik altijd de eerste drie dagen niet en dan wachtte ik tot in het holst van nacht nummer drie, en liep stilletjes naar het toiletgebouw. 's Nachts is er niemand en kun je lekker kracht zetten. Behalve als ik ga dan, want ik zit nog niet of je hoort de deur weer openvliegen. Je houdt je zo stil mogelijk en naast je gaat iemand ongegeneerd zitten drukken. Je maakt alle fases van je buurman mee en pas als hij weg is kun je weer verder. Als je klaar bent en je probeert ongezien weer weg te komen, komt altijd je Franse buurman ook nog even toileteren. Je kijkt elkaar hulpeloos aan en een beschamende groet in de vorm van een benepen 'bonsoir' klinkt zachtjes door het gebouwtje. 'De stank is van de vorige, hoor' zou eigenlijk de eerste zin moeten zijn die je bij Franse les zou moeten leren in plaats van: Voici monsieur Duroc. Il est de Brest. Want daar heb je echt geen reet aan.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

15 gedachten over “Il meurt ici.”

 1. O help! Daar heb ik nog niet aan gedacht.
  Ik ga deze zomer voor het eerst kamperen met eigen uitrusting en gezin. In midden-frankrijk.
  Ik dacht dat ik alles wel had voorbereid en ingekocht, maar nu realiseer ik me dat ik dus ook een PortoPotti moet hebben…

  Like

 2. Ik heb ook een hekel aan die toiletten!
  Gelukkig hebben we voor onderweg in Frankrijk een sleurhut achter de auto hangen.
  En op de door ons bezochte campings waren ook “normale” toiletten.

  Like

 3. Ik ken een zeer handig Frans woord: “Merde!” 🙂
  Die hurkers hebben we ook in een fabriek in Taiwan moeten plaatsen. De helft was normaal en de andere helft hurk. Toch gebruikten alle fabrieksarbeiders de hurkers en stonden de normale er verlaten bij. Die hurkers waren overigens wel met electronische detectie. Als je wegliep starte vanzelf het doorspoelen.
  In een Franse kroeg maakte ik overigens voor het eerst een hele luxe plee mee, waar de bril automatisch verschoon werd. Om die bril zal een plastic hoes die met een motortje werd opgerold. Om een verse bril te krijgen moest je op een knop drukken. Dat deden we als we er opzaten. 🙂

  Like

 4. In Griekenland hebben ze te smakke rioolbuizen, dus mag je het toiletpapier niet doorspoelen. Komt zo’n Grieks vrouwtje elke dag een emmer bruin papier ophalen… Grieken doen niet aan oud papier, dus ik durfde er niet bij na te denken wat er met mijn poeppapier gebeurde.

  Like

 5. Jee, zijn die er nog steeds? In de tijd dat wij regelmatig naar Frankrijk gingen waren er ook al heel veel campings met “gewone” wc’s hoor, die hurkdingen zijn inderdaad heel vies en onhandig 😕

  Like

 6. Van oudsher ben ik gewend aan een comfortabele brede zit. De bril kreunde vroegâh niet onder je gewicht, maar hield moedig stand.
  Voorts, als je dan ontspande, viel ‘ie’ niet, maar vlijdde zich neer. Op een bedje, zeg maar.
  Ik baal van ‘plons’-wc’s, en die zijn er tegenwoordig nagenoeg overal in publieke ruimtes. Omdat het dan niet zoveel meurt. Maar als je vergeet om een halve pleerol in het gat te douwen vóórdat je er 1 de vrijheid geeft, dan hoop je van de schrikdat het enkel maar koud water is dat tegen je blote delen aan spettert.
  Tot ruiks, en weer geweldig genoten,
  Jan

  Like

 7. Ik heb altijd gekampeerd en doe dat nog steeds. Ging tijdens trektochten door Europa op de motor alleen om de paar dagen een keer in een pensionnetje overnachten om eens een goed bad/douche te kunnen nemen. En ook ik ben geregeld in Frankrijk geweest en dus helemaal bekend met het gat in de vloer systeem. En met een motoroverall aan (en bij slecht weer nog een regenoverall eroverheen) zijn die dingen helemaal een ramp. Bij een normaal toilet stroop je dat ding af tot je knieën en dan blijft hij wel veilig. Bij zo’n gat in de vloer geval wordt het een heeeeel ander verhaal 😦

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.