Een veelbelovend programmeur.

De ZX81. Die had ik 1983 dus al. 1KB intern geheugen en geen harde schijf. Later kochten wij er een 16K geheugenmodule bij. Ongekend! Ik heb de 16K geheugenmodule nog steeds. Via Hobbyscoop nam je programma's op op een casettebandje en die kon je dan weer laden op je computer.
Ik programmeerde al in Basic toen Bill Gates nog niet eens miljonair was.
In 1985 kregen wij de Commodore 64. Die was helemaal geweldig. Op vrijdagmiddag met cassettebandjes naar je vriendje om zijn nieuwste spelletjes te kopieëren. Ik had al illegale software toen nog nooit iemand van Windows had gehoord. Spelletjes voor de Commodore 64 zijn later nooit meer door een andere PC overtroffen.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

29 gedachten over “Een veelbelovend programmeur.”

 1. Mijn eerste ‘pc’ was een Philips Videowriter. Het ding kon alleen tekstverwerken, soort elektronische typmachine met floppy’s. Ik heb de floppy’s nog, zijn nergens mee te lezen.
  De printer zat in de monitor: geniaal! En de cartridges kostten toen (1986) veertig gulden. Voor ongeveer dertig pagina’s.
  Mijn echtgenoot is van de commodore 64. Hij heeft het er nog weleens over: balletjes van links naar rechts en dan proberen te blocken.
  Ach, de vooruitgang…

  Like

 2. JAAAAAAAA!!! DE C64!!!
  De mijne (het duurde even voor ik ‘m kon aanschaffen want was al jong het huis uit ;)) staat nog in de kelder, kapot karakterrom. De spelletjes staan er ook nog. Nostalgie, rijp voor de prullebak qua leeftijd. Geweldige adventure games.
  Basic was ZO’N leuke taal.. ik wed dat je het zo nog weet 😉
  10 input naam$
  20 print “hallo naam$”

  Like

 3. In 1984 zat ik al achter een portable met 20MB harde schijf en 12Mhz processor. Dat hele comodorespul dus direct overgeslagen. Het eerste spelletje dat ik in pascal maakte toen ik nog geen muis had. klik (en gewoon op openen drukken)

  Like

 4. Je was me voor. Mijn werkgever vond destijds automatisering maar een verdacht woord. Maar toen ik als hoofd van mijn afdeling pleitte voor de aanschaf van ‘typemachines waar geen papier in hoefde’, ging hij door de bocht. Tandy’s waren het. Dat merk bestond toen nog… Geleverd door de broer van claar.

  Like

 5. Wij hadden eerst een apparaat waar je Ping (of was het Pong? In ieder geval geen Peng!) mee kon spelen. Je weet wel, dat idioot simpele tennisspelletje.
  Later ook een C64. Speelde jij ook Burning Rubber (met het springende race-autootje) tot je erbij neerviel, mack? Lijkt me echt een spel voor jou geweest. 😉

  Like

 6. @Xiwel, doet het ook onder Mac OS 😉
  @Mack, sh*t, een loop 😉 -weet je dat ik niet eens meer weet hoe je daar ookweer uitkwam

  Like

 7. @Jolie: Ik had niet anders verwacht. 🙂 Dat ding is van rond 1987 toen je nog apart compileren moest met Pascal. Het is overigens een 3d boterkaaseieren dat je met 3 personen kan spelen X, O en I.

  Like

 8. @De P.: Tandy! In de Vijzelstraat! Die hebben ook ooit de Nederlandse TOonkunstenaarsbond, waar ik twintig jaar geleden werkte, van computers voorzien. De contactpersoon heette Taeke, weet ik nog. Tèke moest je dat uitspreken.

  Like

 9. Ik had schoolvriendinnetjes die ik helemaal niet zo aardig vond eigenlijk.. maar hun vaders hadden een C64. En daar was het me om te doen.. slécht! 😕

  Like

 10. De ZX80 hadden wij in 1980 al……….
  CPU NEC 780C-1 (Z80A compatible)
  Frequentie 3,25 MHz
  ROM 4 KB
  RAM 1 KB
  Tekstmodus 32 x 24
  Grafisch 64 X 48 (bij halve karakters)
  Kleuren zwart-wit
  Geluid geen
  I/O tv, cassette, extension port
  😛 😛

  Like

 11. @Pauline: This is Victor Charlie Charlie, tussen al dat computergeweld waar ik zelf ook de ballen verstand van heb: Hans heeft nog steeds vlekjes. Het zijn nu meer korstjes. En dat schijnt normaal te zijn. Tenminste voor waterpokken. Over.

  Like

 12. Ik heb hier nog een ZX en twee C64’s staan dus als iemand weer ouderwets wil computeren 😕 (komen ook weer uit die nalatenschap)

  Like

 13. Zelf was ik vroeger tegen de vooruitgang en bande alle electronica uit mijn kamer. Ik verslond boeken. mijn zussen kwamen in ’82 wel in de penthouse met een artikel over computerspellen (met een keurige foto overigens)

  Like

 14. De C64 hadden mijn vriendjes thuis, was voor mij net iets te vroeg. Mijn eertse liefde was een Amiga. s’nachts uren monkey island (1t/m5).

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: